Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Avas_co - майстор
Форка, какви са тия електроди 2,6 кв. мм. ?
За рутилов електрод 3,2 ми се вижда съвсем в реда на нещата на 100 А, че то и с базичен се случват на към 110 А при читаво захранване.
Ти на 110 А с 2,5 рутилка и си бил на ръба да почнеш да я духаш тая арматура.
dragozow - майстор
gogin написа:
Значи, опитът започна на 160Ам, но силата на дъгата беше много силна почти режеше метала и хвърчеше много метал шлак. Пеминах ме на 150Ам в движение както заварявах пак същото, но по слабо. Преместих ме на 140Ам положението започна да се стабилизира и започнахме да намаляме между 100Ам-!20Ам всичко беше нормално. Намалих ме на 90Ам и тогава дъгата намаля много можеше да заварям без маска дори и върнахме на на 100Ам бяха останали 2 електрода и половина и с тях продължих да заварявам, очаквах включване на някаква защита, но той си изхаби електродите без проблем. Това което ми направи впечетление е това, че на всеки нов електрод лепне и тръгне ли да гори до края няма проблем. Електродите бяха 3,2 много стари (мисля) обмазката им беше нацепена. Това имаше това даде пича. Не съм го пробвал с по малки и нови електроди, тези нямаха надпис нямаха нищо с което да разбера какви са, имам едни 2,6мм и мисля да го пробвам с тях, но и те са доста стари на около 5-6 години.
Здравей, тази машина има доста силно изразен анти стик и си мисля че трябва да чукнеш по-силно с нов електрод. Иначе не очаквай да я претовариш с 3.2 мм електрод, дори с 4 мм трябва да си много упорит за да прегрее, говоря за повече от 5 електрода един след друг, което в практиката е почти невъзможно за домашен потребител. Пробвай някоя друга машина за да имаш ориентир.
koveslav - майстор
Има машини с поизместени потенциометри при монтажа,или пък с изместени етикети с деленията.Виждал съм много такива,деленията са всъщност само за ориентация.На моя електрожен например потенциометъра има поне още 4-5мм ход след чертата 130А,но това не значи че е по-мощен от тези ампери.Дори съм мислил да сложа отгоре на скалата едно едноцветно тиксо за да не се ангажирам цифрите,а да работя на усет.Както и правя най.често- регулирам тока със свободната ръка по време на самото заваряване и чак след като свърша шева разбирам на какви показания на потенциометъра всъщност съм работил.
При старите машини 2.0 са отбелязани на 75А, 2.5мм са отбелязани на показания 100А,а 3.25 чак на 125А. Макар и на кутиите на електродите да пише друго,като изисквания и препоръки.
koveslav - майстор
gogin написа:
Предлагат ми този електрожен.....
Ама все пак е чудно-тези електрожени отскоро са на пазара,рано им е да започнат да се препродават.Защо го маха твоя авер?
zz_stefanov - майстор
gogin написа:
Предлагат ми този електрожен. Пробвах го с 6 бр. електроди 3,2 един след друг, не се изключи, но електродите много лепиха докато запалят. Почти не е ползван, от приятел го вземам, който няма да ме излъже. Та искам да ми кажете заслужава ли си и да споделите мнение?
Имам го от същия от месец и половина. Работи много добре, но съм го и ползвал много малко за сега, а и аз съм един заварчик. :)
От тея са малко все още закупени от съфорумците :) От другите модели има много повече.
От скоро са на пазара, та защо го продава твоя човек.
gogin - специалист
koveslav написа:
gogin написа:
Предлагат ми този електрожен.....
Ама все пак е чудно-тези електрожени отскоро са на пазара,рано им е да започнат да се препродават.Защо го маха твоя авер?
Заминава да бере гъби в Холандия, където е и баща му, и чисти всичко дето има стойност, защото го е страх от набези по домът му. Бяхме си говорили за инверторни електрожени и ми се обади.
agj - майстор
Avas_co написа:
За рутилов електрод 3,2 ми се вижда съвсем в реда на нещата на 100 А, че то и с базичен се случват на към 110 А при читаво захранване.
За рутилов 3,2мм. - 90-100Ам. е минимума !
За базичен 3,2мм. 110Ам може и да е добре ,но 100 Ам.може да е причина за залепване и трудно палене.Максималния ток препоръчан от производителите е около 120 Ам.А моя опит показва че почти винаги максималния препоръчван е най подходящ за работа.
Avas_co - майстор
agj написа:
Avas_co написа:
За рутилов 3,2мм. - 90-100Ам. е минимума !
За базичен 3,2мм. 110Ам може и да е добре ,но 100 Ам.може да е причина за залепване и трудно палене.Максималния ток препоръчан от производителите е около 120 Ам.А моя опит показва че почти винаги максималния препоръчван е най подходящ за работа.
Така де.
На 100 А палене на базичен 3,2 кв. мм. зор работа, за рутилов не мисля е проблем при читаво захранване.
По въпроса за максималния препоръчван ток, за пример днес позаварявах малко с 2,5 кв. мм. Норд и за тях май макса беше 100 А, ами тръгнах от 85 и ми се наложи да бутна на под 80, че детайлите не бяха особенно дебели, никакви ядове с палене и потдържене на дъгата, пък мисля съм споделял, че съм далеч от про, явно съм понавикнал ( не е за пренебрегване и спокойствието на оператора).
П.С.
Утре съм по Казанлък, но доста работа ме чака, ще трябва и да намина и на два други обекта, та пак няма да мога да се обадя да се видим на живо и да ти дам за проба моите машини.
Ако искаш пусни някакви координати, че виж се позакучила работата, и се наложи да остана и неделя, та да се разсея от жиците с малко заваряване.
agj - майстор
Точно това ми бе думата ,че проблема на gogin със залепването при палене най вероятно е нисък ток
.В момента съм на Приморско .В недяля със сигурност ще съм се прибрал.
П.П.Нали обаче ползвате китайчета ,не трябва да се разчита на това че показнията на дисплия ще са точни. :)
koveslav - майстор
Не бива да се слагат под общ знаменател само според диаметъра,различните варианти и производства на базичните и на рутиловите електроди имат различни характеристики по отношение на препоръчителния ток.Някои работят в доста широки граници.
Вежен и Норд не са единствените електроди и нито са най-добрите,нито са най-изгодните.Всъщност аз отдавна не съм работил нито с едните,нито с другите.При днешното предлагане да се плащат 8-9лв за кило 2.0мм Вежен си е чист мазохизъм. Или пък 6-7лв за Вежен 2.5мм.....На Норда цената отдавна не я следя.

Прикачен файл

IMG_20160819_234802.jpg

Прикачен файл

IMG_20160819_230601.jpg

Прикачен файл

IMG_20160819_220950.jpg

Прикачен файл

IMG_20160819_220933.jpg

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: