• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
gogo7777 - майстор
То сега с друго не заваряват бойлери .
Брейй, приятно съм изненадан :shock: . Къде е тоя цех та да го знам и аз.
sek.1 - специалист
gogo7777 написа:
То сега с друго не заваряват бойлери .
Брейй, приятно съм изненадан :shock: . Къде е тоя цех та да го знам и аз.
Всички български (и не само) производители на бойлери заваряват с МИГ - МАГ от поне 20 години . Различни са само марките на установките . То няма друг високопроизводителен метод който да е приложим при тези дебелини материал . От поне 20 години бойлерите се емайлират и се използва ламарина най много 2.5 мм . Старите поцинковани бойлери от 4 мм ламарина заварени с РЕДЗ (електожен) много отдавна са в историята .
gogo7777 - майстор
За такива говорех, макар тези да са строго специфични за тази дейност. Безфлюсово заваряване не е МИГ-МАГ. Щом минава контрола става. Преди две години видях подобна орбита, само че робот в Германия на големия ТЕЦ. Част от тръбната разводка се заваряваше от робота, но около котела и топлообненика тръболяка само на ВИГ.
sek.1 - специалист
Минават си всички тестове и най вече цикличния . Парните котли работят в съвсем друг много по тежък режим от битовите бойлери . Поддържал съм парова централа в стария завод та знам каква гадост са котлите от вътре . Там всичко заварявахме РЕДЗ с чешки триодини и електроди на Бьолер .
joe007 - специалист
gogo7777 написа:
Няма проблеми :-D . Не съм от тези дето се засяга.
Защо е недопустимо да се заваряват бойлери на МИГ-МАГ ?
Ами такива са изискванията вече. Заварката минава 100% контрол, МИГ МАГ-а не прави достатъчен провар и са налице подрези. Не, че ще тече или няма да издържи тест с налягане :-D , просто не му се вярва на него. Другото което е, при бойлери, котли, балони и др. подобни двата детайла се заваряват с луфт (заедно със скосяването) не по-малък от дебелината на материала и задължително се карат най-малко три шева----корен, пълнеш и декорация. Това при МИГ МАГ-а ще е мнооого трудно. Има роботи, които са на принцип подобен на МИГ МАГ, безфлюсово заваряване, но там нещата са други и зе заварява почти всичко.
в България или не са от тях или „командването” на тези роботи нещо не е наред
Не са от тях :-D . Стари развалени, побългарени. Абе за нищо не стават :-D
А той колегата sek се е погрижил. Тъкмо се бях натокъл да споря :-D .
Колега gogo7777 май това което си чувал и виждал за МИГ-МАГ не е съвсем така.
И провар достатъчно прави,и подрези няма и корен пълнеж декорация може(не е по трудно от електрожена), И съдове под налягане се заваряват и ....т.н.
Тука надявам се личат и трите слоя:
Изображение
А тука корена отзад.Това на вертикал от долу нагоре.
Изображение
П.С. Това минава всякакъв контрол, гама;УЗД;механичен......
Последна промяна от joe007 на нед ное 11, 2012 10:49 pm, променено общо 1 път.
sek.1 - специалист
Обикновено по старите колеги са скептично настроени към МИГ - МАГ заваряването . Преди време спорих с един колега инженер на 60 + години за едно изделие той държеше на РЕДЗ аз му направих една пробна бройка с телоподаващото мина всички изпитания обясних му всички предимства на метода и пак не можах да го убедя че вероятноста за скрит дефект в заваръчния шев е много по малка клоняща към нула при МИГ - МАГ . При РЕДЗ винаги същуствува вероятност в заваръчния шев и под него да остане шлака от обмазката колкото и добър да е заварчика .
gogo7777 - майстор
Мдаа :-D . Браво много добре (даже отлично) си се справил. С тръбна тел ли го постигна? УЗК-то ще даде окончателния резултат. Според мен е издържала :-D . Робота достига "почти" перфектното ниво за сметка на производителността. Не бързайте да отписвате РЕДЗ, то НИКОГА няма да отстъпи първото място по надеждност, производителност, мобилност и не на последно място огромното му приложение при повече видове стомани и други метали. Това дали "може" да остане шлака в заварката няма да го коментирам щото мисля, че говорим за опитни заварчици. Смело мога да твърдя, че вероятноста това да стане е почти нулева :-D .
ВИГ и МИГ МАГ заваряването ще претърпят голям прогрес спор няма. Верно е, че съм от старата генерация, но съм отворен и към "новото". Все пак още съм скиптик относно ВИГ и МИГ МАГ-а, може би защото с ММА-то постигам по-добри резултати (изключвам заваряването на тенекии :-D ), а и повече съм заварявал дебелостенни тръби и др.
joe007 - специалист
gogo7777 написа:
Мдаа :-D . Браво много добре (даже отлично) си се справил. С тръбна тел ли го постигна? УЗК-то ще даде окончателния резултат. Според мен е издържала :-D . Робота достига "почти" перфектното ниво за сметка на производителността. Не бързайте да отписвате РЕДЗ, то НИКОГА няма да отстъпи първото място по надеждност, производителност, мобилност и не на последно място огромното му приложение при повече видове стомани и други метали. Това дали "може" да остане шлака в заварката няма да го коментирам щото мисля, че говорим за опитни заварчици. Смело мога да твърдя, че вероятноста това да стане е почти нулева :-D .
ВИГ и МИГ МАГ заваряването ще претърпят голям прогрес спор няма. Верно е, че съм от старата генерация, но съм отворен и към "новото". Все пак още съм скиптик относно ВИГ и МИГ МАГ-а, може би защото с ММА-то постигам по-добри резултати (изключвам заваряването на тенекии :-D ), а и повече съм заварявал дебелостенни тръби и др.
:-D
Заварката е с обикновена китайска черна тел на българска машина. Аз специално никога не съм си мислил да отписвам който и да е метод защото всеки си има предимства.Аз ползвам всички които умея.
Примерно с ВИГ се заварява всичко и то с ужасно добро качество ,но има изключение и това е чугуна.За него най -доброто е РЕДЗ. Да ама електрожена за алуминий е кофти работа. МИГ-МАГ също си има предимства и едно от най-големите е точно производителноста която в сравнение с електрожена е близо 3 пъти по-голяма.(незнам защо мислиш че е по-малка?).В съвременното производство в закрити помещения (це хове) МИГ-МАГ измества РЕДЗ точно заради това.
П.С. Само как съм се учудвал на изказвания че:" Цо то държи по-малко от електрожена "....."става само за автотенекиджийство"...."ама то дебело не може да заварява"....и т.н.
agj - майстор
joe007 написа:
Примерно с ВИГ се заварява всичко и то с ужасно добро качество ,но има изключение и това е чугуна.За него най -доброто е РЕДЗ. .
Е да и аз така правя ако не може с ВИГ тогава ползвам РЕДЗ ! :-D
gogo7777 - майстор
надеждност, производителност, мобилност и не на последно място огромното му приложение при повече видове стомани и други метали.
Исках да кажа като комплексни качества взети заедно :-D . Естествено, че МИГ МАГ-а прави шевовете по-бързо :-D .
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19

Тема "заваряване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: