Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
big_dragon - специалист
При заваряване на високовъглеродни стомани така се получава.
Пука се основния метал в зоната на термично влияние на заваръчния шев.
За такива стомани се изисква подгрев и други пинизи при заваряване...

ПП Не е случайно, че арматурата в бетона се връзва, а не се заварява.
АБВ потребител - специалист
Не са виновни рутиловите електроди а обикновенно човека който заварява с тях. :) Аз съм заварявал каросерии на ремаркета и камиони с рутилови електроди и досега нямам скъсана заварка. Обикновенно базичните се ползват за по твърди и легирани стомани. Ако заварявате Ст-3 с базичен, пак може да се скъса до самия шев. За обикновенни стомани рутиловите си вършат перфектно работата. Но си иска майсторлък за да стане здраво. :) Козата си сака пръч.Колега, арматурната тел се ползва ,за да се фиксира арматурата докато стегне бетона. Ти ако мислиш че внася здравина се лъжеш. Напротив много фирми заварят арматурата по строежите. И базичен електрод е много общо казано, от тях има доста видове, с най различен състав . :) За по- специални стомани, се ползват по-специални електроди. Колега ползвай си рутилови електроди , и наблегни на техниката на заваряване и по качественото изпълнение, и ще стане както трябва. И тази работа не иска бързане, бавно и старателно действай. Но най -важното е да се научиш да правиш разлика , между добре и зле направен заваръчен шев. И също зачиствай метала до блясък , местото на заварката, това е много важно.
big_dragon - специалист
вт окт 26, 2021 9:06 amАБВ потребител написа:
Не са виновни рутиловите електроди а обикновенно човека който заварява с тях. :) .... арматурната тел се ползва ,за да се фиксира арматурата докато стегне бетона. Ти ако мислиш че внася здравина се лъжеш. Напротив много фирми заварят арматурата по строежите......
Арматурната тел не внася здравина (не съм писал такива глупости), но заварката внася проблеми със здравината на арматурата в бетона.
Тези "много фирми" са пълни некадърници и нито един правилен строителен надзор ни би допуснал
заваряване на арматура, ако не е посочено къде и как в проекта.

ПП Явно ти не правиш разлика между арматурно желязо и арматурна тел.
aig_welding - специалист
пон окт 25, 2021 9:57 pmbeard написа:
.... Или рутилово базични. ....
Марта-М, E38 2 RB 12, Завод за Електроди - Ихтиман

аналози:
Bohler - FOX SPE
ESAB - OK 50.40
Армировъчната стомана В500 е напълно заваряема, а в момента друг клас почти не се използва.
вт окт 26, 2021 11:35 ambig_dragon написа:
вт окт 26, 2021 9:06 amАБВ потребител написа:
Не са виновни рутиловите електроди а обикновенно човека който заварява с тях. :) .... арматурната тел се ползва ,за да се фиксира арматурата докато стегне бетона. Ти ако мислиш че внася здравина се лъжеш. Напротив много фирми заварят арматурата по строежите......
Арматурната тел не внася здравина (не съм писал такива глупости), но заварката внася проблеми със здравината на арматурата в бетона.
Тези "много фирми" са пълни некадърници и нито един правилен строителен надзор ни би допуснал
заваряване на арматура, ако не е посочено къде и как в проекта.

ПП Явно ти не правиш разлика между арматурно желязо и арматурна тел.

Гледам че си много в час Колега , ще обясниш ли на мен простия българин , как заварката променя структурата и здравината на арматурното желязо??? :) Да, аз не правя изобщо разлика между тел и арматура, и ще съм благодарен ако ми разясниш кое ,какво е. :) А ти първо си научи урока , преди да казваш, кой какво, и проучи първо ,какво желязо се използва в желязобетона, и тогава се прави на умен. Нито тела ,нито заварката дават здравина на арматурата, затова се слага рифелово желязо, там има друг фактор,но да не разводняваме темата. Я виж тук в този цех тук работят само некадърници :-D
Тези дни ми попадна един китаец,от тези най-малките ,жълтите. Еми то не става просто, пълна скръб. Духа като резак, трудно се овладява зав. вана, нестабилна дъга, често прекъсва . Твърда работа с доста пръски. Няма добро регулиране на тока. Некачествени зав. кабели. Като ги смених с медни , се пооправи малко. И друго което ме учуди най много, когато прегрее и се включи термозащитата, вентилатора спира. Ебаси инженерната мисъл :-D Защо изобщо ги правят китайците тези играчки. :) Те точно затова аз им ползвам само кутиите, те горе-долу стават за нещо. :-D Предстои изтърбушване и побългаряване, в добрия смисъл на думата. :)
2012 година си купих Арк140 от Арго Маркет, като тогава много четох , съветвах се и умувах. Вършил ми е работа за домашни цели, като е ползван само с рутилови електроди. Реших да пробвам да изгоря някой друг базичен и ударих на камък. Моите умения са силно ограничени и напълно аматьорски, но като изключим трудното палене и още по-трудното повторно палене, няколко пъти внезапно ми изгасва електрода, все едно е спрял тока. Въпросът ми е, че искам да направя подарък електрожен на близък, който е по-в час с нещата от мен и съм се насочил към Мини160 пак от Драгозов, но ако не работи коректно с Норд съм сигурен, че няма да се ползва въобще. Моля за съвет, защото нищо конкретно не можах да отсея в темата.
ZEDYCUS - майстор
Mini160 от Драгозов гарантирано работи с електроди норд 2,5мм. Скоро ми се наложи да заварявам, а ми свършиха рутиловите и подкарах Норд-а. На вилата винаги заварявам от удължител 10-15 метра, отделно и слабо напрежение. Имам го от няколко години и съм предоволен. Иначе щеше да ми се налага постоянно да разнасям другата синя машина от Пансим. :wink:
npace - специалист
чет ное 04, 2021 5:32 pmZEDYCUS написа:
Иначе щеше да ми се налага постоянно да разнасям другата синя машина от Пансим. :wink:
ИЗА-та със базични църцори много меко и приятно. :-D

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: