koveslav написа:Щом само ВАХ е важна,то това означава,че тя трябва да е различна от тази която е необходима за нормална работа с други електроди.Съответно те я променят с допълнителна функция за настройки на апарата.Или по обратната логика ако даден инвертор работи нормално без пренастройки с целулозни,то той ще има някакви отклонения в работата с други електроди.Точно така е,смяната на BAX-а се извършва с програма ,и инвертора е с функция CEL.
koveslav написа:Щом само ВАХ е важна,то това означава,че тя трябва да е различна от тази която е необходима за нормална работа с други електроди.Съответно те я променят с допълнителна функция за настройки на апарата.Или по обратната логика ако даден инвертор работи нормално без пренастройки с целулозни,то той ще има някакви отклонения в работата с други електроди.Кемпи съм виждал /модела е малък най-вероятно 150/ си работи безгрижно без никакви доп. регулировки и с базични и с целулозни и с рутилки.
Разликата между режимите при Фрониус е във форсажа на дъгата. А при други инвертори /Кемпи, REHM, Awelco/ просто е даден друг наклон на ВАХ. Кое е по-доброто?
Другата възможност която има високия клас машини е пълен контрол върху характеристиката с настройваеми всички параметри - горещ старт, антистик, форсаж. Но - трябва човек да знае какво точно иска да направи и какво да пипне.
Другата възможност са предварително заложени режими за различни електроди, както на снимката по-горе.
Въпрос на маркетинг.
От друга страна пък старите триодини си заварят с каквото им подадеш без ядове. Та затова според скромното ми мнение важна е ВАХ. При добре подбрана характеристика - работят почти всички електроди. Единствено алуминиевите са по трудни...но и на СЕЛКО съм тествал...трудни са И според мен не стават за тънки детайли и прецизни заварки. Само АС аргон за алуминий. Отново казвам, че това е само моето виждане по темата. Не претендирам за последна инстанция по въпроса,