Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
sstefanov - майстор
За да запоиш 6 квадрата кабели ти трябва много ТОПЛИНА (100 вата поялник с възможно най-масивната човка), обикновен тинол (1 мм) и флюс (например HAKKO от Пулсатор, в малка бяла кутийка).
Никакви киселини, защото всичко ще корозира след време!
Почисти механично добре местата на спойките от всякакви окиси и нечистотии! Когато медта заблести, трябва само да я загрееш и да я докоснеш с тинола, той ще се разлее сам ако е достатъчно топло.
(Не трябва и да го прегряваш, но със 100 вата поялник няма как да прегрееш 6 квадрата кабели)
bikerider_ - специалист
velsi написа:
Казах ти - купи си мощен поялник. С един 100 W поялник ще се калайдисват докато ги докоснеш. Ако сто ватовия ти е голям и неудобен купи си по малък, но поне 60 вата.
Само това с калайдисването не ми стана ясно как става. Каква е суровината за калайдисване? Тинол върху предварително загрят кабел или нещо друго? Или говорим за запояване с термин калайдисване? Извинявам се за ламерския въпрос, не съм калайдисвал преди. :-D
velsi - Почетен майстор
bikerider_ написа:
Купих флюс, в една червена кутийка. С какво може да нагрявам теловете, за да се калайдисат с флюса, понеже нямам горелка, а ако е с поялника, ще става много бавно предполагам? :?
Този термин ти пръв го употреби. Под "калайдисване" би следвало да се разбира омокряне на медния кабел със стопен припой. Нагряваш кабела, поднасяш припоя, в твоя случай тинол и той (тинола) се стапя и омокря медния кабел. Това ти е калайдисването. Използването на колофон или друг флюс просто подпомага този процес на омокряне и резултата е по-добър.
Милен - майстор
bikerider_ написа:
Купих флюс, в една червена кутийка. С какво може да нагрявам теловете, за да се калайдисат с флюса, понеже нямам горелка, а ако е с поялника, ще става много бавно предполагам? :?
С поялник за платки няма да стане разбира се :lol: Вземи си български 250W има широка човка и за запояване на по дебели кабели е доста добър, а и предлагат резервни нагреватели за тях.

За калайдисване на големи детайли трябва да ходиш на практика при едни мургави майстори наречени звучно калайджии :)
bikerider_ - специалист
velsi написа:

Този термин ти пръв го употреби. Под "калайдисване" би следвало да се разбира омокряне на медния кабел със стопен припой. Нагряваш кабела, поднасяш припоя, в твоя случай тинол и той (тинола) се стапя и омокря медния кабел. Това ти е калайдисването. Използването на колофон или друг флюс просто подпомага този процес на омокряне и резултата е по-добър.
ОК. Разбрах. Мислех, че кабелите предварително се покриват с въпросния тънък слой калай (припой, т.е. се калайдисват), за да се запоят гарантирано и после се запояват, а явно процедурата е едно цяло. :-D
velsi - Почетен майстор
bikerider_ написа:
Мислех, че кабелите предварително се покриват с въпросния тънък слой калай (припой, т.е. се калайдисват), за да се запоят гарантирано и после се запояват...
Разбра се и така става. Дори в някои случаи е по-лесно. Всичко зависи от това какво си решил да правиш.
Gladiator_BG - специалист
усещам че едно обикновено калайдисване ще го превърнете в изкуство ... аман от теоретици ... може да му обясните на човека съвсем простичко в 2 изречения ... в крайна сметка ако толкова му е трудно тва калайдисване да почва със спайките
усещам че доста постова ще бъдат изтрити ... като се почне от моя естествено ..
sek.1 - специалист
Ако ти е чак толкова трудно с дебелите кабели защо не си направиш малка калаена ваничка ? В работата имам голяма 60х30 сантиметра и в нея калайдисваме краища и кабелни обувки на голями кабели. За в къщи съм си направил малка от парченце 2 цола тръба неръждавейка и като ми трябва за нещо по дебело я нагрявам на газовия котлон.
bikerider_ - специалист
Колеги ми казаха, че въпросната телена конструкция на фигурката са си я направили с лепило за метал, подобно на Бизон и смятам да пробвам с него. Недостатъкът е, че теловете трябва да са идеално напаснати и е нужно да се чака даден пластичен участък да засъхне, за да понесе тежестта на други телове, залепени за него. Но пък е далеч по-здраво от спойките, които се разпадат буквално при най-малкото разтрисане на готовата конструкция, ако въобще може да се постигне готова конструкция чрез запояване.
lz1wn - помощник
Здравейте,
аз използвам птеобразувател за ръжда...
открих го случайно и не съм се замислял за състава
Работи перфектно

Тема "Каква киселина за почистване на медни кабели преди запояване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: