Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
pansim - майстор
То ако ставаше всичко с четене по нета...
за последно се опитвам да обясня - нещата са комплексни и взаимосвързани.
Некоректно е сравнението което правиш.
Не може просто да извадиш два реда от един документ и това да е цялата безусловна истина.
Сравнението на елементи не дава представа за машината в която са вложени
Помисли...
fore - майстор
Хубаво де- не е някаква голяма драма. Щом казваш че не е точно- ок.
Давам ги тези неточно сравнени характеристики за питащите. Просто да могат да видят в основни линии че и двата елемента са и еднакви и различни. И ефекта е че вършат добра работа в нашият случай.

Аз като учих и в средното и в вишето- елемнтите МГЕ, ТЗ и тнт :? и какво. Имам някакви елементарни познания в областта. Нещата са комплексни- това е ясно. Едно више не ти дава много- просто основа. Това е ясно на всеки които е учил такова.
Иска си практика.

Човек които се интересува трябва да си обясни по някакъв начин основните принципи.
На мене горните сравнения ми вършат тази работа. Които не ги харесва или разбира да намери по точни и добри и да ги напише.
kalpev - специалист
fore написа:
Хубаво де- не е някаква голяма драма. Щом казваш че не е точно- ок.
Давам ги тези неточно сравнени характеристики за питащите. Просто да могат да видят в основни линии че и двата елемента са и еднакви и различни. И ефекта е че вършат добра работа в нашият случай.

Аз като учих и в средното и вЪВ вишето- елемнтите МГЕ, ТЗ и тнт :? и какво. Имам някакви елементарни познания в областта. Нещата са комплексни- това е ясно. Едно више не ти дава много- просто основа. Това е ясно на всеки които е учил такова.
Иска си практика.

Човек които се интересува трябва да си обясни по някакъв начин основните принципи.
На мене горните сравнения ми вършат тази работа. Които не ги харесва или разбира да намери по точни и добри и да ги напише.
ОFF:
Странно е за човек, който претендира да има виСше образование, че не знае как се пише виСш.
С други думи, или няма такова, или образованието не му е дало нищо!
И не само е странно, срамно е такива виСшисти да пишат толкова неграмотно, защото има още куп грешки само в този пост. Горко ни в генетиката...
ON:
Питащите ще питат хора, които се заминават с такава техника, създават, експлоатират и/или им е професия. Те няма да четат грешни copy/paste от инет от нищо неразбиращи.
Avas_co - майстор
kalpev, е ти сега ако знаеш в какъв филм се забърка!
В тоя момент Елфчо(форе, косис и още не знам какви клонинги имаше) ти проучва всички мнения и в най-скоро време, ще те почне с яка атака на лични, с лудите въпроси.
От известно време ме е емнал на лични и адски ме забавлява.
Сутрин след кафето, като се усамотя в тоалетната ми идва много стимулиращо.
П.С.
Наричам го Елфчо, защото преди години имаше един Елфчо в хардуерния форум, който задаваше подобни неадекватни въпроси и смяташе, че всички са му длъжни да му помагат и отговарят.
Само споменаването на тоя ник докарва истерия от смях и лакърдии сред по-старите потребители .
fore - майстор
Не бе несъм филолог и незнам какъв. Една грешка не мисля че е нещо кой знае какво. А и това С не се чува въобще. Сега видях че го имало изобщо.
И изобщо тапията не мисля че е нещо много важно, освен когато се гледа при заеманата длъжност. Имам и колега с пост - инженер, но релано няма виСше а е само със средно !
Инженер е само пост се оказва !

И да ти кажа питащият търси просто обяснение- като моето. Съдя по мен и по други които са ме питали и съм питал за разни неща. Спецовете знаят доста, но търсят хора на тяхното ниво за да им кажат разни техники и пинизи в занаята и не обясняват просто на такива които не им споделят занаят, а само се интересуват !

Та мисля че моето обяснение -представено макар и неточно е до някъде по разбираемо.

А и незнам защо това да е такава драма. Аз друг технически отговор в тази насока и не видя от какъвто и да е потребител. Само нападки. Това не е так, онова защо така и тнт. Ама да се обясни просто - няма нито от спецове нито от заварчици.
Нали за това е тая тема- апарати и схемите в тях-елементите и тнт. Оттам всеки да решава какво да купи.

Между другото експлорера си има текстови коректор -което не е тайна за никого. Където бъркам коригирам. И родният език се учи с повторение от грешките и цял живот.

Avas_co хаяско кво занимаваш хората с твоите филми ? Ми забавлявай се на лични. Те и извънземните може да те емнат, ама тук темата е друга ! :cool:
От тебе какво да науча - как да заваряваме с дървени електроди и как да сереме сутрин ли ??? И за тоалетната хартия имаше нещо. Култ имаш ти към това.
stan73 - майстор
Хайде да приключим с това. Предимствата, които аз виждам в инверторен заваръчен апарат произведен с по-новата технология с ИГБТ транзистори пред този с МОСФЕТ са: Основно предимство - при съпоставими електрически параметри, теглото на ИГБТ машината е по-ниско: 4.5 кг срещу около 8 кг при МОСФЕТ базираната машина (става въпрос, за машини с реални 160 до 200 Ампера. (това винаги има значение за хора, които ще ги ползват "на рамо" (по стълбове, стълби, естакади и т.н. (при тях даже са по-популярни и по-миниатюризираните модели с по-ниско ПВ и още по-ниско тегло - 2.5 до 3 кг), също така хора с гръбначни проблеми като мен (имам 2 дискови хернии и силно е препоръчително да не вдигам нищо над 5 или 6 кг (аз имах (а и още имам) относително лек като за трансформаторен електрожен един Аинхел - около 13 до 14 кила, но вече не трябва да го вдигам и затова си купих ИГБТ машина (която със захранващият си кабел е 4.5 кг))). Също така важни предимства - по-голямо КПД (съответно малко по-малко натоварване на ел. мрежата, по-малко загряване, подобрено охлаждане, съответно и ПВ).

П.П. към Фори: Моля махни това от подписът си, вероятно е игра на думи, но ние приятели не сме, няма и да станем. (а някои от колегите се подвеждат (така или иначе никой, не е длъжен да знае англ. език (макар, че е препоръчително...)) Вече няколко колеги ме питат какво означава това в подписът ти, но даже и на мен ми е трудно да кажа, въпреки, че имам завършен "Оксфорд, Б2". Предполагам, че означава нещо от рода на: "Че ако такива като мен са ти приятели, значи си си в БГ..." (то е ясно - който можа, а и искаше, се спаси и избяга)
Моля махни го ! (не напразно съм те добавил във "врагове" (не, че ефектът беше какъвто очаквах...))
Благодаря предварително !
koveslav - майстор
Всеки да си пише каквото иска,стига да не си позволява да трансформира споровете в личностни дразги(чисто по български някои с лекота го правят,но какво да правиш-интелекта,познанията по спорния въпрос и културата им стига за толкова.....). Коментираме това ,което има смисъл или въобще е интересно,другото подминаваме и така....
Разликата между интелекта и простотията е само една-на първото природата винаги слага някакъв лимит и може да се спори колко е отпуснала...На второто обаче е пропуснала да сложи граница и няма никакъв смисъл да се пробва,докъде може да се е развило това "качество" в притежателя му...
fore - майстор
Готов си Стиви. Сега надявам се че ще спиш спокойно и няма "приятелите ти" да те питат и съседите да говорят :mrgreen:
Поне е добре човек да знае кои са му враговете, за да знае от кого да се пази. Това гласеше една мъдрост. Особено врагове които не са придобити.

За едно не съм съгласен с твоите характеристики на ИГБТ.- КПД и натоварване на мрежата.

И двата типа схеми натоварват еднакво мрежата и имат сходно КПД. Генерират еднаква топлина и топлозагуби.
А че ИГБТ е по компактна е фкт. Но е факт че върху по малко елементи се пада и повече товар. Докато при Мосфета товара се пада върху повече елементи. Поради което основното предимство при Апаратите с Мосфет схема е че имат по "дълга" товарна характеристика-ПВ.
Да допълня че това е непрофесионално и неточно мнение, за да се застраховам от нападките които ще последват.
Ако нещо не е така приемам прости обяснения и корекции по въпроса.
gogo7777 - майстор
Fore, кво копаш в топологията на апаратите....видно е, че не разбираш (и аз де). У тоя подфорум се разнищват подробности около работата на инверторите, а не чарковете на машините. Изключение е само ако има пряка връзка с конкретен дебат. Разбрахме за Кенде и Райдер, че са ти страст. Транзисторите и топологията ти казаха, че не е от значение....важно е изпълнението и настройката.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: