• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 441
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
bubblesum - помощник
Благодаря за информацията. Колкото до последния ми въпрос, дали обикновената маска е по-безопасна, да, дадох си сметка, че звучи нелепо, но срам, не срам - питам... След като не получавам отговор, значи не се знае, така ли е?
agj - майстор
bubblesum написа:
Благодаря за информацията. Колкото до последния ми въпрос, дали обикновената маска е по-безопасна, да, дадох си сметка, че звучи нелепо, но срам, не срам - питам... След като не получавам отговор, значи не се знае, така ли е?
Класиката е нещо, чиято стойност може само да се увеличи с времето и притежава качества, които са практически вечни.
Класическата маска е изпитна във времето с неоспорими качества т.е. най доброто макар и не винаги най удобното.

П.П.Още малко размисли и страсти по темата :Може да направя сравнение с класическия телефон и мобилния телефон !
Класическия телефон- абсолютно изпитан , сигурен и безопасен но не винаги най удобното средство за комуникация!
Мобилния телефон -най съвременното и удобно средство за комуникация но със спорни качества относно здравето ….!
gogo7777 - майстор
Ако това е маската, която си си купил :-D , я настрой така

Sensitivity----Сложи го на LOW или на -(има изключение когато заварваш на открито при слънчево време)

Delay-------- Това е времето на просветляване след заваряването.....слагай го на МАКС, със сигурност ще се осветиш само като гледаш червения метал, ако си начинаещ :-D

Shade----------Степен на затъмнение на предпазното "стъкло". Като начинаещ ще ти препоръчам да го сложиш на най-светлото(в повечето случай е 9) , за да не те боли главата. Обаче ако си със светли очи (примерно сини) то слагай на 11 или повече. ТИГ заваряването не е шега.

И най накрая..........ако все пак се осветиш---Алкаин
bubblesum - помощник
gogo7777 написа:

Sensitivity----Сложи го на LOW или на -(има изключение когато заварваш на открито при слънчево време)

Delay-------- Това е времето на просветляване след заваряването.....слагай го на МАКС, със сигурност ще се осветиш само като гледаш червения метал, ако си начинаещ :-D

Shade----------Степен на затъмнение на предпазното "стъкло". Като начинаещ ще ти препоръчам да го сложиш на най-светлото(в повечето случай е 9) , за да не те боли главата. Обаче ако си със светли очи (примерно сини) то слагай на 11 или повече. ТИГ заваряването не е шега.

Благодаря за конкретните съвети. Наистина като я пробвах първо, затъмняването беше на максималната степен 13. И после имах някакво странно усещане, което отшумя за 5-6 часа. Ще пробвам утре на по-ниска степен.
gogo7777 - майстор
При по-светло "стъкло" зеницата на окото по-малко се разширява и от там по-малко боли главата :-D (образно казано). В последствие когато очите привикнат се стремиш към по-тъмното "стъкло" :-D . Абе соларната маска е за професионалисти, тези които заваряват по 8-10 часа , че и повече.
dragozow - майстор
Ето една препоръчителна таблица, но имай предвид че има и лични човешки предпочитания, които идват с работата:
Изображение
nikolaytatarov - специалист
Здравеите, имам обикновенна маска с тези черните стъкла мисля че е номер 11.Видях наскоро едни стъкла които са с някаква златна баня и били по добри,ползвал ви е някои такова стъкло и по добро и безопасно ли е при работа за очите,ако някои ползва моля да сподели впечатления.
agj - майстор
nikolaytatarov написа:
Здравеите, имам обикновенна маска с тези черните стъкла мисля че е номер 11.Видях наскоро едни стъкла които са с някаква златна баня и били по добри,ползвал ви е някои такова стъкло и по добро и безопасно ли е при работа за очите,ако някои ползва моля да сподели впечатления.
Здравей ,в темата за Маски и шлемове за заваряване….- viewtopic.php?f=56&t=38114 съм писал и за тези филтри!
Златните филтри не само са по добри ами са най добрата защита за очите, техните стойности на защита са 10 пъти по-високи от необходимия стандарт. Металното покритие отразява 90% от топлината,в сравнение с 4% на топлинна защита на стандартните защитни филтри . Златното покритие отразява до 99% от инфрачервеното излъчване.
От около две години използвам такъв филтър на немската фирма AULEKTRO и наистина това е най доброто с което съм заварявал , през него се вижда много по ясно от всеки друг филтър макар че работя в доста широки граници на силата на тока от 40 до 200Ам ,този с който работя има синкав оттенък и това позволява дъгата да се вижда в истинския и цвят ,в интерес на истината най-мътно се вижда през маска със автоматичен филтър,затова използвам златното стъкло което намалява напрежението на очите и премахва изкривяванията и отблясъците.
nikolaytatarov а ти в кой магазин ги гледа тези стъкла,аз също търся такива защото това с което работя ми е подарък и е №12 а искам да си набавя и други №-ра 10 и 11!
Последна промяна от agj на нед ное 11, 2012 3:23 am, променено общо 5 пъти.
agj - майстор
gogo7777 написа:

Много интересени съвети !Направо ми обърка всички представи за заваряването! #-o
gogo7777 написа:
Shade----------Степен на затъмнение на предпазното "стъкло". Като начинаещ ще ти препоръчам да го сложиш на най-светлото(в повечето случай е 9) …
Начинаещ или не,какво значение има ,степените на защита нямат никаква връзка със квалификацията на заварчика! Степените на защита зависят от няколко фактора -силата на тока и вида на заваръчния процес,осветеността на помещението или работа навън ,състояние на зрението (т.е.по слабо или по силно).
gogo7777 написа:
На други модели маски това време на потенциометъра е Slow и Fast променящо се от ляво на дясно ,в случая е Min и Max ти го съветваш да е на Макс т.е. на Fast !Което е бързо отваряне а при това бързо отваряне със сигурност ще види ярката светлина на все още горещия метал!

И накрая какъвто балък и начинаещ да е заваряващия той никога не може да се освети когато използва автоматична маска!
Когато даваш конкретни съвети гледай да си по точен и да не объркваш хората! [-(
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 441

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: