Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
profesionalist_wood - майстор
Ще му мислим. Важното е,че мечтата стана реалност.
Остава да си намеря някоя стара промишлена лампа от онези със зеления емайл от соца
mitko64 - майстор
Сега замерих с един шублер патронника на моята. Опашката, където влиза в шпиндела е конус с с Ф12мм. в най- дебелата част,но с изненада установих, че патронника е 1-16мм UNF1/2 20. Отвътре обаче се вижда, че опашката е правена на струг(личи си пречупването при рязане с струг.нож), та е възможно и патронника да му е престъргана резбата до конус. Намерих и една правена опашка без патронник, с нарязана резба, но нещо външният размер не отговаря на 1/2 нито на 5/8 и е (13,8мм).
Pgv64 - специалист
На настолните и колонните бормашини опашките и патронниците се купират един към друг с конусни сглобки . Целта е изключване или минимално биене.При резбова сглобка ,при малък диаметър на резбата има по-голяма вероятност от биене.Затова резбови сглобки се използуват при ръчните бормашини ,защото там и ръцете "бият" :-D .Ти ще решиш дали да си купиш нова опашка и патронник или ще ползуваш това което имаш в наличност! Успех!
Дори съм си загубил таблиците със морзовете на колко мм отговаря :?
Нямам спомен 12мм опашка на кой морз отговаряше :? Мисля че е морз 1
П. Петков - специалист
Pgv64 написа:
Прикачен файл:
Снимка0105.jpg
Снимка0105.jpg (37.65 KиБ) Видяна 2310 пъти
Нещо такова ли ти трябва? Ако те интересува за двайсетак го имаш без дръжката!
Плахи съвети:
Само една ръкохватка не е удобна за работа при пробиване на по-дълбоки отвори, защото се налага прихващане. Аз монтирах още две допълнителни, въпреки че фабрично си бяха две. Също така застопоряващият винт, който фиксира ограничителя за дълбочината на пробиване, има накатка, която въобще не е удобна за работа. На него също сложих две допълнителни дръжки и сега се работи много по-лесно. Купих и от една търговска фирма в Бургас една "X-Y" маса (Словенска), чрез която центрирането на отворите при пробиване е много удобно. Могат да се правят и непретенциозни фрезови операции. Във връзка с последното, наканил съм се да сменя и челния винт, който застопорява вертикалния ход на вретеното. Това е много необходимо при фрезоването. Шишето с "Бореола" и капачката, които се виждат вдясно от колоната, също са с перманентна употреба. Ползването им щади много свредлата и фрезерите.
На таблото монтирах и допълнителен ПЕП-25, чрез който двигателят се включва. Доста по-надежден е от ключовете за "реверс" и "скорст". В колоната сложих и 15W LED. Така всичко стана по-прилично. Остава само да има кой да работи. Не че има де! :)
Прикачен файл:
IMG_1727[1].JPG
IMG_1727[1].JPG (66.16 KиБ) Видяна 2313 пъти
Прикачен файл:
IMG_1728[1].JPG
IMG_1728[1].JPG (72.22 KиБ) Видяна 2313 пъти
Прикачен файл:
IMG_1730[1].JPG
IMG_1730[1].JPG (71.48 KиБ) Видяна 2313 пъти
Последна промяна от П. Петков на нед ное 29, 2015 6:35 am, променено общо 1 път.
mitko64 - майстор
profesionalist_wood написа:
Дори съм си загубил таблиците със морзовете на колко мм отговаря :?
Нямам спомен 12мм опашка на кой морз отговаряше :? Мисля че е морз 1
Разисквано е вече във форума, има си и тема viewtopic.php?t=42102 .
Мерси :partyman:
Май ще си мерим тук а :-D :lol:
Е почакай да ти покажа моя прадядо на бормашините :-D

Прикачен файл

1381387_739950256032151_725161049_n.jpg
1381387_739950256032151_725161049_n.jpg (56.27 KиБ) Видяна 2069 пъти
mitko64 - майстор
Aз пък имам прабабата viewtopic.php?f=56&t=42651&hilit=%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0 . Имам и лидълската :supz: . Плюс стойка за BZ 16.Голем фен им станах на колонните
mitko64 написа:
Aз пък имам прабабата viewtopic.php?f=56&t=42651&hilit=%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0 . Имам и лидълската :supz: . Плюс стойка за BZ 16.Голем фен им станах на колонните
Айде давай едно снимково ревю на лидълката дали се е скапала и има ли износени части :lol:
Интересно ми е как се държи,пуши ли мотора?
:partyman: чеки да сипна една ракийка
mitko64 - майстор
Какво да я коментирам, като двадесетина дупки съм пробил засега. Впечатли ме че, мисля със свредло 10 беше, си дупчи дебел винкел, бавничко но с лекота. Но не става за тежки детайли, менгеменцето е пълен пунт. Като имам време ще му мисля нещо заместител.

Тема "Машинно менгеме" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: