Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
pansim - майстор
Ктр на силовия траф - предполагам окло 4.5 за пълен мост.
При ток в първичната 30А х 4.5 = 135А на изхода
Това разбира се е много груба сметка, но дава представа за нещата
stan73 - майстор
Усилен на около 150 - 160 Ампера (далеч от пределът на възможностите му) спокойно заварява с електрод "четворка". (но само пробвахме - не сме заварявали дълго (то и едва ли ще се налага де...)) Как постига по-големият ток ?
pansim - майстор
Без уред с който да измерваш е трудно да кажеш какво се случва.

Ето какво има в истинския 200А 8 ИГБТ + огледай феритния траф :)

Прикачен файл

200а.JPG
200а.JPG (57.89 KиБ) Видяна 3016 пъти
stan73 - майстор
Супер, изглежда солидно.
А колко амперови са транзисторите ?
agj - майстор
Stan 73 ,ако не си прибавил и мен към"врагове"и успяваш да четеш това, те моля да се придържаш към идеята на темата ,а тя е да остане статистическа а не да я превръщате в лав моабет!!!
stan73 - майстор
Ок, прав си ! (а за да си в списъкът ми с "врагове" - трябва да си заслужил, а ти си мнооого далеч от това (всъщност ползвах опцията с идеята да блокирам няколко потребители, за да не могат да четат мои постове, аз да не мога да чета техни, да не могат да ми пишат на "лични" и аз да не мога да им пиша и т.н., но се оказа, че опцията изобщо не работи така, както и да е...))
stan73 - майстор
Ето и обещаните снимки от новият инверторен електрожен (с възможност за аргон...) на аверчето.
Освен това взехме и амперклещи Мастек с въмзможност за измерване на постоянен (прав) ток, за да измерим ориентировъчно с какъв ток се заварява и какъв ток могат реално да постигнат двете машини, участващи в теста.
Машините в теста са: ESAB Pro WS200A (дива китайска реплика, закупена от Хасково :axe: ), силова част: оригинално беше с 4бр. IGBT транзистора по 30 А, 6 бр. ултрабързи диоди по 20 ампера, 3 бр. филтриращи кондензатори по 470 микрофарада, грец схема - вероятно 50 ампера, но вече е леко тунингован: диодите са подменени с 8 бр. много бързи по 30 А и е добавен още един филтриращ кондензатор (след греца), имаше място. Има и изходни дросели.
И Елжен 200SL (моята машина е произведена от Youli Electric в Китай, но има европейски сертификат, издаден в Англия от АВТЕК Хаус, Хандфорд, Чешър (правена е по-поръчка на старата варненска фирма правеща преди, а и още трансформаторни електрожени)), та силовата част се състои от 4бр. IGBT транзистора по 44 А, 6 бр. ултрабързи диоди по 25 ампера, 4 бр. филтриращи кондензатори по 470 микрофарада, грец схема - вероятно 50 ампера. Изходен дросел - няма.
Управлението и изпълнението на платките при двете машини е много сходно и е с 3846N, но в машината на аверчето има добавени модули за аргон и за цифрови показания на заваръчният ток, а при моят е използвана по-скъпа елементна база. Охлаждането и при двата е много добро, но при моят е малко по-добро, обаче и на двата вентилаторите са доста шумни.
Теглото (със захранващите кабели) на моят е 4.5 килограма, а на този на аверчето е около 7.
(още инфо има в няколкото поста по-горе, а ще има и в следващият ми пост, че поради ограниченията на форума не мога да събера всичките снимки в един пост)
Също - снимките на машината на аверчето са направени преди "тунинговането".
П.П. И за двете машини има информация от първа ръка, че се използват професионално и ползвателите са много доволни.

Прикачен файл

DSC03761.jpg

Прикачен файл

DSC03762.jpg

Прикачен файл

DSC03763.jpg

Прикачен файл

DSC03764.jpg
Последна промяна от stan73 на пет юни 19, 2015 9:52 am, променено общо 1 път.
stan73 - майстор
Продължение - Как тествахме:
Захранване - нормално (220 волта, градска зона на Варна, кв. "Цветен"), електроди рутилови - 2.5 - ОК, 3.25 и 4 - Вежен (четворката беше много стара - поне на 15 или 20 години). Сменяхме се - единият заварява, а другият гледа показанията на Амперклещите. Ползвахме неговите кабели - 20 "квадрата".
Не е ясно доколко точно показват амперклещите, имаме съмнения, че показват занижено, понеже ако е вярно това, което показват - излиза, че при техните показания от 40 Ампера може да се заварява с ОК 2.5 успешно !? (иначе по скалата на настройката на електрожените е около 60 А ). От друга страна пък той е заварявал с друг Кемпи (истински) при 200 А и каза, че неговите 200 се чувстват повече от двестате на китайчетата, така, че може би (а.кл.) мерят точно...
Според скалата на моят - когато завъртя на 110 А - тогава електоженът ми с 2.5мм електрод според Амперклещите заварява с 80 А, но и още от 60 (по скалата или 40 спорер А.Кл.)) си заварява спокойно.
Токът по време на заваряване (според показанията на амперклещите) варира малко, с по от +/- 2 до +/- 4 А. Интересното е, че максимумът стабилен заваръчен ток с електрод 4, който постигнаха като ток и двата електрожена според амперклещите е около 152 А (това при завъртяни докрая потенциометри (а на неговият - даже дисплеят показваше 207 А). При започване на заваряването, често показанията на а.кл. стигаха до около 225 А. И с трите вида елекроди се заварява прекрасно, без пукане/прекъсване (старият електрод звъчеше странно) и без дефекти в заварките (видими) и с двете машини. На практика работят и звучат много добре. Не сме сушили електродите предварително, бяха съхранявани в стая с цветя... Заварките, които аверчето прави са много по красиви от моите, но аз съм съсвем начинаещ. Оказва се, че и двата правят прекрасни заварки даже и с електрод 4мм. Ако предположим, че китайчетата са излъгали, а машините не са по 200 А, а според амперклещите са по 150 А, пак е достатъчно за 4мм електрод (вероятно няма да ми се наложи да заварявам с такъв обаче). Поради съмнения отидохме с а.кл. да измерим стартовият ток на колата ми - Фолксваген (с активиран имобилайзър, за да не запали веднага и да разполагаме с машинно време да отчетем показанията). Машината е с бензинов мотор ABD, 1,4 L, 60 коня, 120 Нютона. Стартерът и генераторът (ако има значение) са Бош, акумулаторът е даже прекалено добър за този мотор, маслото е пълна синтетика 5W40, моторът е на около 2 до 3 хиляди след основен ремонт. Та отчетените показания са ми изненадващо странни и ниски - абсолютен пик при стартиране - около 160 А. Измерено продължително при въртене на статер - 73 А.

Последните 2 снимки са на моят инверторен електрожен (едната проекция, поради ограниченията не можах да я вмъкна при пъвият пост за машината, а тя е и с управлението...).
Ако има въпроси и неясноти - моля !

Да допълня: и при двете машини се наложи да дозатегнем изходните тоководещи шини, че според нас не бяха притегнати достатъчно. Още една забележка при моят - маркировката на полюсите в изхода е обърната (както спомена за подобен проблем при друго китайче Пансим). Коригирах го с неизтриваеми маркери. Интересно е как е минала сертификацията с това... ?

Прикачен файл

DSC03765.jpg

Прикачен файл

DSC03767.jpg

Прикачен файл

DSC03768.jpg

Прикачен файл

DSC03580.jpg

Прикачен файл

DSC03587.jpg
dragozow - майстор
Интересно е как е минала сертификацията с това... ?
Ти имай предвид че сертификатите които дават китайците въобще не гарантират качеството. Каквото няма CE в Китай като искаш го вадят за 5 минути от някоя лаборатория в Германия, естествено немците не знаят, а нашите митничари пък CE, емисии, токове, клас на защита и други такива въобще не ги интересуват.

За конкретните машини...150 ампера са достатъчни за ежедневна работа, въпроса е защо пишат 200А, 60%?
stan73 - майстор
Ами не знам. Може да е както при фотоапаратите и телефоните (борбата с ненужните мегапиксели), примерно отиваш да си купиш 2 привидно еднакви електрожена и на еднаква цена - на единият пише 200А, а на другият 150. Вероятно повечето ще си купят този с маркировката 200 А. От там нататък - или вътре са абсолютно еднакви или на единият софтуерът е различен...
Даже да предположим, че с аверчето сме изкарали късмет и сме купили доста прилични китайски машини (щото можеше и да е много по-зле), пак се наложиха доработки, които е невъзможно да бъдат направени от хора без прилични познания по електроника и електротехника (каквито са повечето купувачи), така, че излиза, че е по-добре или някаква сериозна маркова машина (примерно Фрониус, Кемпи, Есаб, Линкълн и др.) или ако има финансов проблем с това, (а за съжаление при повечето от нас го има) - нещо по-бюджетно, но с гарантитано качество примерно от машините на Пансим или Драгозов.

Тема "Дискусии от анкетата "Кой какъв инверторен заваръчен апарат ползва?"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: