Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
pansim - майстор
Да уточним нещата - полуавтомата /телоподавката/ е добро за конкретната дейност и всички масово го използуват.
Защо - защото има висока скорост на заваряване, по-малка нужда от последваща обработка на заваръчния шев и ниска цена на самото заваряване.
За монтаж се използува обикновен заваръчен инвертор защото не винаги е удобно да разнасяш бутилки и маркучи заедно с по-тежката и габаритна машина.
Къде се вписва тук ВИГ метода - не знам.
И още - ако аргона е само да го има, то всеки заваръчен инвертор може да работи с аргон с някои уговорки.
bigdragon - майстор
@lubomirzaikov
За телоподаващото послушай pansim.

Ако работиш профи в твоя работилница елементи от ковано желязо, врати, оградни платна и т.н., с СО-то ще имаш следните предимства:

-Висока производителност, бързо прави шева, основно прихватки;
-Много ще ти хареса, че няма да изчукваш шлака :supz: ...;
-По-малко топлина вкарва в зоната на шева и измята по-малко готовите детайли;

Недостатък е по-високата инвестиция и наличието на бутилка и шлангове, но пълно щастие няма...

ПП писали сме едновременно...
lubomirzaikov - помощник
Благодаря ви, има голяма логика в това, което казвате, явно трябва да си преосмисля приоритетите. А да ми препоръчате ЦО, не ми трябва профи защото просто за момента нямам толкова работа, но не искам и китаец за триста лева който да изпуши веднага
aig_welding - специалист
bigdragon написа:
@lubomirzaikov

Недостатък е по-високата инвестиция и наличието на бутилка и шлангове, но пълно щастие няма...
Що касае бутилката, маркучите и редуцир-вентила щастието може да се потърси в самозащитен тръбнофлюсов тел за безгазово заваряване. ... :yawinkle:
Цената му е х2.5-3 цената на плътния тел.
aig_welding - специалист
pansim написа:
С какво не те устройват аргоновите машинки на ДЕЛ?
koveslav написа:
Колега Пансим,не знам дали забеляза,но ти закова страница №100 в "Инверторен електрожен"!
.... и то с какъв въпрос!!! :-D
pansim - майстор
:-D
Само дето не получих смислен отговор :)
koveslav - майстор
lubomirzaikov написа:
Мнението, въобще не го приемам като скромно а напротив, като на специалист който си разбира от работата. Аз не се Изразих правилно, най вероятно. Трябва ми електрожен, опцията за аргон просто искам да си я имам, ако ми потрябва след време, за момента не ми е нужна. Нито бутилка, нито шлангове ще купувам.С телоподаващо не съм работил никога честно казано и за това си залагам на електрожена, поне за момента.
Ние работим подобна работа.Монтажите и част от нещата ги правим с инверторче на Вики-Б 130А,а в работилницата сме с трансформаторни телоподаващо и електрожени. Сега направих запитване и ми хареса идеята за преносимо и компактно телоподаващо ,комбинирано с електрожен от АИГ.Информацията за машините ми хареса,в нашите случаи(и при теб и при нас) телоподаващото ще е по-полезно от аргона.Особено пък ако най-после се намери на прилична цена самозащитна тел(по магазините за сега е поне 17-18лв/кг без ддс),защото като не се налага да се носят и бутилки,монтажите и довършителните дейности на място по железарията ще станат песен.От друга страна при ремонти,когато материалите не са нови и са лаково обработени или корозирали,електрожена е по-на далавера.Иначе ще ти писне от чистене и пилене за всяка дреболия,тъй като на телоподаващото и на аргона остатъците от всички видове покрития и дори и леката корозия им пречат.С комбинирана машина и двете възможности са ти под ръка.
Не те разубеждавам за ВИГ,имам го и аз,полезна екстра е,но само на закрито и с идеално чисти детайли независимо от вида на материала. Също така аргон не зареждат навсякъде и аз зареждам само с преливане,тъй като сигурно с години няма да мога да изразходя голяма бутилка и никак не е оправдано да взимам под наем готово заредена.
aig_welding - специалист
pansim написа:
:-D
Само дето не получих смислен отговор :)
Няма проблем. За мен е важно, и за това пиша тук, хората да са информирани и да знаят за възможностите които съществуват при избора. От там нататък всеки си решава сам.
koveslav - майстор
.Няма проблеми с поляритета,с оригинален шведски Есаб съм и си има всички екстри.Интересуват ме ролки от 1 и 5кг/0,8мм.Работата ми е до около 120А токове.Доколкото знам при самозащитната тел се изисква и по-нисък ток, сравнено с работата с СО.
agj - майстор
gogo7777 написа:
Та то такъв стандарт няма бре!! Да не би на теб по поръчка да ти ги правят
1,0 ; 1,2 и поле идва 1,6 мм!!!
Опресни си знанията :wink: Питай специалиста от СИД97....За 30 тона тънкостенни тръби ега е виждал 1,4мм тел.
Ми опресних ги ,макар че бях сигурен на 200% в това което пиша !!Питах не специалиста от СИД97 ,а направо каталога на Кастолин ,нали каза че от там си ги вземал (вземал си ама друг път :-D )Та ето ти извадка от него, аз не виждам да има 1,4мм тел! Ти виждаш ли :?: И не ми е ясно що намесваш друг човек в тоя спор, той няма нищо общо!?

Прикачен файл

CastoTIG welding roods...JPG
CastoTIG welding roods...JPG (60.29 KиБ) Видяна 1725 пъти

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: