• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 20
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
stan73 - майстор
Към "Еднорог" - предполагам, че въпросният "Дядо Благо" може да ти го изработи (стига да го навиеш). Виждал съм в нета вече прекрасни неща правени от него.
mitko64 - майстор
Той дядото, май се занимава предимно с висш пилотаж- дамаск, не знам дали ще се навие на такова хорор изпълнение.
stan73 - майстор
Дет' хорър, че и малко на чалга избива... (затова по-горе написах ако го навие (аз си падам или по много красиви или по много функционални неща - никога не бих направил или харесал такъв, но щом човека си го харесва...))
Еднорог - специалист
Показах нарисуваното острие само като пример какво би ми си искало- нещо нетрадиционно, нещо, което не се прави всеки ден, а не че държа точно на този модел.
stan73 написа:
....аз си падам или по много красиви или по много функционални неща .......
Много ще се радвам да дадеш някаква идея! :)
mitko64 - майстор
Извинявам се ако съм те обидил, не съм искал това! Просто коментирам какъв стил е според мене горният нож. Като се говори за функционалност, хората отдавна са измислили топлата вода, за всяко конкретно приложение- клане, дране и т.н.т. А в това, че искаш нещо нетрадиционно няма нищо лошо.
stan73 - майстор
Към "Еднорог" - за идеи: засега съм направил 2 ножа, по-хубавият съм го споделил тук (с кратко описание как е направен), той е много здрав и много функционален, но е много далеч от твоите изисквания (а и такива неща като това, което ти искаш нито ми харесват, нито бих направил някога, даже преди няколко години за рожден ден ми подариха нещо в такъв стил, но и досега не съм го ползвал). Предполагам ще е добре да се регистрираш в няколко ножарски форума, да почетеш повечко и да разгледаш какво са направили колегите. Определено там има няколко сериозни прота. Аз съм инженер в друга област, а ножарството ми е едно от хобитата (то е почти като болест де... :) ). Шанса да намериш решение като за теб там е много по-голям.
alsted - майстор
profesionalist_wood написа:
В смисъл че ножа е сгъваем, трудно се отваря и трудно се затваря.
Ако се опитах да го затворя,бързо щраква и влиза в улея като капан и по невнимание порязвах пръстчето си. Много е коварен този нож, той е минал поне през 10 собственика и всичките са все порязани :lol:
Мисля, че става дума за "кондре". Вярно, че са със силни пружини и щракват рязко, но може би точно в това им е чара. Не бях чувал все пак за сериозни инциденти :lol:
За да не е съвсем "офф..."
Прикачен файл:
От ресор.JPG
От ресор.JPG (26.67 KиБ) Видяна 5348 пъти
Това е "свински" нож от ресор на около 40 години. През последните 10, не е ползван по предназначение. Против ръждясването има "леки " похвати - винаги се подсушава и леко смазва с олио или сланина.
mitko64 - майстор
Колко ли гуцки е затрил?Междувпрочем да запитам/ тъста има един лист от гатер, около 3мм дебел. Дали ще стане от него мачете, че не знам каква стомана е? Без термообработки и коване, само изрязване и пилене.Иначе като се сетя за тези ножове, що еленови рога съм бастисал.
stan73 - майстор
Вероятно ще стане, но много трябва да внимаваш при обработката му да не го разкалиш. Неприятното е, че точно там където ще го режеш и шлайфаш ще се загрява най-много, а това и се предполага да ти е режещият ръб. Освен тръкваш малко, после поливаш с вода и после пак така бавно и внимателно. Ясно е, че по-добро от заводската закалка няма, но е и много лесно да я скапеш...
mitko64 - майстор
Не знам заводската закалка достаъчно твърда ли е за режещ ръб. Иначе скоса на клина мисля на точилото с вода(скоро си правих такова с двигател от пералня) да се не отвърне.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 20

Тема "Самоделни ножове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: