agj написа:Не, но и не ми се налага. Моята маска поне за толкова работи (даже според мен, а и според мой приятел, който си е отличен заварчик - си работи добре, а той е работил и с маркови). А ако се наложи имам още 2 правени (едната е със "седмица", а другата с "девятка") и една ментажна, която вървеше с инверторният електрожен. Въпреки всичко с фотосоларната - макар и не скъпа (а пък и според руснаците една от малкото от евтините, които са добри) ми е много по-удобно да заваря нещо и ми се получава, въпреки, че съм начинаещ. Пак да повторя - аз съм про в съвсем друга област и заварявам разни спорадични неща (из къщи (а понякога помагам и на приятели)) като се наложи. Вероятно и за година или 2 няма да ми се събере цял един ден работа с електрожена. Аз съм преценил, че така ме устройва, всеки има глава на раменете и да си решава сам. Освен това маската ми е подарък от Мацката.stan73 написа:На моята има постоянно затъмнение "4", освен това има инфрачервен и ултравиолетов филтър. Ретината се уврежда най вече от ИР и УВ, а на тях зеницата не реагира. (така, че основната опасност е сведена почти до нула). Автоматиката само осигурява допълнително задъмнение от 9 до 13 (мисля, че беше). .!
Щом се толкова силно убеден в това твое твърдение , дали ще имаш смелостта да пробваш да заваряваш цял ден без затъмнение т.е. само на постоянно затъмнение "4" !А после да докладваш какво се е случило!![]()
А също така ми е много интересно че ,доста хора са напълно убедени в това че, обикновеното осветяване на очите не е никакъв проблем !!И щом минава за ден-два изобщо не е вредно за очите !
Ето я моята:
http://gamateh.com/product/8848/fotosol ... lyg-4.html
А и от там е купена (от там си купих и инверторният електрожен). И от двете неща съм доволен, за моите цели са предостатъчни.
А това е и инверторът ми:
http://gamateh.com/product/9283/200a-el ... 200si.html
Който купих преди около година от тях, но тогава хванах някаква разпродажба и беше на по-ниска с около 30 процента цена. (в другата тема съм писал подробно за него със снимки и описание на част от елементната база (която се оказа доста прилична), както и лекият тунинг, който се наложи)