Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
erolchy - специалист
http://prodavalnik.com/induktsionen-nag ... -i39795471
Това са още снимки от твч-то ми.... :)
Тук паметта е ограничена и за това ги качих в продавалник, ако някой знае сайт за качване на снимки нека прати.. ;)
erolchy - специалист
Искам да добавя един съвет към тези които са решили да си направят и те твч. Използвайте поне два греца може и три по 25-30А с цел да разпределите тока през тях, тъй като аз продължих да правя с твч-то и установих, че греца ми много грее и му сложих охлаждащ радиатор но въпреки това той изгоря диодите му пробиха и пусна директно променливо напрежение на транзисторите и те изгоряха, за което много ме е яд. Аз ползвах 35А грец който изгоря и сега вече ще се опитам да разпределя тока през няколко греца което вече би трябвало да подобри положението. Също така, ако сте решили да ползвате по голямо напрежение е необходимо да промените тези 470ом резисторите, защото отново има риск от изгаряне.
MrMurdjo - майстор
Най-добре според мен е да се направи изправител "Грец", върху радиатор от извадени от компютърни захранвания мощни сдвоени Шотки диоди. Съпротивлението им права посока е по-ниско от това на обикновените изправители.
gogo7777 - майстор
Идеята е добра....Само, че в АТХ има само такива с общ катод и ще трябват 4 броя. Може и само с два двойни Шотки да се направи грец, като единия е с общи катоди, а другия с общи аноди. Примерно с U40C10C и U40C10A, или с два броя U40C10D. Ако има и по-мощни още по-добре.....тия дето посочих са с IF 20А на преход (40А за целия диод)
pansim - майстор
ГРЕЦА, задължително трябва да се монтира на голям радиатор. То си го пише и даташийта му - 300х300х1.6мм медна плоча. Два е желателно в паралел.
Шотки диоди в конкретния случай май не са най-доброто решение. От комп. захранванията мощните са на 30-40 волта което е явно недостатъчно. А ШОТКИ диоди над 100 волта губят основното си предимство - малък пад в права посока.
Резисторите 470 ом определят тока през защитните ценери, и шунтиращите бързи диоди. От техния допустим ток зависи и стойноста на резисторите.
Като цяло схемата е проста, но не е ли малко ниска мощноста? Не съм специалист по термообработка, но май под 1 - 2 киловата ТВЧ е несериозно...или греша :?
gogo7777 - майстор
Ми не знам........аз ще пробвам да стопя никел за да го отлея във формата на анод. Никела се топи само в индукционна пещ. При мене остават малки парчета и искам да ги направя на едно цяло. Колко мощно трябва да е идея си нямам.
erolchy - специалист
Относно мощността на твч-то тя зависи от нуждите, ако сте решили на нагрявате метали с дебелина до 20мм тази тук е идеална, но ако ще се ползва за по едри детайли ще иска още мощност, там в линка има препратка към форум и един е направил с 4 транзистора схемата и я е подкарал, но на мен не ми е ясно точно как трябва да изглежда тази схема с 4 тр. иначе бих опитал да я репликирам.
Другото което е относно топенето на никел спрямо дебелината му трябва да се определи дебелината на индуктора, защото колкото той е по близо до метала (има си допустими граници) толкова по големи токове текат и температурата която достига метала е по висока. Примерно никела ако не се лъжа се топеше към 1400градуса.
gogo7777 - майстор
Аз си го представям така, да сложа потата в индуктора и вътре да сложа парчетата никел. После ще видя с какво да защитя стопилката, ще се допитвам до леяр най-вероятно. Медната серпентина загрява ли се много при продължителна работа?
erolchy - специалист
gogo7777 написа:
Аз си го представям така, да сложа потата в индуктора и вътре да сложа парчетата никел. После ще видя с какво да защитя стопилката, ще се допитвам до леяр най-вероятно. Медната серпентина загрява ли се много при продължителна работа?
Не ако циркулира вода през нея, за да защитиш метала ти трябва изолирана система под вакум, което може би е трудно да постигнеш или да го обдухваш с инертен газ, така ще спреш окислителните процеси, за обдухване може да ползваш някое телоподаващо устройство и му пускаш само газта върху метала и така..
gogo7777 - майстор
На мен ми мина през акъла за аргон, но ще се консултирам с професионален леяр (имам го под ръка :-D ) за тънкостите. Все пак търся максимална чистота на анода, защото ще се ползва в последствие в галванотехниката. Вероятно дървените въглища ще свършат работа или друг екзотичен пиниз :-D ......

Тема "Търся фирма за индукционно нагряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: