Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
nikolson - майстор
8180 написа:
Чукнах известен магазин в Сф. и всичките предложени киселини не се предлагат за физически лица.
Това е странно. В Ямбол има магазин за лабораторна стъклария и химически реактиви. Иначе, киселина може да се вземе от работилница за акумулатори, или вторични суровини, изкупуващи такива.
kotyo - специалист
Кислолът, дето го има в почти всеки магазин за домашни потреби или железария, е точно разредена солна киселина. Струва има- няма лев за литър. :yawinkle:
8180 - майстор
nikolson написа:
Иначе, киселина може да се вземе от работилница за акумулатори, или вторични суровини, изкупуващи такива.
Да разбирам ли, че сярната (ако не бъркам) от акумулатор също върши работа?
nikolson - майстор
Само трябва да се действа по-внимателно с киселината, защото е по-силна от солната.
Gnus - специалист
При мен ръждивата вадичка се изчисти с един медикс, мисля че този: http://mexon.bg/productgroup/medix-expert-faience/ (Да не се счита за реклама). С други налепи не се справи добре, но поне ръждата излезе почти веднага.
fantom - специалист
profesionalist_wood написа:
gogo7777 написа:
profesionalist_wood написа:

Понякога си намирам ръждиви ключове забравени от дяда по мазата и ми се налага да ги чистя.
Мисля си тия дни да направя електролиза със син камък и с медно парче да ги помедня,защото обичам цвета на медта :-D .........
Трябва първо да ги никелираш и после да помедняваш инструментите. Мед върху стомана не става "не хваща"
Иначе може и без електролиза......само потапяш ключовете в разтвор на меден сулфат и сярна киселина.

Мислил съм да експериментирам с вече хромирани фабрично ключове ама не знам дали ще стане този номер :?
дебелите хромени покрития могат да се свалят чрез шлифоване. Друг вариант е като анод в натриева основа 100-150г/л, напрежение 4-6В, Т 24-35°С, катод стомана. По химичен път в разредена солна к-на (1:1) Т 35-40°С (за стомана мед и медни сплави). От алуминий, като анод в разтвор на хромена к-на съдържаща сулфати, но трябва да се внимава и следи кога ще се разтвори всичкия хром.
gogo7777 - майстор
Мислил съм да експериментирам с вече хромирани фабрично ключове ама не знам дали ще стане този номер
Aко са хромирани става да нанесеш меден слой. Но тогава трябва електролиза. :wink:
gogo7777 - майстор
8180 написа:
Благодаря момчета.
Чукнах известен магазин в Сф. и всичките предложени киселини не се предлагат за физически лица.
Ще мисля откъде.
Този гел за заварки предполагам ще е по-достъпен.
Търси пастата в магазините за заваръчни консумативи. При момците от АИГ със сигурност го има.
Трябва да втриеш гела в порите, изчакваш известно време и измиваш обилно с вода.

Тема "Чистене на ръжда в домашни условия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: