Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
koveslav - майстор
fore написа:
Освен за ламарина, какво друго мога да заварявам с това телоподаващо и до каква дебелина и какви метали ?
Това го правя със 150А монофазно трансф. телоподаващо.Марково е настина,но е слабичко.Инверторното трябва да може повече,ама дали ще го може....трябва да се пробва. Кутията я правих от ламарина от акумулираща печка,а дебелината на другите детайли е видима. Заварени са с един и същ тел и обикновен газ СО,без други екстри.

Прикачен файл

IMG_20160518_190227.jpg

Прикачен файл

IMG_20160518_184959.jpg
koveslav - майстор
Колега Драгозов,дали има вече технически новини и подробности относно новото Комбо-телоподаващо+ електрожен? Спомена,че предстои отваряне за оглед и моля за малко повече инфо-вид на механизъм на телоподаване,как е изпълнена на силовата част(електрониката) на машината,ремонтопригодност и т.н.....
dragozow - майстор
Да, Данчо отвори, прегледа и тества. Машината е много добра, хубаво подредена отвътре, с реални 180А и с качествени компоненти. Имаме няколко продадени, имам отзиви от трима клиенти, много доволни.
pansim - майстор
Скоро ще тествам телчарката лично. Ще споделя скромното ми мнение. Надявам се да е добра, както е добра и цената. Има и по-евтини, но от тестове на други хора , мненията не са особено добри. https://www.youtube.com/watch?v=XHNRAMXLN2A

Ето видео клип как НЕ трябва да работи едно телоподаващо. За тока 180А не говоря въобще. При дебелина на материала не повече от 3мм, трябва да го издуха за две-три сек.
Та в този ред на мисли +1 за Драгозов
Krass - майстор
Добре де, къде е предимството на телоподаващото пред електрожена. Като гледам какви грозни заварки стават... :? Без да съм заварчик, с един рутилов електрод, ще направя много по-добър шев. И да наклоня темата в малко по друга равнина, обяснете ми чисто практически, каква е разликата при работа с влажни и сухи електроди.
pansim - майстор
Предимството на телчарката е най-вече в голямата скорост на заваряване и липса на шлак.
А за външния вид на заваръчния шев са други нещата. И не винаги красивия заваръчен шев е наистина добър!!!
И няма метод на заваряване който да е най-добър. Всеки си има своите особености, силни и слаби страни, и то в зависимост от конкретния случай.

А тези аматьори от клипа са...просто аматьори.
Това на клипа е абсолютна антиреклама.

За влажните и сухи електроди - практическа разлика няма да усетиш. Само ако се налага отговорна заварка с контрол...тогава може и да има проблем. А може и да няма. Зависи.
fore - майстор
По скоро предимството му е в това че заварява тънка ламарина за разлика от електродъговият метод с електродите. То основно там му е силата да заварява ламарина, а не винкел.

Пансим и ти ли купуваш телоподаващото или само ще го тестваш ?
pansim - майстор
fore написа:
По скоро предимството му е в това че заварява тънка ламарина за разлика от електродъговият метод с електродите. То основно там му е силата да заварява ламарина, а не винкел.

Пансим и ти ли купуваш телоподаващото или само ще го тестваш ?
Хммммм...Форе - ти заварявал ли си тънка ламарина с телоподавка. Защото аз съм се пробвал. И ти казвам, само добра машина може успешно да се справя с тънки ламаринки. Имам наблюдения по автосервизи с какво се работи и как се "плюе" вместо да се заварява. Ама това е друга тема. А иначе успешно се заваряват произволни дебелини, ама не с произволна машина :idea:

Ще тествам при Данчо. За мен телоподавката е напълно излишен инструмент и нямам намерение да си купувам /или правя/ Просто няма за какво да я ползувам. Инвертора ми е повече от достатъчен. Ако започна производство на огради - тогава може :) :) :)
fore - майстор
Ами и аз не съм тенекеджия и с моят инвертор също се справям с по тънките ламарини при нужда. Е на кола не бих пробвал.
Ама тенекиджиите с такива телоподавки си вадят хляба, а не с електродъгова машина. На вилата имам един съсед с една стара такава и все ми мигаха лампите от него. И понеже няма да го смени никога вероятно тоя кютук, аз си смених крушките с ЛЕД.

Та незнам дали заваряват некадърно или не но с това работят основно тенекиджиите. Вярно ще основно я точковат и то доста лошо. Някой работят и с оксижен, но е по опасен и труден за обслужване.
pansim - майстор
fore написа:
Вярно ще основно я точковат и то доста лошо.
Точно за това става дума.
А за прецизни дейности съм си поръчал една бутилка с аргон.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: