Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
fore - майстор
ИГБТ-

-по ниска работна честота <20kHz
-издържат на по високи работни напрежения > 1000V
-респективно на по високи работни мощности
-малък работен цикъл - Дюти цикъл - ПВ
-по компактен и олекотен монтаж -по малко елементи
-по висока работна температура

Мосфет

-висока работна честота >200kHz
-по ниски работни напрежения <250V
-по ниски работна мощности <1000W
-голям работен цикъл-ПВ
-повече елементи при сходни мощности с ИГБТ
-по ниска работна температура
Kirilpm - специалист
+1! Разправях още като влязох в този форум,че борбата за голееееми ампери много отдавна е отживелица,ама....Особено при днешните цени на металите и съответно икономиите и минимално допустимите дебелини с които вече се налага да работим.Отдавна вече няма желязо на аванта :D :D
Нямате си никаква идея обаче пенсионерите от заводите какви авоари 3,25 и 4,00мм вадят все още от гаражите си.Количества да видите. На такива байовци или на наследниците им иди да обясняваш,че не няма какво да работят вече вкъщи с тези дебелини електроди.За да се употребят все пак някъде,много често съм очуквал обмазката на четворки,даже и 3,25 давани ми от такива хора,за да ползвам метала за пълнеж на по-големи фуги....
Ами като ми се наложи да си отрежа някое дебело желязо или да пробия нещо?140А до никъде не стигат за рязане,а не на всякъде може да се завре ъглошлайф.За мен важното е машината да е универсална,разликата в цените не е голяма,нито разликата в теглото,но за мен 60А са си разлика.Най-малкото че дори при по-ниско напрежение и горещо време,ще можеш да караш електрод след електрод 3.25 примерно без да се задъхва машината.За мен ако взема 140А машинка тези 140А ще са ми за инцидентно ползване,понеже е ясно че при тях апарата се товари излишно,а ако ще работя с 4мм електрод постоянно бих си взел трифазна машина,за да съм сигурен че няма да се товари излишно и ще работи дълго и безпроблемно.
dragozow - майстор
Машина с добро ПВ при 40 градуса трудно ще се задъха дори и да работиш понякога на максимума. Проблема е главно при машините на които пише 200, а няма и 120. Иначе при добре изпълнена схема без значение IGBT или MOSFET няма много значение.
pansim - майстор
По-горе колега спомена нещо за ниско напрежение...
Малко яснота по въпроса.
Ако захранването ни е слабо, т.е. дълги кабели и евентуално понижено напрежение още в таблото, то големите ампери са абсолютно невъзможни.
Защо - при опит да се увеличи заваръчния ток, се натоварва допълнително с по-голям товар и без това слабата мрежа. Резултата е още по-голям пад на напрежение и лоша /или невъзможна/ работа на заваръчния апарат. Обикновено в тези случаи, се подбира опитно ОПТИМАЛНИЯ ток на заваряване и съответно по-тънък електрод. В този ред на мисли, е добре да има и трифазна машина, за по - сериозни натоварвания.
А че по-мощна машина си има своето приложение е вън от съмнение. Ако се ползува професионално /разбирай да изкарва парички/ то е важна и производителноста на труда. А тогава е възможно и 4мм електрод да се наложи. НО, зависи дали спецификата на работата ще го позволи.
В заключение - няма универсален инвертор. Ако имаше - всички фирми щяха да правят такива.
И още - няма пряка зависимост между максималния ток и ПВ на машината. Виждам инвертори с доста голям максимален ток и малко тегло, които спират още на първия електрод на макс. натоварване. Ама, зависи кой какво търси. Писано е много.
Успех на всички!
pansim - майстор
fore написа:
ИГБТ-

-по ниска работна честота <20kHz
-издържат на по високи работни напрежения > 1000V
-респективно на по високи работни мощности
-малък работен цикъл - Дюти цикъл - ПВ
-по компактен и олекотен монтаж -по малко елементи
-по висока работна температура

Мосфет

-висока работна честота >200kHz
-по ниски работни напрежения <250V
-по ниски работна мощности <1000W
-голям работен цикъл-ПВ
-повече елементи при сходни мощности с ИГБТ
-по ниска работна температура
Отново цитати от нета пълни с грешки!!!
Умолявам Ви колеги по форум. Не четете подобни писания. Просто са поредните глупости.
fore - майстор
Пансим, Аз не ти сглобявам инвертор по схема. Там в тези теми си сила. Спор няма.

Това са просто характеристики на транзистор и нищо повече. Що все трябва да е супер сложно и велико ?
Какви грешки в шест противоположни величини.
От инвертори може и да не разбирам, но все правя разлика между два елемента. Мосфет се ползват и в аудио -усилвателната техника-по универсални са. Та от там са ми познати те донякъде.
Знам че се ползват и за електронни ключове -видно от високата им работна честота. Мисля че се ползват и при повишаващите инвертори на напрежение.

Също да допълня ИГБТ схемите са с по ниска крайна цена от Мосфет, при едни и същи крайни параметри.

Съгласен съм че по мощните заваръчни апарати ти дават естествено и повече ресурс- точно да режеш с тях -"плазмено" или да работиш по дълго с по малък електрод.

На тръбите на асмата на вилата -трябваше да пробия дупки отдолу за да се отича събралата се вода в профила им. Старите основи също имаха отвори с тази цел. Освен че намацах тръбите отгоре със силикон, пробих с 5 мм отори и в тръбите в основата им.
Обаче без да искам една от тръбите я пробих с електрода- късмет на начинаещият. Та видях как се реже с електрод. И как повечето ампери ти дават повече.

Като се замисля -Аз лично предпочитам Мосфет схемата, не само защото уцелих такъв инвертор, а и защото видно от параметрите Мосфет има по голямо ПВ -Дюти цикъл.
Може и да не съм прав но, според мене Мосфет работи по разтоварено- повече елементи за дадена изходна мощност в сравнение с ИГБТ. От там и по голямото ПВ. Разбирасе се увеличава теглото, но за мене е пренебрежимо малко. Аз поне видях проблем да нося 6-7 кила на рамо.

Разбирсе ИГБТ има своите доказани предимства и не я отричама в никакъв случай.

Така виждам аз нещата без да имам претенции че са 100% верни. Едно е сигурно повечето ампераж е добре дошло !
Щом от 220 монофазно може да се достигнат 200-250 ампера - защо да не ги ползваме ?
Естествено който иска много олекотена и компактна машина за през рамо за да заварява с до 2,5мм електроди само ще избере по слаба машина.
koveslav - майстор
Kirilpm написа:

Ами като ми се наложи да си отрежа някое дебело желязо или да пробия нещо......
......ами щом работиш дебели железа,би трябвало да знаеш и какво ти трябва.Аз работя със 130А машинка и примерно за да не слизам излишно от стълба често се случва да прорежа с електрод до 4-5 мм дебела шина,арматурка до 10-на мм или някое парче винкел.Кое е толкова страшното?Къде работите по-големи дебелини? Големите предимства на инвертора са компактността,ниското тегло и бързото изстиване,всички други качества на практика са достижими и със старите машини.Инвертора стане ли голям и тежък,според мен губи поне половината си предимства,особено при непрофесионално ползване.
fore - майстор
В интерес на истината тия поцинкованите тръби на 3/4 не са много тънкостенни. А и горе в точката на съединяването им се срещаха няколко арматури. Основните армарури от които са с диаметър 16-18 мм. Тези която се бяха прегънали. Аз не ги отрязах целите, ами ги премахнах само до там където се бяха огънали. Така нанизах на тях поцинкованите тръби.
Отдолу също тръбата лягаше върху Л-образен винкел и старата тръбна основа в която бе нанизана основната арматура.
Нещата не бяха много тънки.
pansim - майстор
fore - няма ПВ на елемент
НЯМА!
запомни поне това от мен
Има ПВ на цялата машина!!! И то НЕ ЗАВИСИ от това дали е МОСФЕТ или ИГБТ
И не смятам да те образовам повече - запиши се да изкараш едно инженерно образование - ако имаш желание. Тогава ще разбереш, че нещата не са еднозначни, и НЕ могат да бъдат обобщени в едно изречение.
Без лоши чувства :partyman:
fore - майстор
Вярно че елемента няма ПВ. Но съвкупността от тях в машината има. Мисля че е ясно какво искам да кажа.

Файда от инженерни дипломи няма много ! Имам едно, а и около мене е пълно уж с такива. Но нещата отиват все по на зле.
Занаята е важен. Брат ми завърши магистър -ММТ в МИ. :mrgreen: Учи какво ли не. Заваряване също. Ама я го накарай да ти завари нещо !
На него силата му беше в аудио и захранващата техника- работеше даже в една фирма за захранващи у-ва за малко. Правеше ГСМ-и и тнт. Накрая стана програмист. От него остана работещ 4 канален 100 ватов усилвател-100% наситен и съгласуван от него - работещ барабар с колоните и тнт. До скоро съседите го слушаха. Сега просто стой в готовност в стаята.
Филтри, свето индикации, предусилватели, принудително охлаждане с термодвойки. Докато стане да работи -замина една торба с БП-транзистори в кофата. Е това за мене е едно образование. Но поради стечение на обстоятелствата и финансовата страна работата отиде на другаде.

Ето и линка в който са посочени тези характеристики на елемента и този Дюти цикъл е даден като характеристика.
Дали е правилно или не -въпрос на гледан точка за мен.

http://www.irf.com/technical-info/white ... wisely.pdf

Недей да ме образоваш- за това се плаща.
Ама и да не чета от нета и да не се интересувам ?! Е тогава какво - да стоя и да чакам да ми падне от горе ли ? :partyman: :)

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: