Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Passa - специалист
вт апр 21, 2020 11:29 amАБВ потребител написа:
Отдавна се каня за това, и скоро трябва да го направя. Ще направя нагледно тестове на някой апарати ,които са на пазара. С най различни електроди , при няколко позиций и шевове. И ще видите каква е разликата между хубаво направен и изчислен електрожен и тези които се продават по пазарите и големите магазини. Просто с едните се работи лесно и нещата стават както трябва, а с другите си е голяма мъка,и резултата е задоволителен, да не кажа плачевен. И няма как един електрожен да заварява всичко, това го забравете.Различните електроди изискват различни параметри като ток и напрежение от машината.
Колега научихте ли се да работите с ръкохватката и щипка-масата вече......... :wink:
АБВ потребител - специалист
вт апр 21, 2020 6:43 pmagj написа:
вт апр 21, 2020 11:29 amАБВ потребител написа:
Отдавна се каня за това, и скоро трябва да го направя. Ще направя нагледно тестове на някой апарати ,които са на пазара. С най различни електроди , при няколко позиций и шевове. И ще видите каква е разликата между хубаво направен и изчислен електрожен и тези които се продават по пазарите и големите магазини. Просто с едните се работи лесно и нещата стават както трябва, а с другите си е голяма мъка,и резултата е задоволителен, да не кажа плачевен. И няма как един електрожен да заварява всичко, това го забравете.Различните електроди изискват различни параметри като ток и напрежение от машината.
Последните две изречения ми звучат много философски :-D Да не би да искаш кажеш че трябва да си купим различни електрожени за да заваряваме с различни електроди и метали? :rolleyes: Някой от марковите модели имат отделни настройки най често само за целулозни електроди.И извънредно рядко и за неръждаеми!Има модели с още куп други настройки ,с които да вкараш машината в точния режим на работа.
И да разлика има в различните елктрожени . Най калпавите могат да се различат дори и от неопитни ползватели. Не съм убеден обаче че неопитен ползвател ще работи по лесно дори с профи машина! Причините за това са много, и определено не са само и единствено в машината!
Да, забравих да поясня че става въпрос за ниския клас машини, и тук разбираш ,че неможе да става дума за настройки за целуозни електроди. А дали се научих да държа ръкохватката Колега, да непрестанно правя опити. Къде става, къде не.Важното е да не спираш да опитваш. :-D А ако искаш , може да ме вземеш и в твоята фирма да поработя,поне да науча нещо :partyman: Имам 5 електрожена, 6 ъглошлайфа, бормашини , всичко необходимо за занаята :)
koveslav - майстор
Бях чувал хубави неща и за машините на JASIC,но досега лично не съм имал допир с такава машина.Някой има ли наблюдения? Цените в Е-маг са доста добри,а по празниците имаше и промоции.
Аз също ползвам електрожен ИЗА 190 от поне 5 или 6г. за вкъщи и съм доволен. Работи добре и безпроблемно. Пробвах тези на АИГ, работят също добре. Автоматичната маска си е взех от тях за 45лв. и е с новото стъкло, просто е супер. Китаец не бих си взел, не защото са лоши, а зощото винаги ще подкрепя българското. Регистрацията ми е нова, защото старата я затрих преди години след като си избрах машина с помощ от тук, вече не ми бе нужна. Новата ми трябваше за избор на маска. Успех на всички.
kuger - майстор
Вероятно съм писал и преди....
Прочетох преди години, може би три, поне около стотина мнения във форума. Имам си "саксия" Кракра, работи прекрасно, но реших да обнова техниката. Съпоставката м/у цена, качество и това да са българско производство надделя към българското.
Спрях се на ИЗА 190, не че ми е нужна мощност, а че ще работи в по-облекчен режим. Мисля, че не сгреших, работи отлично, пали де що имам стари електроди, лек е.
С този си пост не налагам мнение, всеки разполага с акъла и с кесията си.
Сега ме е налегнал мерак за една комбинирана машинка, на известна фирма в България. Да работи с флюсова тел и не само. Но ще трябва да се разделя с Кракра-та преди това.

Маската ми е автоматична с четири сензора и сменяема батерия и солар. Купена пак тук от форума. Проблеми с нея също нямам.
resistbody - майстор
чет апр 23, 2020 11:37 pmkuger написа:
Но ще трябва да се разделя с Кракра-та преди това.
Чакай да се вдигне цената на медта ;)
kuger - майстор
пет апр 24, 2020 1:47 amresistbody написа:
чет апр 23, 2020 11:37 pmkuger написа:
Но ще трябва да се разделя с Кракра-та преди това.
Чакай да се вдигне цената на медта ;)
А,не! Смятам да го продавам като работеща машина, не като скрап :-D
Какво да чака да се вдига цената, все пак това е един електрожен, не е недвижим имот за 200 000лв. :) Не чакай нищо и никого, ако имаш клиент продай го,че каквото чудо се задава в предстоящите 1-2 години, може и да станат по 30- 40 лв, след това. При това голямо предлагане не е лошо големите в бранша да помислят за едни къси безплатни курсове, нещо елементарно, за основните неща в заваряването. Така ще се привлекат повече хора към този занаят, и ще има кой да купува тези машини в последствие. Предлагането е голямо, а търсенето ще намалява. Сега и аз като направя фирма :-D :-D Ще трябва да държа ръкохватката с двете ръце сигурно.
mikluho - специалист
вт апр 21, 2020 6:43 pmagj написа:
.......... Не съм убеден обаче че неопитен ползвател ще работи по лесно дори с профи машина! Причините за това са много, и определено не са само и единствено в машината!
Абсолютно си прав :)
Имам KEMPPI Minarc 150 от 10 години, какви поразии правя с него не е истина :-D

Вчера ме мързеше да бутам количката с телчарката и бутилката из двора и с KEMPPI-то пак същите пакости.
То не беше прогаряне , то не беше шлак . Абе страшна работа .
Имам един комшия на 70+ е , заварчик пенсионер . Като го пипне - шие с него.
Ама пусто не ми се дават 500 лева за курс

Да са живи и здрави служителите от Аргомаркет , преди 4-5 години ме обзаведоха с MIG-180MI и до сега никакви проблеми. Вече 4 ролки изтъркалях любителски и е удоволствие да се работи.
Пък и заварявам сравнително сносно вече с него :)

Прикачен файл

123.jpg
Я виж този човек какво прави с електрожена. Държи електрода и го движи равномерно като само наблюдава ваната. Не виждам да му бае, или да му прави някакви заклинания и сложни движения. Сигурно му пее песни някакви :-D . Не е толкова сложно,нужно е само ХУБАВ електрожен и зачистване на метала от окиси и ръжда, за да стане прилично. Ако всичко е както трябва , ще стане. Ако не иска , смени си електрожена.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: