Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
koveslav - майстор
Не омаловажавайте на практика безценни информации,трикове и тайни на занаятите.Напротив-трябва да адмирираме всички,които си правят труда да ни издават нещата от "кухнята". Да не би по-добрия съвет да е за две-три заварки от даден вид да поддържаме машини за хиляди лева,за да са каквито трябва?На незнаещия как,пак ще му е поне толкова трудно. И с наличните инвертори,макар и без допълнителни функции има как и какво да творим."Все е нещо" много често се оказва идеалното решение на даден проблем.
idunno - специалист
Да се спори за разни ПВ-та и да се величаят китайски марки електрожени няма нищо общо с триковете в този занаят.Това става с работа, понякога на принципа-"проба-грешка", като се познава и теорията на заваярването, разбира се, тогава става по-лесно.Безмислено е, да се обсъжда заваряването на алуминий, при положение че 98% от пишещите нямат или не се сещат къде е последното парче алуминий.
Когато човек няма пари за машина за заваряване на алуминий-не заварява алуминий, просто е.Ама му се видяла скъпа заварката при майстора , ами скъпа е.Капризен материал е. Оборудването е скъпо, мааалце е и отровен, все такива неща.Има достатъчно из нета по отношение на заваряването и едва ли някой мераклия ще тръгне да чете сума страници заяждания за да намери някакъв "трик".
Ето един трик - малко по дебел волфрамов елктрод, когато се заварява тънък алуминий с обикновен инвертор.
И не си мислете,че с този трик и китайското оборудване,ще станете специалисти в алуминия.НЯМА.
По-добре да си разтягате локумите за перфектните китайски машини, които ще направят от домашния заварчик с опит от 10 електрода годишно, майстора на квартала.
gogo7777 - майстор
Знам доста трикове, ама не за алумин.......ама триковете са за тези, които ги търсят.....
stan73 - майстор
Не само - има и такива като мен: с около 10 електрода досега (не само за годината).
agj - майстор
koveslav написа:
Не омаловажавайте на практика безценни информации,трикове и тайни на занаятите..
Колега ,koveslav не би трябвало да бъдеш изненадан от това че веднага се намират такива които да омаловажат или оспорят нещо казано от мен ! Аз още с написването на поста си ,предвиждах подобно развитие и затова казах и отново го казвам -безсмислени спорове няма да водя с никого !Още повече че пък компетентността и опита на оспорващите въпроса за ВИГ заваряване на алуминий е нулева !
gogo7777 - майстор
Не видях някой да е омаловажил триковете ти......теоретично е ясно, на практика е друго....като казах, че алуминия не ми е страст не означава, че не съм пробвал :-D
koveslav - майстор
Абе сърдете си се колкото щете,но ще си го кажа!Навремето когато тук се дърлехме единствено за това коя машина е българска,коя китайска и коя танганайска,и на кого му е по-голям..електрожена,само Аги си направи труда да покаже на практика доколко значение има машината и доколко майстора работещ с нея.Човека демонстрира и старата си руска тиристорна щайга и модерната си нова френска машина и ми направи демонстрации и проби,какво мога да свърша и с моята българо-китайска дружба.Еми който си владее заваряването,си го владее със всяка машина.Едно е да говорим за удобствата и екстрите,които ни предоставя машината,друго е да говорим въобще за възможностите и.На практика всеки собственик на някакъв инверторен електрожен,има възможност да решава много по-широка гама от проблеми в заваряването,отколкото предполага.Въпрос на знания и овладяване на определени умения.
Вместо да се дъвчем напразно,дайте да заравяме томахавките и да си бъдем полезни в решаването на проблемите и задачите си и да се учим да си експлоатираме техниките пълноценно.Сигурен съм,че всеки може да е от полза с каквото и колкото знае. Желая успех на всички!
iivanov - майстор
Първата брачна нощ Асан вика на Айшето
- Айше , а дано си девствена.
- А дано , ама надали. :-D
pansim - майстор
koveslav написа:

Вместо да се дъвчем напразно,дайте да заравяме томахавките и да си бъдем полезни в решаването на проблемите и задачите си и да се учим да си експлоатираме техниките пълноценно.Сигурен съм,че всеки може да е от полза с каквото и колкото знае.
+1
Това се опитвам и да правя, за съжаление срещам отпор и намеци за некоректност, включително и от теб koveslav.
Нека се опитаме да разширим мирогледа си отвъд дребните закачки и търкания.
Само така ще имаме полза от форума, иначе - празни приказки.
Успех и от мен на всички ентусиасти и професионалисти- заварчици :partyman:
koveslav - майстор
С малко повече търпение и тренировки,за аматьорско заваряване,всеки инвертор работи добре на ВИГ(аргон),дори и да няма Lift,HF или други такива екстри.Създават се някои неудобства,като например по-бързо захабяване на електрода,но консумативите вече са достатъчно евтини и достъпни.Единия голям проблем обаче са волфрамовите включвания в шева.За да се реши този проблем,старите кучета са ползвали така наречената запалка.Т.е.-малък детайл от някакъв материал,който се поставя непосредствено до началото на шева.Драскането и възбуждането на дъгата се прави върху този детайл и после дъгата се пренася плавно в зоната за заваряване.Има ли някой информация какъв е бил материала на "запалката"(логично е нейния материал да е с възможно по-високd точка на топене) и ползвал ли е някой колега този трик?

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: