Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
saraneron написа:
.Все пак, каква е идеята да се произверждат и продават алуминиеви електроди ,с какъв електрожен и режим на работа се комбинират?
Има хора които ги използват успешно,естествено с необходимите машини и технология!Рядко има инвертор(и не само от най-евтните ) с напражение на празен ход 70V! :wink:
stan73 - майстор
Моят - новият е с напрежение на празен ход точно 70 волта (скоро писах за него).
Ето тук съм го описал подробно (има си и недостатъци):
viewtopic.php?p=681785#p681785
koveslav - майстор
saraneron написа:
Благодаря за разясненията а и това за добавяне на алуминиев електрод , като материал е интересно .Все пак, каква е идеята да се произверждат и продават алуминиеви електроди ,с какъв електрожен и режим на работа се комбинират? Това е все пак вариянт да се пропусне специалната ВИГ ръкохватка и бутилката с аргон в гаража а и повечето евтини инвертори нямат тази опция. Но пък с инвертодите само в режим ДС и електрод , оставам с впечатление , че не се пасват или съм пропуснал нещо? То от дърт циганин , калайджия/заварчик/трудно се става ,но не се казва ,че нестава! :yawinkle: Ще бъда упорит,обещавам!Отделно ,тази информация може да е ценна и за доста хора ,които сега прохождат в този занаят!Да уточня,не гоня производителност ,говорим за чисто домашно /гаражно/използване но да е качествено!Целта е и да не се загробят едни пари в ненужно скъпа машина!
Ремонтната дейност е най-трудна-всеки следващ случай е различен,всеки материал е различен и предварително неизвестен.Един от най-големите проблеми при ремонта,изискващ от майстора опит и предварителни познания е,че обикновено няма подръка сходен с изделието материал на който да се направят проби и предварителни настройки.Не казвам,че производството е лесна работа,но там поне предварително избираш материал и ти задават технология,правиш проби и даже пробни серии и т.н..При ремонта подходиш ли грешно,място за поправка няма.....За това хваля колеги като Agj,защото в много случаи спасяват невъзможното за спасение и то само с наличната техника.Опита си е опит и не е нито грешно,нито срамно да се допитваме до знаещите и можещите.
А и много уважавам хора като него,започващи отговорите си със "Трябва да опитаме","Ще помислим как да стане" и т.н.Например той заварява перфектно и чугуни,но отговора му винаги е "Лесно и сигурно заваряване на чугун няма".
Винаги ме е страх от всякакви майстори и учители,започващи с "Лесна работа".Обикновено после работата е.....да не ти е работа.
idunno - специалист
:-D :-D :-D :-D :-D Що не си направите двамцата една хвалебствена тема и там....който както може. :-D :-D
koveslav - майстор
idunno написа:
:-D :-D :-D :-D :-D Що не си направите двамцата една хвалебствена тема и там....който както може. :-D :-D
Що не кажеш нещо полезно,или...кой както може,а?
gogo7777 - майстор
ремонт на алум.детайли с ВИГ и DC машина.Преди всичко се иска опит.
Мен ми показаха как да заварявам алуминий на TIG /DCEN/ и пулс, ама не си е работа......там съм най-зле :lol: На MMA с алуминийят сме горе-долу на ТИ. Абе въобще избягвам да се занимавам със заваряването на тоя метал, нямам тренинга и желанието да го усвоявам тепърва :-D
koveslav - майстор
gogo7777 написа:
ремонт на алум.детайли с ВИГ и DC машина.Преди всичко се иска опит.
Мен ми показаха как да заварявам алуминий на TIG /DCEN/ и пулс, ама не си е работа......там съм най-зле :lol: На MMA с алуминийят сме горе-долу на ТИ. Абе въобще избягвам да се занимавам със заваряването на тоя метал, нямам тренинга и желанието да го усвоявам тепърва :-D
Колега Gogo,говорим за ремонт-някоя пукнатина на картер,счупено ухо на някоя отливка,спукан капак и т.н.Така е оправдано и изплатимо,без да влагаш в много по-скъпа машина.За продължително заваряване и въобще за истински дълги шевове въобще не става въпрос.Просто се повишават възможностите в ремонтната дейност с машина на достъпна цена.
С една идея по-лесно усвоими са нещата с алум.тел и газ аргон с телоподаващо.Някакъв шев успях да направя още при първия си опит.Но за дребна поръчка и примерно 2см шев, докато смениш ролки шлангове,газ,дюзи и т.н. и настроиш апарата в нужния режим и ти писва.А не е оправдано да държиш машина настроена и оборудвана специално само за алуминий.Да не говорим за цените на ролките алум. тел,които трябва да поддържаш.Метода който съм виждал да ползва колегата с Виг и алум. електрод точно за такива случаи е по-изгоден,при нужда електроди се намират и на бройка.
Последна промяна от koveslav на пон апр 13, 2015 11:05 pm, променено общо 1 път.
idunno - специалист
Сега ще кажа нещо полезно- тук повечето не могат да направят вертикален шев на обикновено желязо, камо ли алуминий, ама вие може да си разтягате локуми до безкрай.
koveslav - майстор
idunno написа:
Сега ще кажа нещо полезно- тук повечето не могат да направят вертикален шев на обикновено желязо, камо ли алуминий, ама вие може да си разтягате локуми до безкрай.
Недей да бъдеш толкова убеден.Справяме се някак и за сега издържат на натоварването и времето.Но и ако не можем професионално,нямаме ли право да се интересуваме и обсъждаме темата?Истински съжалявам,ако майстор като теб не намира нещо ново и полезно за себе си в изказванията ни,но поне сподели нещо от своя опит.
pansim - майстор
С помоща на ДС инвертор по метод ВИГ и обмазани електроди за алуминий може да се заварява като се използува алуминиевия електрд като добавъчен материал. Обмазката съдържа елементи които спомагат за разрушаване на здравия окисен слой на алуминия. Не е много добро решение, но все пак е нещо.
И колегата idunno е прав донякъде. Алуминий се заварява трудно, да не говорим, че има сплави на алуминий които изобщо не подлежат на заварка. Например картера на някои модели Рено. Иска доста опит...особено ако се търси здравина и херметичност на заваръчния шев.

Да добавя -задължително с добра вентилация или на открито!!! Газовете които се получават при използуване на този тип електроди са доста вредни

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: