Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
erolchy - специалист
Използвал съм медна тръба с диаметър 8мм навил съм 5 бр. навивки около 50мм диаметър основа от там на татък вече извън индуктора може да си оставиш колкото дълги тръбички искаш, даже може на самите тях да запоиш кондензаторите. Ще кача още снимки, но в момента няма как да го снимам, но мисля че тази седмица ще успея.
От опитите които направих мисля че индуктора не бива да е с вътрешен диаметър по голям от 50мм и по малък от 40мм, защото ако е по голям и в индуктора се постави метал с малко сечение например болт М6 той много бавно ще се загрее и ще достигне ниска температура. Когато индуктора е с по малък диаметър от 40мм тогава пък много бързо греят транзисторите и тока на празен ход е голям и при поставянето дори на метали с малко сечение черпи голям ток и продължителността му на работа намалява поради силно нагряване и нужда от спиране. Докато с диаметър 50мм при нагряването на болта от снимката го оставих да работи 10мм за да го тествам и нямаше никакъв проблем. Това е по индуктора като съвет от мен, иначе ако си по вещ може да си поиграеш с кондензаторите и малко в настройката на транзисторите и пак може да го накараш да тръгне и с по малък и с по голям индуктор.
Даже в линка накрая има друг линк към форум където са писали доста и даже са го модифицирали с 4 транзистора.
MamaMy - майстор
А водата с какво я помпиш или я пускаш на самотек?
bulhomes2 - майстор
Много се радвам (ама наистина много), че сте постигнали това в домашни условия. Някога работех като технолог в металургичен отдел в един вече несъществуващ завод. "Термично" беше част от работата ми. Никога не съм знаел подробности за устройството на ТВЧ-то, защото не ми е трябвало. Но индуктори и приспособления съм измислял и чертал. За съжаление обаче работих това само 2,5 години, а от тогава минаха вече ... 14 години.

Ще възобновя някои смътни спомени, които може да са Ви от полза.

Краищата на индукторите завършваха с еднакви "кутии" (медни), които лесно влизаха и се затягаха с по 1 болт към ТВЧ-то. В тях си имаше отвори за охлаждащата вода, които пасваха към подаващите и отвеждащи водата отвори на ТВЧ-то. За всеки детайл си имаше индуктор.

Мисля, че индуктора можеше да се движи вертикално. Склонен съм да вярвам, че не е бил детайла.

Детайла се поставяше между центри. Вертикални. Ако е примерно, зъбно колело - се слагаше на подходящ вал. Долния център въртеше детайла.

Душ. При закалка на определена част от вал (лагерно гнездо примерно), индуктора се движи нагоре, нагрява повърхността на детайла до едиколко си (май 850°С беше) градуса (абе след червено - по-към жълто). При бялото се разтапя метала, тъй, че няма смисъл да чакате до там. Та последната врътка от тръбата на индуктора се разпробива така, че изтичащата вода от нея да охлажда екстремно детайла (те това е закаляването).

Не е зор душа да се направи и отделно от индуктора. Даже май отделни си бяха душовете. Щото за да загрееш черупката на запресован лагер (на полуоска примерно), че да го изкараш - не ти трябва душ. Та вероятно изводите на ТВЧ-то са били 4. 2 за индуктора и 2 за душа.

Различните железа изискват различни температури и не е толкоз лесно да се изучи в един форум. Който си направи ТВЧ, ако иска да го търсят и срещу заплащане - ще трябва да прочете и някой учебник по металознание и ТО.

Някои от индукторите си бяха с кръглите тръби. Но мисля, че повечето инструменталчика "трансформираше" от кръгли в квадратни тръби, та по-голямата част от индукторите бяха с квадратно сечение.

Ако някой иска - мога да открия телефон на човека, който работеше на машината. Но трябва и да предупредя, че никога не съм го виждал доволен от заплащането си (заплата и после пенсия), та допускам, че е възможно да поиска заплащане (но повече се съмнявам).
erolchy - специалист
Водата аз лично я пускам от чешмата през маркуче което е свързано към тръбите на индуктора така получавам един постоянен поток от студена вода, но за някой това може да се види не приемливо заради разхода на водата, ако това трябва да се направи както трябва, то се взима водна помпа с един радиатор примерно от парно на кола и се охлажда с вентилатор като е хубаво да има и резервоар. Но това за мен са още разходи по изработката му.
До колкото за термообработването, аз съм студент в ТУ-София и съм изучил материалознание и термична обработка и мога да се справя. Като цяло аз си го направих за лично ползване с предназначение да откалявам винтовете си за цнц фрезата която съм почнал да правя.
gogo7777 - майстор
Много проста схема, напълно е по силите ми да я повторя. Имам няколко въпроса около изпълнението и. Феритните пръстени обезателно ли трябва да са жълти? Имам подобни, но са сини на цвят. И накрая, може ли индуктора да се отдалечи на 2-3 метра от платката с елементите посредством проводници?
erolchy - специалист
gogo7777 написа:
Много проста схема, напълно е по силите ми да я повторя. Имам няколко въпроса около изпълнението и. Феритните пръстени обезателно ли трябва да са жълти? Имам подобни, но са сини на цвят. И накрая, може ли индуктора да се отдалечи на 2-3 метра от платката с елементите посредством проводници?
Цветът на феритните пръстени има значения той показва в какъв честотен диапазон работи ефективно. За сини не им знам характеристиките, жълти са препоръчани и такива те съветвам да използваш, те не са скъпи около 60ст. мисля че беше бройката. До колкото за индуктора, според мен това може да доведе до смущения в тр. кр.
Сподели с каква цел искаш да удължаваш с проводници краищата на индуктора, може и да намерим по добро решение...
pansim - майстор
С риск да ви разваля хубавата приказка, ще отбележа, че жълтото което си употребил въобще НЕ е ферит.

Та...Георги не използувай феритни пръстени. Те са за друго. Може и с тях ама...дълго ще трябва да пиша.
Вземи първото попаднало под ръка компютърно захранване и му свали дросела за групова стабилизация. Тов е което ти трябва. :partyman:
gogo7777 - майстор
OK. Тамън ще търся няколко изгорели ATX заради кутиите и вентилаторите, та от там ще дойдат и дроселите. :)
Удължаването с кабели ще ми е по-удобно за работата за която го мисля т.е. ще движа индуктора, той няма да е стационарен.
erolchy - специалист
http://www.zahranvane.com/index.php?rou ... uct_id=128
От си купих аз и отдавна си го знам като феритен пръстен, но може не съм се интересувал по задълбочено в тях.
Иначе това с удължаването за другия колега цялото твч е сравнително малко като размери и ако допълнително се компактизира може да си го местиш цялото като му пуснеш еди дълги захранващи кабели.

Тема "Търся фирма за индукционно нагряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: