• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 20
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
stan73 - майстор
Добре, идеята не е лоша. Гледай скоса да го докараш "Конвекс" - най-устойчив е на бруталистични извращения...

А случайно "набарах" това тайм лапс филмче в нета:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 5LXpgSzKyQ

(пояснение как се прави нож накратко за тези, които не са се занимавали досега (въпреки, че изцяло на ръка - зависи много от инструментите, които имате и от стоманата, която използвате))
ZEDYCUS - майстор
mitko64
Не знам заводската закалка достаъчно твърда ли е за режещ ръб. Иначе скоса на клина мисля на точилото с вода(скоро си правих такова с двигател от пералня) да се не отвърне.
Може ли да те помоля за една две снимки на точилото, че и аз съм решил да правя нещо подобно, имам двигател(ще ползввам бавните обороти), ос и камък голям фи 35.
Скоро правих полировачка от един стар зверски окълцан бг. шмиргел. Тамън е за темата. :-D

Прикачен файл

Полировачка.jpg
profesionalist_wood - майстор
шмиргела елпромски ли е?
ZEDYCUS - майстор
profesionalist_wood
шмиргела елпромски ли е?
Да, Елпром Тетевен. ОтПродавалника с рязани оси и основа. Но беше евтин само 40лв.
gogitko - специалист
Не знам само как ще пробиеш отвори за дръжката.Аз правих нещо подобно но изрязах разменени канали вместо отвори.
stan73 - майстор
По форумите четох, че колеги са успявали да пробиват в закалени остриета с твърдосплавно свредло (или карбиден фрезер за Дремел). Аз лично съм пробивал зверски корав болт за колелото на Фолксваген (счупи се болта... :( ) с HSS свредла (5 на брой и ги заточвах поне 20 или 30 пъти общо). Става, но трудно...

П.П. Нови данни по въпроса: пак в един от ножарските форуми прочетох преди малко следното: "кобалтови свредла има в киров бош и са 5,5 лева за 6мм с 5 % кобалт". (май това е евтино - друг колега там пише даже за цена 25 лева за свредло...)
Последна промяна от stan73 на съб сеп 07, 2013 8:01 am, променено общо 1 път.
novgradski - специалист
Пробиването на отворите за дръжката ми го правиха на обемна ерозийка (имах възможност)...Скоро не ми се е налагало -пък и не знам някъде в Бургас да има.
stan73 - майстор
И тук едно ценно филмче, как например можете да си направите добър нож от произволно парче стара инструментална стомана (в случая стар циркулярен диск)

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... RxEz4pwJVU
danaec - специалист
Още една снимка от мен и няма да слагам повече :-D , то и без това е лоша.
Изображение
VLADO66 - майстор
Малко извън темата-някой имал ли е досег с керамични ножове?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 20

Тема "Самоделни ножове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: