Поздрави !
Айде,и аз да фърля моите 5 копейкиЛял съм много(цветно,имам пред вид,даже благородно).Основни принципи:
1.Предварително загряване на кокилата(когато е метална формата-най-общо се казва тъй)или касетката с леярска пръст.
2.Когато се лее в кокила,тя да е от матрЯл с по-висока точка на топене от отливания.
3.Също,когато се лее в кокила-да се осигури отделящ слой м/у нея и отливката-препоръчвам опушване със свещ,или тих(мазен)пламък на оксиженя.
4.За леярска пръст(самоделна)успешно съм ползвал смес в съотношение-едно къмто кесимот пресят силициев пясък и шамотна пръст за зидане и измазване на печки.За да спече добре формата,се добавя сол(пак в предното съотношение
)Важно е пръстта да е възможно най-ситнозърнеста(при по-фино леене) и да се трамбова добре при полагане на модела в нея.А..и да се овлажни с водица,но слабо,добре става с ръчен пулверизатор(от препарат за чистене на прозорци)
Засега-толкоз,който има въпроси-ша отговарям,със здраве!
sashokoem написа:
А как правиш калъпа в пясъка,и слага ли се някакво лепило за да се втвърди той?
Спойката на пясъка в касетката се осигурава от солта,доброто трамбоване,и последващото загряване на сичкото туй преди отливането.Модела,от който ще се лее, трябва да е от материал,издържащ най-малко на трамбоването(т.е.може да е дърво,пластмаса,метал).А,това е ВАЖНО!-Касетката е от ДВЕ половини,на границата м/у тях се явява т.нар.делителна линия на отливката.Ако модела има поне една сравн.права равнина,се опростява много калъпенето(щото в едната половина на касетката на практика няма кухина,а е равна).Ако обаче няма-процедира се така:едната половина на касетката се пълни с пясък,леко се трамбова,набива се модела до някъде,досипва се пясък,наново добре трамбоване и изравняване.Сега е ВАЖНО: всичкото туй се наръсва със СУХА ФИНО ПРЕСЯТА огн.пръст,за да създаде фин отделителен слой м/у двете половини.Поставя се горната половина на касетката,досипва се ВНИМАТЕЛНО пясък,следва трамбоване и изравняване.Много Фнимателносе разделят двете половини на касетката,при което модела остава обикновено в долната,ама не винаги
После същия се вади(при което най често кухината се обрушва
,ако не е добре трамбован пясъка,или не е достатъчно влажен)..Е,и после се копае т.нар."леек"-улея,по който ще се ливне метала.Формова се с ножче,шпатулка идр.под.-в двете половини и със фуниевидна форма,събират се двете части на касетката,стягат се м/у две твърди повърхности,и се сушат, а после и загряват.До тук ясно ли е?Със здраве!
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: