Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
gogo7777 - майстор
За кондензаторите не съм наясно и ще те подведа......Така или иначе няма да стане като инвенторите, но ще има подобрение някакво :-D . Най-вече ще заваряваш и с неръждаеми електроди (бях ги пропуснал). Някои електроди искат напрежение 70 волта та да запалят.
torbalan - Дървен философ
zandor написа:
...
Целият ми интерес е към по качествен заваръчен шев, по добър провар - наскоро разбрах какво означава "провар" или поне така си мисля, а също така и възможност за по-добра заварка на ниски токове....
Започни експериментите с един реотан от печка - свържи го последователно на първичната намотка...

Ако е прекалено нисък тока - може да скъсяваш реотана....

Като падне напрежението на първичната намотка, би трябвало да намалее и тока през вторичната...

Не съм наясно какъв точно ще е резултата, но пък разходите в сравнение с всичко останло са почти нулеви...
pansim - майстор
Торбалан ти даде съвет, само че искам малко да уточня - не на първичната а на вторичната страна може да се постави този реотан, разбира се дебелината на реотана трябва да е съобразена с тока 120А примерно. Най-малкото ще е по-безопасно това решение :idea:
zandor - специалист
Ама, извинявай за глупавия въпрос, но с какво точно ще ми помогне слагането на съпротивление във веригата на трафа?
Електрожена за който говоря си има регулиране и без проблем може да намалява тока.
или има някаква друга причина за това?
Е, нали се оплакваш, че минималния ток ти е прекалено голям...

С един реотан в първичната намотка, ако успееш да намалиш тока да кажем два пъти... Ще имаш минимален ток не 80, а 40 ампера...

Не знам обаче какво ще се случи с напрежението във вторичната намотка, защото и то ще падне...

Това обаче може да разберем само, ако направиш експеримента...

Аз нямам под ръка трансформаторен електрожен, иначе вече да бях пробвал :)
pansim написа:
Торбалан ти даде съвет, само че искам малко да уточня - не на първичната а на вторичната страна може да се постави този реотан, разбира се дебелината на реотана трябва да е съобразена с тока 120А примерно. Най-малкото ще е по-безопасно това решение :idea:
Мъча се да си представя реотан, през който тече 40 ампера ток... Тръпки ме побиват ;)
gogo7777 - майстор
На вторичната е по-добре. Като реостат.
Спомням си навремето едни пружини за намаляване на тока. Големите самоделни трансформатори, ръкохватка от винкел, а масата - кука от арматурно желязо. Маските от картон, стъклата бяха кът........Абе екзотика си беше :-D
Те точно това, дето го описваш, го има при баща ми... Сам си го е правил, но двама души трудно го местят... За това, това което трябва да бъде заварено, се носи при електрожена :)

При него проблема е същия - може да заварява с колкото искаш дебел електрод, но с тънък - няма шанс :)

На баща ми е навит върху статор от електродвигател... Ако го предаде на вторични, сигурно ще вземе достатъчно, за да си купи едно читаво китайче... :)

Ама за него електрожена - трева да си тежи на местото :)
gogo7777 - майстор
Не не е това дето описвам, а само една спирала (разтеглива като акордеон :-D ) от полупроводникова шина. Тежи 3-4 кила.

Ама за него електрожена - трева да си тежи на местото
Моя е същия. Не ще инвентор, а купих един развален IMS, който колегата Пансим оправи (за което съм му благодарен). Да си заварява по двора каквото си иска щото е лек и удобен за целта. Само като го видя и сбръчка вежди. Вика ..... не ми трябва тая въшка, имам си хубав трансформатор :-D . А трафа трифазен над 100 кила и е стационарен с регулиране от 0 до макс на първичната с трифазен латер ( и той към 40-50 кила ) 6 диода с радиатори.......Няма ампери, няма волтове, въртиш едно колело на латера и заваряваш на усет. Абе иска си неговото и това е. В интерес на истината тоя целия туч топи базичен електрод 2,5мм без дросел. Сега се сетих, че ако трябва да му направя и дросел, кво чудо ще се получи :-D . Нещо като трафопост на сред двора....... :-D
MamaMy - майстор
Щом е трифазен не му трябва дросел. Там има презастъпване на фазите и пулсациите са минимални.
koleto84 - специалист
Проблема е май кой държи ръкохватката! :wink:
Пробвай първо на по дебел материал и после заварявай 1.2 .
За непрекъснатия шев можем да си попишем още дали ще е на 50А или 75 или иии т.н.
Има достатъчно видео в "Тубата" гледай и дерзай :!:

Тема "Въпрос от начинаещ зависимост ток/дебелина електрод/заварка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: