Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
koveslav написа:
Щом само ВАХ е важна,то това означава,че тя трябва да е различна от тази която е необходима за нормална работа с други електроди.Съответно те я променят с допълнителна функция за настройки на апарата.Или по обратната логика ако даден инвертор работи нормално без пренастройки с целулозни,то той ще има някакви отклонения в работата с други електроди.
Точно така е,смяната на BAX-а се извършва с програма ,и инвертора е с функция CEL.
pansim - майстор
koveslav написа:
Щом само ВАХ е важна,то това означава,че тя трябва да е различна от тази която е необходима за нормална работа с други електроди.Съответно те я променят с допълнителна функция за настройки на апарата.Или по обратната логика ако даден инвертор работи нормално без пренастройки с целулозни,то той ще има някакви отклонения в работата с други електроди.
Кемпи съм виждал /модела е малък най-вероятно 150/ си работи безгрижно без никакви доп. регулировки и с базични и с целулозни и с рутилки.
Разликата между режимите при Фрониус е във форсажа на дъгата. А при други инвертори /Кемпи, REHM, Awelco/ просто е даден друг наклон на ВАХ. Кое е по-доброто?
Другата възможност която има високия клас машини е пълен контрол върху характеристиката с настройваеми всички параметри - горещ старт, антистик, форсаж. Но - трябва човек да знае какво точно иска да направи и какво да пипне.
Другата възможност са предварително заложени режими за различни електроди, както на снимката по-горе.
Въпрос на маркетинг.
От друга страна пък старите триодини си заварят с каквото им подадеш без ядове. Та затова според скромното ми мнение важна е ВАХ. При добре подбрана характеристика - работят почти всички електроди. Единствено алуминиевите са по трудни...но и на СЕЛКО съм тествал...трудни са И според мен не стават за тънки детайли и прецизни заварки. Само АС аргон за алуминий. Отново казвам, че това е само моето виждане по темата. Не претендирам за последна инстанция по въпроса,
fore - майстор
Вчера и аз купих 1 кг от Монолитните електроди -6013. Обмазката им е дествйтелно по графитена, за разлика от на нормалните без цеулоза. На Марината -Габрово, които купих от Со-фарма, обмазката е обикновената -сиво/сребърна. Но и цената им е по тънка. 5/15
Базични не взех, защото те са си за профитата :) над мене, но и с базични и рутилови, моята шлака при заваряване ще е загоряла- черна и само с чука ще се отделя. Поне се надявам да има разлика в пръскането на електрода по време на работа.
На кутията пише че искат сушене на 110 градуса преди ползване. Полярността не я видях. Жоро каза на минус да е електрода, ако не бъркам.

======

С тоя ВАХ, малко на Китайски е за по непросветените като мене и останалите колеги. Нали не сме разбираме нищо, а и не можело/трябвало да разбираме. :wink:

Обикновено тази диаграма е линейна зависимост на ток/напрежение. Излиза че ако едната величина - примерно тока като стойност се подава по плавно на старта при заваряване- даден апарат че заварява и с цеулозни електроди и обратното. Поне аз така го разбирам.

От друга страна гелдам ВАХ на едно импулсно зарядно за акумулатори за кола или батерии, каквито продават в Лидл. Та неговата ВАХ е импулсна като графика.
koveslav - майстор
fore написа:
Вчера и аз купих 1 кг от Монолитните електроди -6013. Обмазката им е дествйтелно по графитена, за разлика от на нормалните без цеулоза. На Марината -Габрово, които купих от Со-фарма, обмазката е обикновената -сиво/сребърна. Но и цената им е по тънка. 5/15
Базични не взех, защото те са си за профитата :) над мене, но и с базични и рутилови, моята шлака при заваряване ще е загоряла- черна и само с чука ще се отделя. Поне се надявам да има разлика в пръскането на електрода по време на работа.
На кутията пише че искат сушене на 110 градуса преди ползване. Полярността не я видях. Жоро каза на минус да е електрода, ако не бъркам.

======

С тоя ВАХ, малко на Китайски е за по непросветените като мене и останалите колеги. Нали не сме разбираме нищо, а и не можело/трябвало да разбираме. :wink:

Обикновено тази диаграма е линейна зависимост на ток/напрежение. Излиза че ако едната величина - примерно тока като стойност се подава по плавно на старта при заваряване- даден апарат че заварява и с цеулозни електроди и обратното. Поне аз така го разбирам.

От друга страна гелдам ВАХ на едно импулсно зарядно за акумулатори за кола или батерии, каквито продават в Лидл. Та неговата ВАХ е импулсна като графика.
Можеш да работиш и на девте полярности с рутиловите,ние не сме профита в крайна сметка и никой не ни контролира.Ако сложиш електрода на "-" ще имаш при даден ток добър провар,но пък при определени материали и лесно ще ги пробиваш.Да предположим че под този ток се влошава горенето на електрода.Тогава обръщаш електрода да е на "+" и без да променяш ампеража ще започне по-малко да проварява навътре,а да трупа повече отгоре.Често това е спасителен вариант при деликатни материали и малък избор на налични видове и диаметри електроди.Ако получения поизпъкнал шев пречи на дизайна щего поизпилиш после и всичко е ок.
fore - майстор
Интересно, аз го разбирам че на минус - шева става по отдолу между детайлите. Ако детайлите са по тънки и започнат да се прогарят обръщането на електрода на + ще предотврати това и ще се наварява повече отгоре върху самите детайли. :?
dragozow - майстор
Аз също съм виждал CEL машина която няма отделен режим с бутон за целулозните електроди.
koveslav - майстор
fore написа:
..... шева става по отдолу между детайлите......
Не ОТДОЛУ а ВЪВ материала на детайлите...
gogo7777 - майстор
Знам теоретично че на променлив ток целулозния работи добре
Съвременните целулозни електроди въобще не работят на променлив ток. Тези електроди са най-проваряващи от които и да било други. При тях е възможно заваряване отгоре-надолу, защото ваната е по-дълбока и бързо застиваща. При позиция таван или при широк провар е добре да се заварява на права полярност, иначе на обратна полярност. Тези електроди може /и някои са/ да се легират само с метали еквивалент на никела, т.е. съдържанието на силиций е малко, от което пък следва, че целулозните електроди са специфични. Вероятно знаете, че се използват в тръбарството за заваряване на кореновия шев.
Апарата в случая трябва да може да изпраща йоните /или там каквото е :wink: / еднаккво далече по време на заваряването..... :wink:
koveslav - майстор
gogo7777 написа:
Знам теоретично че на променлив ток целулозния работи добре
Съвременните целулозни електроди въобще не работят на променлив ток. Тези електроди са най-проваряващи от които и да било други. При тях е възможно заваряване отгоре-надолу, защото ваната е по-дълбока и бързо застиваща. При позиция таван или при широк провар е добре да се заварява на права полярност, иначе на обратна полярност. Тези електроди може /и някои са/ да се легират само с метали еквивалент на никела, т.е. съдържанието на силиций е малко, от което пък следва, че целулозните електроди са специфични. Вероятно знаете, че се използват в тръбарството за заваряване на кореновия шев.
Апарата в случая трябва да може да изпраща йоните /или там каквото е :wink: / еднаккво далече по време на заваряването..... :wink:
Супер,благодаря за изчерпателното инфо! В този смисъл трябва апарата да поддържа стабилно заваръчното напрежение(нали всъщност то-напрежението определя разстоянието или по-скоро дълбочината на проникване и поддържането на дъгата).Най-вероятно с опитна ръка ще може да се поддържа подходяща и постоянна дължина на дъгата при работа и с обикновен инвертор,но това ще е измъчена работа.В противен случай инвертора трябва да е с по-твърда характеристика от стандартната,което пък не е много желателно в ред други случаи и е по-добре да се пренастройва за целта.
От тук може да се предположи,че в състава на обмазката на съвременните целулозни електроди вече не допускат или просто няма поддържащи дъгата(май бяха йонизиращи)добавки.Възможно е просто вече да се разчита на електрониката да гарантира нормалната работа....

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: