Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
gogo7777 - майстор
а някой може ли да обясни каква е характеристика на функцията на CEA -та за хром никеловите?.
VRD-то бе "колега"
agj - майстор
gogo7777 написа:
а някой може ли да обясни каква е характеристика на функцията на CEA -та за хром никеловите?.
VRD-то бе "колега"
Аха, стана ми ясно...че на никой не му е ясно ! :lol:
Valyo68 - специалист
Добре си позаварявах днес със зверчето! Бая работа отхвърлих с 2,5 и 3.25 вежен, рутилови, много стари, такива имам, заварява отлично! С целулозните 3.2 си направих два габела /стиски/ от рифелово желязо, заварявах с тях и поцинковани тръби, станаха здрави шевове! Разпалват се с 3-4-5 драскания, запали ли и пера с по дълга дъга и по бързичко. Заварката е груба и широка, с малко шлака и много здрава!
Една идея по добре палят когато електрода е на +, ARC 140 при добри умения на заварчика, може да заварява и целулозни електроди но, не му е силата там, по тегави са за него, не е като да хванеш ръкохватката и да переш! :rock: ! ! Целият ден съм заварявал, между 65 и 100 ампера не съм надхвърлял! Целулозните с 90А!
koveslav - майстор
Valyo68 написа:
Добре си позаварявах днес със зверчето! Бая работа отхвърлих с 2,5 и 3.25 вежен, рутилови, много стари, такива имам, заварява отлично! С целулозните 3.2 си направих два габела /стиски/ от рифелово желязо, заварявах с тях и поцинковани тръби, станаха здрави шевове! Разпалват се с 3-4-5 драскания, запали ли и пера с по дълга дъга и по бързичко. Заварката е груба и широка, с малко шлака и много здрава!
Една идея по добре палят когато електрода е на +, ARC 140 при добри умения на заварчика, може да заварява и целулозни електроди но, не му е силата там, по тегави са за него, не е като да хванеш ръкохватката и да переш! :rock: ! ! Целият ден съм заварявал, между 65 и 100 ампера не съм надхвърлял! Целулозните с 90А!
Значи полека-лека и работата с целулозните ще я развенчаем като мит.Не че някой някога ще опре до тях.Аз не успях да си взема някоя бройка през седмицата,за да пробвам и аз,хей така за спорта.
Всъщност на времето и за базичните бяха големи полемики,че едва ли не половината от машините не работели добре с тях,че трудно ги палели и т.н.Да ама работят,та пушек се вдига.Така и не попаднах на инвертор,който да не работи прилично с базични.
В крайна сметка пак най-важното остава кой ще държи ръкохватката.Браво,колега! Дълга и безаварийна работа ти желая!
gogo7777 - майстор
Всъщност на времето и за базичните бяха големи полемики,че едва ли не половината от машините не работели добре с тях,че трудно ги палели и т.н.Да ама работят,та пушек се вдига.Така и не попаднах на инвертор,който да не работи прилично с базични.
Ами с колко вида базични електрода си заварявал и контролирал ли си си заварките след това? :wink: Преди ти исках симки /ама убави и големи/ на шлаките отзад, амаааа....... :wink:
pansim - майстор
agj написа:
Тоя въпрос го зададох съвсем сериозно ,а ти както винаги се отклоняваш от точния и ясен отговор!Ако искаш мога и по друг начин да попитам -Защо е сложена тая настройка на СЕА-та и каква е характеристика която дава по добра работа с неръждаеми?Аз в никой друг инвертор не съм виждал такава настройка !
Аха...пак се отклонявам аз.
А ти не четеш какво ти пиша.
Електроди за заваряване на неръждаеми стомани има различни видове /ама ти трябва да го знаеш/
Един от тези видове, който не работи добре с обикновен инвертор е точно този тип ОК63.85.
Ако не вярваш - ще ти подаря два електрода да си тестваш - 2мм са дебелина.Затова са направили доп. режим. А точно какво прави този режим на конкретната машина - ние можем само да предполагаме. Нали затова им плащат заплати на инженерите в тази фирма. В крайна сметка идеята е да се получи комфортна работа с определен вид електроди. А дали заложените параметри ще се харесат на всеки е съвсем друг въпрос.
pansim - майстор
koveslav написа:
Така и не попаднах на инвертор,който да не работи прилично с базични.
В крайна сметка пак най-важното остава кой ще държи ръкохватката.
Може би не съм приятен и затова не бях поканен на сбирката за тест на различни видове инвертори. Но - имах какво да кажа и покажа. И от сегашните инвертори щяхте да тествате, а не от предишните. Там и хот старта е по-слабо изразен/съзнателно/ и дросела е друг, и ВАХ е промена леко, но се усеща. И СЕЛКО щях да донеса да опитате работа с алуминиев електрод и ....
А за ръкохватката си на 100% прав. И най-добрата машина само не работи.

Valyo68 - целулозен електрод се работи с къса дъга. Все пак идеята е да заварим качествено нещо а не да пускаме искри.
koveslav - майстор
gogo7777 написа:
Ами с колко вида базични електрода си заварявал и контролирал ли си си заварките след това? :wink: Преди ти исках симки /ама убави и големи/ на шлаките отзад, амаааа....... :wink:
Ами едва ли има нужда да работя с много видове базични,за да разбера коя от обсъжданите машини как се държи.С основните и разпространените на пазара електроди(защото аз си купувам електродите)-да,работил съм.Все пак не забарвяй,че основната аудитория в темата,в която съм и аз не заварява и никога няма да заварява нищо повече от прокат.
"Убави и големи" снимки на каквото трябва ще направя,ако започна да се занимавам само с този занаят и започна да му отделям достатъчно време.Само че от години всячески се опитвам да не разчитам на него,но често така става в живота-това от което ти бягаш,то те гони....но това е една друга тема.За сега имам кой да изпълнява заварките с контрол,но няма да е коректно да показвам чужди или дори и съвместни подвизи,нали така.
nikolson - майстор
pansim написа:
Може би не съм приятен и затова не бях поканен на сбирката за тест на различни видове инвертори. Но - имах какво да кажа и покажа.
Извинявай, но и при мене никой не е идвал с бъклица. Като самопоканил се, беше ме яд, че не присъстваха точно хората, които защитават позиция от първо лице. Това не се отнася само за теб.
pansim - майстор
Много се извинявам, но не съм искал никой да ме кани специално. Не се чувствам специален, за да искам специална покана , но пък и не видях КАТЕГОРИЧНО къде и кога ще се проведе.
Никой не написа на еди коя си дата при мен в този град и т.н. С малко хора от форума се познавам лично, и щеше да ми бъде приятно да се запозная с други колеги по форум.
Ама - здраве да е. Минало... :partyman:

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: