• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 56
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
stan73 - майстор
agj написа:
stan73 написа:
На моята има постоянно затъмнение "4", освен това има инфрачервен и ултравиолетов филтър. Ретината се уврежда най вече от ИР и УВ, а на тях зеницата не реагира. (така, че основната опасност е сведена почти до нула). Автоматиката само осигурява допълнително задъмнение от 9 до 13 (мисля, че беше). .
!
Щом се толкова силно убеден в това твое твърдение , дали ще имаш смелостта да пробваш да заваряваш цял ден без затъмнение т.е. само на постоянно затъмнение "4" !А после да докладваш какво се е случило! :?:
А също така ми е много интересно че ,доста хора са напълно убедени в това че, обикновеното осветяване на очите не е никакъв проблем !!И щом минава за ден-два изобщо не е вредно за очите !
Не, но и не ми се налага. Моята маска поне за толкова работи (даже според мен, а и според мой приятел, който си е отличен заварчик - си работи добре, а той е работил и с маркови). А ако се наложи имам още 2 правени (едната е със "седмица", а другата с "девятка") и една ментажна, която вървеше с инверторният електрожен. Въпреки всичко с фотосоларната - макар и не скъпа (а пък и според руснаците една от малкото от евтините, които са добри) ми е много по-удобно да заваря нещо и ми се получава, въпреки, че съм начинаещ. Пак да повторя - аз съм про в съвсем друга област и заварявам разни спорадични неща (из къщи (а понякога помагам и на приятели)) като се наложи. Вероятно и за година или 2 няма да ми се събере цял един ден работа с електрожена. Аз съм преценил, че така ме устройва, всеки има глава на раменете и да си решава сам. Освен това маската ми е подарък от Мацката.
Ето я моята:
http://gamateh.com/product/8848/fotosol ... lyg-4.html
А и от там е купена (от там си купих и инверторният електрожен). И от двете неща съм доволен, за моите цели са предостатъчни.
А това е и инверторът ми:
http://gamateh.com/product/9283/200a-el ... 200si.html
Който купих преди около година от тях, но тогава хванах някаква разпродажба и беше на по-ниска с около 30 процента цена. (в другата тема съм писал подробно за него със снимки и описание на част от елементната база (която се оказа доста прилична), както и лекият тунинг, който се наложи)
ZEDYCUS - майстор
Стан, твоята маска много прилича на външен вид на тази на колегата. Днес той ми се оплака, че са му искали 36лв за смяна на батерийките в Редко. :shock:
Тъй като на Цо-то не мога да прикапвам, като не виждам къде точно сочи ръкохватката, се наложи да разчастя маската, да ги видя какво представляват батериите.
В Кузмов ги поръчах два броя по 1,30 лв. Утре като пристигнат, ще ги запоя и ще се види ще тръгне ли или има и друг проблем. Маската е на 2 години. Къде 2,30лв къде 36 лв не разбрах. :finga:

Прикачен файл

IMG_20160324_201545.jpg
lov - майстор
Не ги споявай освен ако нямаш апарат за точкова заварка на батерии. Тия копчета се скапват при най малкото загряване. Опитай се да отлепиш пластинките от старата и само леко ги изкриви така че после да притискат батериятя. Можеш от долната страна да ползваш двойно залепващо се тиксо от това по калпавото китайче дето мяза малко на дунапрен.
ZEDYCUS - майстор
Не си ме разбрал, батериите от Кузмов са с фабрично запоени(заварени) пластини. Абсолютно същите са като тези от снимката. Само трябва да запоя пластинките за платката. :partyman:
koveslav - майстор
Колеги,някой наясно ли е защо "не съществува"(така пише) темата "Инверторен електрожен"?
ZEDYCUS - майстор
Има си я темата, не е мръднала. http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... start=2220
Последна промяна от ZEDYCUS на пет мар 25, 2016 5:28 pm, променено общо 1 път.
lov - майстор
ZEDYCUS написа:
Не си ме разбрал, батериите от Кузмов са с фабрично запоени(заварени) пластини. Абсолютно същите са като тези от снимката. Само трябва да запоя пластинките за платката. :partyman:
Вече ми се изясни :) ама не си усложнявай живота щото на следващата смяна пак ще трябва да вадиш поялника. :lol:
Пък то ще е точно когато ти трябва маската и пак ще трябва и да дириш същите батерии. Аз за това сложих гнездо с клипс от дънна платка.Огледай платката и вероятно схемното решение е пак същото. Обща маса и при двете батерии така че и с една ще може да се захранват и двата клона на схемата.
agj - майстор
stan73 написа:
agj написа:
stan73 написа:
На моята има постоянно затъмнение "4", освен това има инфрачервен и ултравиолетов филтър. Ретината се уврежда най вече от ИР и УВ, а на тях зеницата не реагира. (така, че основната опасност е сведена почти до нула). Автоматиката само осигурява допълнително задъмнение от 9 до 13 (мисля, че беше). .
!
Щом се толкова силно убеден в това твое твърдение , дали ще имаш смелостта да пробваш да заваряваш цял ден без затъмнение т.е. само на постоянно затъмнение "4" !А после да докладваш какво се е случило! :?:
А също така ми е много интересно че ,доста хора са напълно убедени в това че, обикновеното осветяване на очите не е никакъв проблем !!И щом минава за ден-два изобщо не е вредно за очите !
Не, но и не ми се налага. Моята маска поне за толкова работи (даже според мен, а и според мой приятел, който си е отличен заварчик - си работи добре, а той е работил и с маркови)
Явно отново не си ме разбрал !Нямам и не съм имал намерение да обсъждам нито твоята нито чиято и да е друга маска!Всеки си прави своя избор, а щом нямаш проблем и си доволен от маската от това по хубаво няма !Обаче моята мисъл беше в съвсем друга посока.Всички маски при постоянно затъмнение "4" задължително трябва да имат ИР и УВ филтри, но тия филтри са предвидени да предпазват или по точно да не увредят очите при случайна или кратковременна работа с маската при постоянното затъмнение "4".Ако не използваш затъмненията от 9 до 13 или по маската има някакъв проблем при тия затъмнения ,не може да се разчита че ИР и УВ филтрите ще ти осигурят 100% защита !Така че тия маски колкото са полезни и удобни ,толкова могат да бъдат и вредни !
lov - майстор
Малко се спекулира с УВ защитата на стъклата. През обикновеното прозоречно стъкло преминава около 90 % от светлината над 350 nm, но над 90 % от светлината под 300 nm се блокира. Това последното направо го копнах от укито.
И това е при дебелина на стъклото 1мм. С много малко добавки пропускливоста му става почти нулева. Тоест спокойно дори при големи излъчвания както е при заваряването може да се осигури 100% защита. Производството на такова стъкло не се различава като цена. Доста пластмаси има дори по голема степен на поглъщане. По голям проблем е защитата в инфрачервения спектър.
stan73 - майстор
ZEDYCUS написа:
И аз щях да препоръчам като решение цокъл за литиевата батерия и така смяната ще бъде много по-комфортна.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 56

Тема "Маски и шлемове за заваряване-всичко за тях и избор на маска" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: