• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
griffin - майстор
Какви чираци само казвам какво ми е неприятното на тоя тип тръби. Иначе стандарта тука е такъв мед. Но спец ако мога да сравня полипропилена с медната инсталация бих предпочел полипропилена. Че е по тих, тръбите са с по голям диаметър съответно дебит, водата не се затопля или охлажда толкоз докато стигне до крана чешмата.
Медта верно е вечна ама на мен ми е шумна и ми се струва че водата се стопля докато стигне до чешмата.
Както и да е разводних темата. В нет-а сигурно има тонове филмчета как се заваряват медни тръби.
joe007 - специалист
gogo7777 написа:
Припой без примеси няма. Всичко що е сплав става за водопровод (без да съдържа антимон, кадмий и имаше още но не се сещам) :-D
Качествено и евтино запояване на медни тръби се прави с медно-фосфорен припой. Флюс не е нужен. Антимон, кадмий
или други гадости и метали той НЕ съдържа.
gogo7777 - майстор
ПСр 15-------Медно-фосфорен припой със 15% съдържание на сребро ,3% фосфор (за капилярност) ,15% кадмий (за сваляне на температурата на топене на 690-710 градуса). Такъв припой съм топил с десетки килограми и ми е ясен състава до болка :-D . За съжаление майстора на тези иначе хубави български припои и флюси не е сред живите. Г----М е фирмата производител за интересуващите се.
idunno - специалист
Медно-фосфорният припой не е за водопроводни инсталации.Това е най-евтиният твърд припой и приложението му е съвсем другде.
Не лошо, като се дават съвети да се знае какво е твърд и каквво е мек припой.
joe007 - специалист
Медно фосфорен припой е обширно понятие по принцип, но такъв със 15% сребро е вече не е медно-фосфорен. Обикновено съдържа до мах.5% сребро.
Аз много добре знам какво е твърд и какво мек припой.Аз за мек не съм споменавал изобщо.
Колега гого7777 би ли посочил къде примерно намираш сребро над 5%или нещо друго освен фосфор във първите 5 сайта от Google които предлагат такъв припой?

http://www.rothenberger.bg//?page_id=9&record_id=64
http://www.elektrik90.com/index.php?itemID=415
http://www.rapid-valco.com/products6.html
http://www.zavariavane.bg/bg/eshop/productinfo/5/224
http://www.magazin-zapchastei.ru/pripoi.htm
Последна промяна от joe007 на вт ное 27, 2012 10:49 pm, променено общо 3 пъти.
joe007 - специалист
idunno написа:
Медно-фосфорният припой не е за водопроводни инсталации.Това е най-евтиният твърд припой и приложението му е съвсем другде.
Не лошо, като се дават съвети да се знае какво е твърд и каквво е мек припой.
И защо да не става за водопродни инсталации? Аз знам че става даже за санитарни такива.Би ли ми посочил литература да се информирам?
idunno - специалист
Човече, :-D :-D :-D медно-фосфорният припой e B-CUP5.Ако има символ Ag може да кажеш,че е сребърен :) :).
Заради много неща, Brazetec имаха нещо по въпроса.Само погледни какво остава по тръбата от вътрешната страна след запояване.Затова - мек припой и си свиркай.
Водопроводната не е като хладилната инсталация.По- малки темпретурни разлки, оттук по - малки напрежения ...и по малко греене и работа :)
joe007 - специалист
Аз попитах защо не става. Може би правилния отговор би бил, поради медния окис който се получава при високи температури.Тогава бих се съгласил донякъде.
Отговора беше нещо от рода :-D :-D :-D .
П.С. Аз лично също бих го направил с мек припой (лесно,красиво,удобно). Освен това има и такива без споменатите по горе проблемни метали. :)
zimel - специалист
Явно съм се прецакал, че водопровода е спойван с ротенбергер с5. :datz:
:?
gogo7777 - майстор
Колега гого7777 би ли посочил къде примерно намираш сребро над 5%или нещо друго освен фосфор във първите 5 сайта от Google които предлагат такъв припой?
Много е дълго за обяснение :-D . Само ще ти кажа (насока на размисъл), че не всичко което пише по етикетите е вярно. Това е политика на фирмите производители. Тайни в рецептите т.н. :-D . Забеляза ли, че кадмия не присъства никъде в сплавта "припой"(от тия дето ти посочи). И знаеш ли защо :?: , щото този метал от 2001г. е забранен и обявен за отровен (а той си е такъв) в целия европейски съюз, а може би и в други държави. Сега по-просто температурата на топене на медта и среброто по спомен е 1083 градуса (среброто 1-2 градуса надолу). Като се сплавят (твърд разтвор) и преминат от една температурна фаза в друга се получава сплав която се топи при 900 градуса. По-малко не става пробвано е при всякакво съотношение мед сребро. За да се намали точката на топене се налага да се ползва трети (или четвърти) метал с различна фазова термохарактеристика. Най-често това е кадмия, бисмута, оловото, цинка. Бисмута и кадмия правят горната сплав на сплав с най-ниска точка на топене примерно 300-400 градуса така наречения "мек припой". Припой с ниско съдържание на сребро се води добавъчен тел и не се споява, а се заварява било с ТИГ или оксижен.

Водопроводна инсталация за питейна вода от медни тръби според мен е голяма глупост.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Заваряване на медни тръби - водопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: