• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
друмчо - специалист
Реши ли проблема?
kiss9402 - специалист
Малко се бях отвеял та чак сега видях новите постове по темата. То сега си е баш сезона за дейности като тези - ремонт на пръчки, смазване на макари, отливане на тежести особено пък в днешната суперр снежна обстановка. Стигнах до обеждението, че без калъп направен като хората не се получава. Като фабрични стават само ако човек си закупи калъп или отиде на стругар/фрезист да му направи. Всякакъв друг вид приспособления са нетрайни. Само идеята на колегата със силикона не съм опитвал но още не е късно :) . Малко бях поизоставил занаята, че след последната експлозия на калъпа и омазването на цялата работилница в олово :-D /още го чистя на места/ бях решил че имам достатъчно тежести. Сега е време за нови експерименти.

Поздрави !
друмчо - специалист
Опитай да издълбаеш/изсечеш като скулптор/ формите в мек камък, например от облицовки на сгради, за нодгробни паметници. Все пак не знам как ще се държи на висока температура и от многократно ползване, да не се напука може да го стегнеш с стоманен обръч.
kiss9402 - специалист
Сега се сетих, че навремето си леехме тежести в стари тухли издълбани с пирон, но когато нямаше олово ходихме в близкия механотехникум и пълмех,е джобове с най-различни бурми. Та може и до там да се стигне когато няма тежести, а рибата кълве зимаш гаечния ключ и що е гайка по колата аиде във водата :lol:

Поздрави !
друмчо - специалист
Щом достъпа до струг, фреза са ограничени, поне с бормашина или ръчна дрелка, пак маже да се направи някакъв калъп.
ПОЗДРАВИ И ОТ МЕН!!!
kiss9402 - специалист
Тук става въпрос за това как най-изгодно да си направи човек читав калъп. За един рибар като мене - любител който ходи веднъж седмично евентуално по реката. Защото калъп повече от 20лв. не е рентабилен макар че при сегашните цени на оловото и моментите в които се късат по 10тина тежести на излет минимум пак е по-изгодно да си ги лее човек в къщи. Особено ако използва оловото от старите акумулатори.

Поздрави
Здравей kiss9402. Аз също реших да си направя калъп за изливане на тежести. Първо в парче пластмаса заложих оловото на което искам да направя калъп.
Между ръбовете на оловото и пластмасата трябва да има прав ъгъл, за да може отливката от парафин да излезе без да се счупи, затове намазах ръбовете с течен метал и го загладих.
След това правиме кутиика около формата в която да излеем парафина.
След като парафинът изтине го вадим от формата. Това е което съм направил досега. Следващото, което трябва да направя е да залея парафина със смес от шамот, кварцов пясък и сол, която като се втвърди трябва да се изпече, за да стане здрава, за да може в нея да се направи отливката от алуминии която ще бъде калъпът. В тази форма искам да направя поне три отливки, затова искам формата да е здрава.
Следващия проблем, който трябва да реша е какво да бъде съотношението мажду шамота, кварцовия пясък и солта. В Гугъл не мога да намеря нищо по този въпрос и затова ще съм благодарен, ако някой ми помогне.

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2 редактираног.jpg

Прикачен файл

1.jpg
kiss9402 - специалист
=D> пожелавам ти успех. Аз лично не знам в какво съотношение да ги смесиш :?

провери и това http://haddock-fishyfishy.blogspot.com/ ... y-way.html
Johny - майстор
Я виж тук какво пише човекът: viewtopic.php?f=18&t=23336&start=20
Ето още:
Айде,и аз да фърля моите 5 копейки :lol: Лял съм много(цветно,имам пред вид,даже благородно).Основни принципи:
1.Предварително загряване на кокилата(когато е метална формата-най-общо се казва тъй)или касетката с леярска пръст.
2.Когато се лее в кокила,тя да е от матрЯл с по-висока точка на топене от отливания.
3.Също,когато се лее в кокила-да се осигури отделящ слой м/у нея и отливката-препоръчвам опушване със свещ,или тих(мазен)пламък на оксиженя.
4.За леярска пръст(самоделна)успешно съм ползвал смес в съотношение-едно къмто кесим :oops: от пресят силициев пясък и шамотна пръст за зидане и измазване на печки.За да спече добре формата,се добавя сол(пак в предното съотношение :lol: )Важно е пръстта да е възможно най-ситнозърнеста(при по-фино леене) и да се трамбова добре при полагане на модела в нея.А..и да се овлажни с водица,но слабо,добре става с ръчен пулверизатор(от препарат за чистене на прозорци)
Засега-толкоз,който има въпроси-ша отговарям,със здраве!
sashokoem написа:
А как правиш калъпа в пясъка,и слага ли се някакво лепило за да се втвърди той?

Спойката на пясъка в касетката се осигурава от солта,доброто трамбоване,и последващото загряване на сичкото туй преди отливането.Модела,от който ще се лее, трябва да е от материал,издържащ най-малко на трамбоването(т.е.може да е дърво,пластмаса,метал).А,това е ВАЖНО!-Касетката е от ДВЕ половини,на границата м/у тях се явява т.нар.делителна линия на отливката.Ако модела има поне една сравн.права равнина,се опростява много калъпенето(щото в едната половина на касетката на практика няма кухина,а е равна).Ако обаче няма-процедира се така:едната половина на касетката се пълни с пясък,леко се трамбова,набива се модела до някъде,досипва се пясък,наново добре трамбоване и изравняване.Сега е ВАЖНО: всичкото туй се наръсва със СУХА ФИНО ПРЕСЯТА огн.пръст,за да създаде фин отделителен слой м/у двете половини.Поставя се горната половина на касетката,досипва се ВНИМАТЕЛНО пясък,следва трамбоване и изравняване.Много Фнимателно :lol: се разделят двете половини на касетката,при което модела остава обикновено в долната,ама не винаги :mrgreen: После същия се вади(при което най често кухината се обрушва :oops: ,ако не е добре трамбован пясъка,или не е достатъчно влажен)..Е,и после се копае т.нар."леек"-улея,по който ще се ливне метала.Формова се с ножче,шпатулка идр.под.-в двете половини и със фуниевидна форма,събират се двете части на касетката,стягат се м/у две твърди повърхности,и се сушат, а после и загряват.До тук ясно ли е?Със здраве!
Днес направих отливката от парафин. Сега остава да я залея с шамот. Но за съжаление все още не знам какво трябва да бъде съотношението между шамота и кварзовия пясък.

Прикачен файл

01.jpg

Прикачен файл

02.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Дайте идея за калъп ?" | Включи се в дискусията: