Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
koveslav - майстор
Мдаааа.Разправям аз,че нейно величество Саксията може много и не е още за отписване,ама вие не,та не :D! Ето например една TIG приставка,която заварява алуминий,има даже и HF запалване. ПВ-то зависи единствено от ПВ-то на захранващата AC трансформаторна машина,до 200A.Значи саксията(препоръчвана за работа с приставката) може да заварява алуминий,пък вашите инвертори не......
http://www.harkobg.com/index.php/produk ... ter-detail
Бреййй,ще ме нарочите за противник на инверторите :D Не е вярно,да знаете,но много си уважавам и ДОБРИТЕ стари трафчета!
gogo7777 - майстор
Моята саксия не я давам за нищо :-D . Върши си ми идеална работа по двора за проката из него. :wink:
koveslav - майстор
gogo7777 написа:
Моята саксия не я давам за нищо :-D . Върши си ми идеална работа по двора за проката из него. :wink:
Научните теории може да твърдят какво ли не,но лично аз предпочитам работата с обикновени рутилови(тип Вежен) електроди на AC.
gogo7777 - майстор
Аз съм фен на рутил-базичните Емона и Марта М
koveslav - майстор
Всъщност мисълта ми беше,че когато се наложи да работя с нискобюджетни рутилови електроди,предпочитам да е на АС.Иначе съм нонстоп зареден с моята слабост ОК46.Имам си от известно време много точен доставчик на гамата електроди на Есаб. Скоро си поръчах от него и още магнитни ъгли,малки и големи съответно на 5 и на 8лв,пак на Есаб.Оказаха се много по-силни от ширпотребите на Баумакс и някакви други,които имах.Фиксират детайлите перфектно.
Тела обаче не знам доколко ми е на добра цена за качеството си.В момента за черно взимам полска помеднена тел TISWELD 0.8мм на 4.40лв с ДДС за килограм при 5кг ролки.Някой знае ли нещо прилично работещо под тази цена? Или пък някой да е впечатлен от нещо по-добро,но на не много по-висока цена? Само 5кг ролки ме интересуват.
saraneron - специалист
Така, да обобщим мненията и да кажем ,че с ЕДНОПОСОЧЕН ток с инвертор ,>130A МОЖЕ СПОКОЙНО ДА СА ЗАВАРЯВА НА ТIG! Плюс на ръкохватката! Може да се заварява и с алуминиеви електроди със ,,обикновен,, инвертор без опция TIG но на ръкохватката трябва да е,, + ,,и минимум напрежение на празен ход 70 V. Това означава, че местата на кабелите на инвертора трябва да могат да се сменят! Дебелина на материала не по-малка от 2,5-3мм.Къс шев!До тук прав ли съм?Притеснява ме категоричното мнение на ,,pansim,, , че това не е възможно ,тъй-като все пак е производител на такива машини а мнението му е в противоречие с други специалисти!?Как стои и въпросът за заваряване с обикновен трансформатор тип ,,САКСИЯ,,,който по презумция все пак има ,,екстрата,, ДВУПОСОЧЕН ток + 2,5мм алуминиев електрод? Какво казват практиците?Преди 50 години едва ли е имало такива специални инвертори но алуминиеви заварки е имало със сигурност!Да не са правени по друг метод:rolleyes:
Последна промяна от saraneron на пон апр 13, 2015 4:30 pm, променено общо 1 път.
pansim - майстор
saraneron - не знам кое мое мнение визираш, но ще се опитам да прецизирам изказването си, за да бъда разбран правилно.
Алуминий по метод ВИГ /TIG/ се заварява само с АС ток. Независимо дали е инверторна или трансформаторна машина. При ДС машина се заварява като ръкохватката с волфрамовия електрод е на минус!!! В този режим не може да заваряваш алуминий.
С алуминиеви електроди се заварява с ДС машина, но като опиташ ще разбереш защо практически никой не използува този метод.
ВИГ метод за работа както и всички други методи за заваряване НЕ СА УНИВЕРСАЛНИ и няма най-добър метод за заваряване.
Всеки начин на заваряване си има своите приложения и предимства, както и недостатъци.
Пример - ВИГ метод е добър за прецизни заварки особено на детайли с малка дебелина. Недостатъци - Ниска производителност /това е на-бавния метод за заваряване/ висока цена на см. заварка, изисква ИДЕАЛНА чистота на заваряваните детайли.
Още за алуминий...ако все пак решиш че искаш да заваряваш този тип метал, то е добре да се насочиш към машина с максимален ток на ВИГ около 200А.
Защо - алуминия е с висока топлопроводимост и при заваряване на дебели детайли изисква доста по-голям ток.
Ако има друго - питай.

колега agj - къде видя заяждане от моя страна? Просто коментирам линка който си дал.
koveslav - майстор
Интересна дискусия,но тръгвам на път и довечера ще чета развитието.Само ще вметна,че съм виждал колегата Аги да прави перфектен ремонт на алум.детайли с ВИГ и DC машина.Преди всичко се иска опит.
agj - майстор
Така ,нека и аз да се изходя по поставените въпроси: :)
saraneron написа:
Така, да обобщим мненията и да кажем ,че с ЕДНОПОСОЧЕН ток с инвертор ,>130A МОЖЕ СПОКОЙНО ДА СА ЗАВАРЯВА НА ТIG! Плюс на ръкохватката! Може да се заварява и с алуминиеви електроди със ,,обикновен,, инвертор без опция TIG но на ръкохватката трябва да е,, + ,,и минимум напрежение на празен ход 70 V. Това означава, че местата на кабелите на инвертора трябва да могат да се сменят! Дебелина на материала не по-малка от 2,5-3мм.Къси шефове!До тук прав ли съм?
До тук горе-долу си прав ,но ще трябва да направя "дребни" уточнения и разяснение ,а те са следните :
saraneron написа:
с ЕДНОПОСОЧЕН ток с инвертор ,>130A МОЖЕ СПОКОЙНО ДА СА ЗАВАРЯВА НА ТIG! Плюс на ръкохватката!
По този начин МОЖЕ да се заварява алуминий, макар и не толкова спокойно и безгрижно,т.е.изисква се известен опит,поради спецификата на процеса!Между другото тоя метод се е използвал още преди около 40год.но тогава защитния газ е бил хелий и се е наричало-хелий електродъгово заваряване.Сега също може да се използва,но с него се заваряват успешно само тънки материали,с ток до около 50-60Ам .
Така че, обобщението е следното: НА ТIG с ЕДНОПОСОЧЕН ток (обратна полярност) до около 50-60Ам и с всякакъв инвертор може да се заварява успешно алуминий.
Пробвано е от мен лично, вида и качеството на заварките с нищо не се различават от тези изпълнени с АC.Само че поради високата цена на хелия не съм пробвал да заварявам с него ,а само с аргон ,но по-дебелите книги пише че с хелии става по добре,с него можело да се вдигне малко и дебелината на заварявания материал а съответно и тока!
saraneron написа:
Как стои и въпросът за заваряване с обикновен трансформатор тип ,,САКСИЯ,,,който по презумция все пак има ,,екстрата,, ДВУПОСОЧЕН ток + 2,5мм алуминиев електрод? Какво казват практиците?
Аз лично със "саксия" и с алуминиев електрод не съм пробвал!Пробвал съм с инвертор и с алуминиев електрод ...и положението беше трагично! :)
Но успешно използвам един съвсем непопулярен метод за заваряване на алуминии на TIG с DC инвертор ,като ползвам за добавъчен материал алуминиев електрод!
Та така ,това е моя опит.
А иначе за споменатата по горе универсалност на методите, бих казал че ВИГ метода е най-универсалния от всички други, с него може да се заваряват не само тънки но и дебели материали (стига машината да позволява това )!Може де се заваряват също така и почти всички метали (пак в зависимост от машината ),включително заваряване и на доста разнородни метали!
Разискванията по въпроса ВИГ заваряването могат бъдат много обширни, но за целта трябва да се включат хора със знания и опит ,иначе си оставаме в сферата само на безсмислени спорове!
...
И за да не остане някой отново с впечатлението че нещо си измислям или преувеличавам, ето какво е написал по въпроса доц.д-р Николай Тончев :
Технология на заваряване с нетопим електрод в среда от инертен газ (ВИГ)

При заваряването с нетопим електрод в защитна среда от неутрален газ дъгата се възбужда между електрода и изделието. Технологичните свойства на метода се определят от начина на захранване на дъгата (постоянен ток с права или обратна полярност, променлив ток). Дъгата има задачата да стопява основния метал, което предполага този начин да се използва за заваряване предимно на тънки ламарини (от 1 до 5 mm). Високата цена на инертните газове от друга страна насочва към приложението на този метод за заваряване на цветни метали или високолегирани стомани. При ъглови съединения или ако се налага запълване на скосена част, може да се използва и допълнителен метал, подаван в заваръчната зона ръчно или механизирано. На фиг.6.11. е показано положението на горелката при заваряване с и без допълнителен материал. Заваряването може да се извършва във всички пространствени положения. Качеството на шева зависи до голяма степен от надеждността на защитата.

ИзображениеФиг.6.11. Схеми на заваряване с нетопим електрод в среда от инертен газ.

С постоянен ток и права полярност се заваряват всички метали и сплави с изключение на алуминия, магнезия и сплавите им.
При този начин се осигурява стабилно горене на дъгата, по-голяма концентрация на топлината върху заваряваното съединение. Заваръчната вана е по-тясна и дълбока с възможност за по-големи скорости на заваряване. Може да се работи със сравнително ниски стойности на тока и да се заваряват много малки дебелини. Електродът запазва заострения си връх.

При обратна полярност устойчивостта на дъгата е влошена и нараства напрежението й. Нагряването на електрода е по-голямо. При този начин на свързване обаче, се проявява важното за технологията очистващо действие на дъгата. Същността на това явление се състои в бомбардирането на основния метал от тежките положителни йони на аргона. В резултат се получава механично въздействие върху образувалите се труднотопими окиси по повърхността на заваръчната вана (познато като "катодно очистващо действие на дъгата"). Това прави този начин на захранване на дъгата удобен за заваряване на алуминий и магнезий. Поради силното износване на електрода обаче на практика обратната полярност се прилага само при заваряване на малки дебелини със стойности на тока до 60-80 А.

При използването на променлив ток до голяма степен се съчетават предимствата на двата начина на свързване при постоянен ток. Това е и основният начин на заваряване на алуминия, магнезия и техните сплави. Топлината се разпределя равномерно между електрода и изделието, краят на електрода е умерено закръглен.

Възбуждането на дъгата при ВИГ-заваряване става без късо съединение. В управлението на уредбите е предвидено още в началото на процеса да се осигури газова защита. Подават се високочестотни токови импулси с високо напрежение, които възбуждат дъгата. Тя се премества ръчно или механизирано с равномерна скорост, необходима за формирането на правилен шев.
Последна промяна от agj на пон апр 13, 2015 4:50 pm, променено общо 2 пъти.
saraneron - специалист
Благодаря за разясненията а и това за добавяне на алуминиев електрод , като материал е интересно .Все пак, каква е идеята да се произверждат и продават алуминиеви електроди ,с какъв електрожен и режим на работа се комбинират? Това е все пак вариянт да се пропусне специалната ВИГ ръкохватка и бутилката с аргон в гаража а и повечето евтини инвертори нямат тази опция. Но пък с инвертодите само в режим ДС и електрод , оставам с впечатление , че не се пасват или съм пропуснал нещо? То от дърт циганин , калайджия/заварчик/трудно се става ,но не се казва ,че нестава! :yawinkle: Ще бъда упорит,обещавам!Отделно ,тази информация може да е ценна и за доста хора ,които сега прохождат в този занаят!Да уточня,не гоня производителност ,говорим за чисто домашно /гаражно/използване но да е качествено!Целта е и да не се загробят едни пари в ненужно скъпа машина!
Последна промяна от saraneron на пон апр 13, 2015 5:07 pm, променено общо 1 път.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: