Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
koveslav - майстор
Duty Cycle-характеристиката,с която най-много се спекулира при продажбата на машините.На практика това е една от най-важните характеристики,показваща допустимите режими и температурни условия за натоварване на машината,винаги коректно обозначавани дори и при най-старите трансформаторни машини.
Тази характеристика по различните стандарти се дава при различни градуси околна температура-при 20 и при 40 градуса.От тази гледна точка всеки трябва да е наясно,че ПВ-то или Duty Cycle при повишаване на температурата не просто намалява,а драстично пада. Като пример,разглеждах скоро обсъжданитe из темите 7% Duty Cycle при 40 градуса на Telwin165. Всички единодушно заявиха,че е много зле.Да,страшно ниска цифра,но се оказа че при 20 градуса тя става цели 60%!!!-т.е. колкото и на най-продаваните други марки в България. Модела им 171 пък при 40 градуса е с 20%,но при 20 градуса вече е със завидните 88%-направо помита и скъпите китайци.
В нашите интернет и директна продажба магазини тази "дребна" подробност-температурата или не се обявява,или ако се обяви-то е инцидентно.Резултат- ние гордо купуваме само машини с огромни ПВ-та :D
ПВ-то наистина няма абсолютно никакво значение за масовия битов потребител,работещ само "когато не му е жега и за кеф",редувайки електрод,цигара,глътка бира,ъглошлайф,дълга благословия и въпрос "сега пък защо пак не хвана",електрод.....
gogo7777 - майстор
Като пример,разглеждах скоро обсъжданитe из темите 7% Duty Cycle при 40 градуса на Telwin165. Всички единодушно заявиха,че е много зле.
Аз казах тогава, че това 7% не е никакво ПВ, а е друго означение.
pansim - майстор
Колеги по форум.
Очевидно или не искате или не можете да разберете. Всички неща писани от мен явно не ги четете внимателно, или ги четете както дявола евангелието :)
Ставаше въпрос за статията която fore даде като линк с някой подробности за мосфет и игбт
Там въпросното означение - duty cycle означава нещо съвсем друго!!! и няма нищо общо с времето за работата на инвертора в определен режим.
Съгласете се, че въпросната статия не описва частен случай с приложение на определен елемент в заваръчен инвертор. И на много други места се използуват мосфет и игбт
Въпросния параметър касае особености на работата на мосфет и игбт.
Аз в няколко изречения не мога да обхвана цялата материя.
Само като пример - мъртвото време /dead time/ при използуване на игбт трябва да бъде по-голямo от колкото при мосфет. Ето ви разлика в duty cycle...ама това НЯМА връзка и НЕ е разлика във времето за работа при определен товар на инвертора...По -добре не успявам да го формулирам.Дано има разбрали.
Сега пък някой ще попита какво е това dead time...ето за това не мога да обясня с две думи
Материята е обширна с много нюанси...
Хайде приятен ден на всички...
koveslav - майстор
Като извод-потребителя трябва да гледа едниния вид duty cycle,а техника при проблеми го интересува другия.
Колега Гого,нямах впредвид кой и какво е казал. В страницата на италианците се оказа,че те задължително дават ПВ-то и при двете температури.За въпросната машина тези проценти са са дадени точно като "работно" ПВ при 40 градуса.
fore - майстор
Аз мисля че доста добре разбрах че въпросният параметър е различен като значение за транзисторите и за инверторните апарати. Както и какво иска да каже.
Вярно е че Мосфет и ИГБТ транзисторите се ползват и другаде- в аудио усилвателите, в повишаващите инвертори на напрежение, в модулаторите на генерирани честоти, в елелтронни ключови схеми и комутатори.

Но едно не разбирам, необходимо ли е всички които ползваме въпросната техника да се слагаме под общ знаменател- а именно хора не можещи и неразбиращи принципа на работа на въпросните машини. И такива които никога няма да я разберем. С една дума -глупави и неможещи да разбират.

Конкретно за мен- това че не запоявам всеки ден платки, не значи че немога да разбера при желание принципите на работа в нея и в конкретните елементи. Точно за това чета подобни теми- търся отговорите. Естествено за това трябва и подходящ източник.
В тази тема е видно че такъв няма, Но информация има много и то не само в нета. Тя се трупа с години.
А това че дадени колеги претендиращи с познанията си се опитват да усложнят нещата многократно е съвсем друга тема и има други цели, но не и помагащи ни да направиме правилният избор при закупуването на заваръчен апарат и неговото ползване. И при подаването на информация има два начина- сложен и лесен. В зависимост от това за кого е предназначена тя се избира и вида на предаването на информацията. Пример- учебниците се пишат на академичен стил не с цел учениците да учат по лесно, а учителите да покажат своето ниво пред останалите колеги.
Тук имам усещането че се забранява на всички ни да мислиме и разсъждаваме- нямаме това право-всичко е много сложно и не е за нас. Не е възможно да го разбереме.
Моят извод е че трябва да съм глупав по задължение тук.

====================

Относно параметърът dead time които едва ли има за цел да помогне в комплицираната ситуация -намерих в моя стара документация обяснение за него.
Та мъртвото време е разстоянието между два отделни П-импулса модулирани от един ключов транзистор примерно (може да е между импулсите на два отделни ключови елемента) . При 50% дюти цикъл ще имаме и повече мъртво време естествено. Обикновено Д. Цикъл бил 45 %

Идеята е че ако dead time е по малък като времетраене е възможно объркване на работният такт между отделните ключови транзистори. Ефекта ще бъде -късо и изгорели активни елементи.

Както стана ясно по горе - при ИГБТ има по голям dead time и естествено по ниска работна честота.

Ето защо са важни тези параметри в една машина с която заваряваме.

Извинявам се предварително за това че разсъждавах и за това че сигурно има и грешки в разсъжденията си. Но идеята е подобна. Поне се опитах да обясня нещата с две думи. А и текста беше на чужд език.

Не искам да ми се обяснява нищо дори горното да е погрешно. Просто нека бъде отречено както се прави до тук.
Еми това е което аз можах да открия и разбера. Все пак като се хвърлят разни параметри в пространството, някой се интересува дали е полезна информация това или обикновена ругатня. Какво е това животно аджеба и кои е мъртъв. :?: Инфото не е от нета.
idunno - специалист
Agj няма нужда да познавам това е част от работата ми и нямам нужда от глупавите ти
коментари
.Вече веднъж го предложих- така ще докажете колко "маркова" стока имате- правим едно изпитване и виждаме коя машина и кой как и колко може да заварява, а не само да пише по клавиатурата.
Слагаме електодите и която машина спре да заварява отпада.Аз понеже съм заварявал, кога ти още си си слагал картинки на оксиженчета на аватара, апропо такъв имам в работилницата мога да ти го покажа на живо, и тая техника дето тука и гледате duty cycle-a и ръсите всякакви щуротии, барем някой идиот се върже и си купи нещо от вас, ми е минала през ръцетете.
Като по пресен пример е TELWIN,хайде поработете една две години с нея пък тогава напред с глупостите.
НО да се върна на мисълта си - слагаме електрожените под най-тежки условия и чийто даде фира си тръгва и така до като остане само един и се прключва със спора кой по най и коя марка е по-добра от другата и защо едната струва толкова, адругата не.Единственото условие е машините да са от един същи клас, аз знам какво може моя апарат все пак е избиран от мен, тъкмо ще се убедите вашите дали стават
Дотогава си оставате само едни чукащи по клаватурата....
fore - майстор
Явно в темата 95 % от пишещите са търговци, а Аз съм седнал да търся техническият смисъл в цялата работа !? :?:
Тя борбата била друга тук.
koveslav - майстор
idunno написа:
Agj няма нужда да познавам това е част от работата ми и нямам нужда от глупавите ти
коментари
.Вече веднъж го предложих- така ще докажете колко "маркова" стока имате..........
Какво точно се опитваш да докажеш?От самото начало маркова техника тук почти не е обсъждана,ако теб това те интересува...ок! Но скъпата такава техника,мисля че се обсъжда във форумите за професионално заваряване.
agj - майстор
idunno написа:
.Аз понеже съм заварявал, кога ти още си си слагал картинки на оксиженчета на аватара, апропо такъв имам в работилницата мога да ти го покажа на живо, .
Ей палячо , :x изобщо нямаш никаква представата кой с какво се е занимавал, какво е правил ,какво е заварявал ,за да отправяш подобни персонални нападки към който и да е било от пишещи тук! Но така е, като няма с друго с какво да впечатлиш -минаваш на персонални обиди!
Мен изобщо ,ама изобщо не ме ибе кой ,какво , от кой и от къде ще си купи....продавай ти си ,и си рекламирайте на воля, аз просто до сега се опитвах да наля мозък на такива като теб, който се мислят за голяма работа !Така че от тук нататък ,изобщо нямам намерение да си тровя нервите с такива като теб!
idunno - специалист
А, засегна се господина, ами оплачи се.И внимателно с квалификациите.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: