Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
aig_welding - специалист
ZMeyGorianin написа:
Всеки тук се бори за голям завръчен ток, но на мен лично за домашни цели никога, повтарям никога не ми се е налагало да заварявам нещо с електроди по-големи от 2.5
:prayer: Алелуя!! Най-накрая след близо 100 страници да си дойдем на думата!! Естествено, че няма да дам 5-6-800 лв. за нещо което ползвам три пъти в годината и то на половината от възможностите му :idea: От там и търсенето на ефтин заместител с качество отговарящо на нуждите ми!
Така, че за всеки влак си има пътници - ако за "профитата" е оправдано закупуването на марков и скъп уред за мен не е! Добрата новина обаче е че имам избор!
Наличието на избор се обезсмисля, ако избора се основава на некоректна информация. За това става дума в част от тези 100 страници - дали НАИСТИНА знаеш за какво си даваш парите.

Как биха изглеждали нещата, ако избора ти беше между машина обявена като 120-130А за 200 лв. и машина 200А за 5-600 лв.? Ти може би пак щеше да си купиш евтината машина, но щеше да знаеш какво купуваш преди да платиш в магазина, а не след като стопиш първия електрод.

А какво да кажат тези, които искат да имат по-силна машина на по-изгодна цена, не са вътре в нещата и избират по обяви? ....
DMN - майстор
aig_welding написа:
Наличието на избор се обезсмисля, ако избора се основава на некоректна информация.
Некоректната информация винаги трябва да се има предвид за повечето стоки идващи от Китай. Почти ще е сигурно, че на електрожените, на които пише 200А тока няма да е толкова. Лошото е обаче, че не се знае колко ампера могат да бъдат. Специално за електрожена от предната страница ММА 200L, с 4мм електрод измерих макс. 160А с амперклещи. Електрожена го взех наскоро след доста четене и най-важното - преценявайки риска(просто хвърляш едни пари), собствените си възможности(най-вече за евентуален ремонт) и работата която ще ми върши. Абсолютно начинаещ в заваряването съм и ще се ползва рядко. Половината асмалък вече го направих с този електрожен и още не е паднал въпреки, че се набрах на мускули на няколко заварени(снадени) от мен тръби :-D. Да се върна пак на тока. Очаквах, че няма да е 200А, но на мен не ми и трябват толкова, 120А са ми достатъчни. Та като го вземах си виках - дано поне да вади 140-150А. След покупката го отворих и видях, че на радиаторите има 24 двойни диода - D92-02(освен ако не е имало и някои транзистори сред тях в такива корпуси, нямах време да ги огледам всичките дали са само диоди), тук колегата pansim може би ще каже как стоят нещата и над колко ампера идва точката на изнасилване на електрожена. По принцип не съм душманин на каквато и да е техника или машина. И от моя технически опит съм разбрал, че когато ползваш нещо живота му ще е толкова по-дълъг, колкото работната му точка е по далеч от максимума - условно казано. Така че всеки сам си преценява според случая, на мен като любител ми върши работа, но колко ще е надежден не знам. А за това, какво, къде и как е написано аз отдавна съм престанал да вярвам, най си вярвам на измерванията с подходящите уреди.
Последна промяна от DMN на нед авг 23, 2015 2:35 pm, променено общо 1 път.
koveslav - майстор
aig_welding написа:
ZMeyGorianin написа:
Всеки тук се бори за голям завръчен ток, но на мен лично за домашни цели никога, повтарям никога не ми се е налагало да заварявам нещо с електроди по-големи от 2.5
:prayer: Алелуя!! Най-накрая след близо 100 страници да си дойдем на думата!! Естествено, че няма да дам 5-6-800 лв. за нещо което ползвам три пъти в годината и то на половината от възможностите му :idea: От там и търсенето на ефтин заместител с качество отговарящо на нуждите ми!
Така, че за всеки влак си има пътници - ако за "профитата" е оправдано закупуването на марков и скъп уред за мен не е! Добрата новина обаче е че имам избор!
Наличието на избор се обезсмисля, ако избора се основава на некоректна информация. За това става дума в част от тези 100 страници - дали НАИСТИНА знаеш за какво си даваш парите.

Как биха изглеждали нещата, ако избора ти беше между машина обявена като 120-130А за 200 лв. и машина 200А за 5-600 лв.? Ти може би пак щеше да си купиш евтината машина, но щеше да знаеш какво купуваш преди да платиш в магазина, а не след като стопиш първия електрод.

А какво да кажат тези, които искат да имат по-силна машина на по-изгодна цена, не са вътре в нещата и избират по обяви? ....
Много приятни и много поучителни теми развихме,но объркването стана пълно.Особено след теоретичните изложения за този вид техника. Картинката е повече от объркваща:
Оказа се,че мосфет машина с два трафа не бивало да се товари на повече от 100А,а на три трафа на повече от 15-160А-това е според теориите излажени от специалистите.
Практиката: машини на два трафа в Хасково се продават за 200лв,с реални 120А и лъжливо се обявяват за 200А,а при нас по форумите такава машина се продава за 140А,което е по-близо до истината,но пак е претоварване,а цената е 400лв...
Машина с три трафа в Хасково започва от 270-280лв и пак се обявява за 200А,но е реални 150-160,а при нас такава машина е над 500лв и е изпържена близо до 200А,което пак не било правилно,защото според теориите се оказва добре претоварена......
Значи и при двата варианта има реален шанс да изядем дървото.Остава да си мерим сами и да се ориентираме кой какво и на каква цена и какво ни продава и тогава да решаваме кое си струва парите и кое не.
Някой някъде предлага ли наистина реалното-и машината да не е претоварена като схемни решения,но и параметрите и да са обявени реално? Доколкото схванах пак от дългите писания и теории,при IGBT технологиите кашата е още по-голяма.И там спекулации дал господ.
Според мен с всичко писано и с взаимното оплюване се натрупа само едно нещо-недоверие и към "добрите" и към "лошите" търговци на такава техника.Със зор ни натиквате при марковата техника,която е на 3-4 пъти по-високи цени,или пък рискувате да ни разубедите напълно.....Изключвам хората,които си купуват техника само за кеф и експерименти.Тотална каша.Няма друга обсъждана техника,при която картината да е толкова объркваща и отчайваща..
profesionalist_wood - майстор
Затова съм решил да си правя инверторен електрожен и по-нататък ще отварям нова тема,още чакам отговор от хората които се занимават с това за напътствия :partyman: Друго си е НАПРАВИ САМ в духа на форума а не КУПИ САМ...
ZMeyGorianin - майстор
Айде пак да поясня: На мен ми трябва машина с реални 120-130А за 200 лв. и я намирам. И въобще не ме интересува дали е обявена за 200 или 2000А, защото никога няма да ги изисквам от нея!
aig_welding - специалист
koveslav написа:
aig_welding написа:
ZMeyGorianin написа:

Много приятни и много поучителни теми развихме,но объркването стана пълно.Особено след теоретичните изложения за този вид техника. Картинката е повече от объркваща:
Оказа се,че мосфет машина с два трафа не бивало да се товари на повече от 100А,а на три трафа на повече от 15-160А-това е според теориите излажени от специалистите.
Практиката: машини на два трафа в Хасково се продават за 200лв,с реални 120А и лъжливо се обявяват за 200А,а при нас по форумите такава машина се продава за 140А,което е по-близо до истината,но пак е претоварване,а цената е 400лв...
Машина с три трафа в Хасково започва от 270-280лв и пак се обявява за 200А,но е реални 150-160,а при нас такава машина е над 500лв и е изпържена близо до 200А,което пак не било правилно,защото според теориите се оказва добре претоварена......
Значи и при двата варианта има реален шанс да изядем дървото.Остава да си мерим сами и да се ориентираме кой какво и на каква цена и какво ни продава и тогава да решаваме кое си струва парите и кое не.
Някой някъде предлага ли наистина реалното-и машината да не е претоварена като схемни решения,но и параметрите и да са обявени реално? Доколкото схванах пак от дългите писания и теории,при IGBT технологиите кашата е още по-голяма.И там спекулации дал господ.
Според мен с всичко писано и с взаимното оплюване се натрупа само едно нещо-недоверие и към "добрите" и към "лошите" търговци на такава техника.Със зор ни натиквате при марковата техника,която е на 3-4 пъти по-високи цени,или пък рискувате да ни разубедите напълно.....Изключвам хората,които си купуват техника само за кеф и експерименти.Тотална каша.Няма друга обсъждана техника,при която картината да е толкова объркваща и отчайваща..
Съжалявам и се извинявам ако съм допринесъл за объркването. Повод за такова според мен няма. Отново всичко се свежда до коректност от едната страна и доверие от другата.

Електродъговите заваръчни машини се характеризират с определени параметри, валидни за всички - минимален ток, максимален ток, напрежение на празен ход, работно напрежение, Период на включване % (ПВ) при максимален ток, консумирана мощност кVA при максимален ток и т.н. Към това добавяме какво предлага продавача като цена, комплектация, срок на гаранция, гаранционни условия, гаранционен и след-гаранционен сервиз, следпродажбена подръжка и т.н..

Въпроса се свежда до това кой продавач или производител как изпълнява обявените на хартия параметри и обещания в реалните си машини и действия. Избора на купувача е да прецени коректността на търговеца, а не толкова да разбира от техническата страна на нещата. Да, спорове за това дали да са 2 или 3 или 4 трансформатора, 12 или 16 МОСФЕТ-а се водят и ще продължават да се водят, но не мисля че тази дискусия е от съществено значение при избора на машина. Ще дам пример с машините които ние произвеждаме и предлагаме с риск да наруша правилата на форума. Амперите са истински, ПВ-то е истинско, комплектацията към машините е съразмерна с мощността, гаранцията е 2 години, транспорта до нас и обратно по време на гаранцията е за наша сметка и макар че 95% от гаранционните случаи са по вина на потребителя, досега не сме върнали никого. Отговаряме на всички въпроси и консултираме всеки който се е обърнал към нас с проблем. Инструктираме клиентите да не щадят машините по никакъв начин откъм натоварване и продължителност на работа. Който е пазарувал от нас може да потвърди това. При това положение има ли значение броя на трансформаторите и МОСФЕТИ-те? Остава само цената - за момента това е положението. Даваме 10% отстъпка за участниците във форума и опитваме да намалим стандартната ценова листа доколкото е възможно. Около панаирите (БАТА Агро и Пловдивски) ще ревизираме пак цените. ...

И т.н. и т.н.

Поздрави,
Георги
aig_welding - специалист
ZMeyGorianin написа:
Айде пак да поясня: На мен ми трябва машина с реални 120-130А за 200 лв. и я намирам. И въобще не ме интересува дали е обявена за 200 или 2000А, защото никога няма да ги изисквам от нея!
А би трябвало.

Две прости причини:
- в частния случай си бил достатъчно Оправен и си получил това което очакваш на цената която струва. Не всички обаче са толкова в час и прецаканите изобщо не са малко.
- в общия случай като толерираме такова поведение рискуваме при обстоятелства в които не сма достатъчно информирани да се набутаме с боклуци. Трябва ли като влизаме в магазина да сме параноици за да направим добър избор?!?
gogo7777 - майстор
Сега заварявам с такава машина на агрегат с електрод. Сефте барам точно тоя модел :) и мога да кажа, че машината е перфектна. Другите модели от тоя производител с които съм работил не ми харесват /повечето са били ВИГ/, ама тоя електрожен е неуморим :wink:

http://www.kitin.ru/kitin265.php
Прикачен файл:
kitin265.jpg
dragozow - майстор
Ма не струва 180 лв за 250 ампера...

Не можете да си представите тези търговци без адреси по пазарите колко хора са излъгали с параметрите на машините. Говоря по принцип, защото ние се занимаваме с всякакви машини, не само заваръчни. Това е възможно най-евтината и боклучива стока. Ако има истински 200 ампера, които да могат да се продават на дребно за 200 лв аз ще съм първия който ще купи, даже ще купя много, защото имам интерес.
agj - майстор
dragozow написа:
Ма не струва 180 лв за 250 ампера...

Не можете да си представите тези търговци без адреси по пазарите колко хора са излъгали с параметрите на машините. Говоря по принцип, защото ние се занимаваме с всякакви машини, не само заваръчни. Това е възможно най-евтината и боклучива стока. Ако има истински 200 ампера, които да могат да се продават на дребно за 200 лв аз ще съм първия който ще купи, даже ще купя много, защото имам интерес.
А кой им е виновен на тия излъганите !?Не са ли си сами те виновни ,и не се лъжат те самите !Има хора които виждат на битака машина с надпис Esab .... за 200-250лв. и веднага кълват , и после се хвалят че били ударили голям късмет !А ако се развали я нося направо в Камартон , .......а те там умират от смях !
Аз такива ги наричам балъци !

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: