Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Цирулярът ми за плочки искаше някакви странни дискове, неналични, та ми направиха преходна шайба.
пишман_майстор - майстор
Ти и циркуляр за плочки ли имаш?
Рядкост е жени да имат такива...
Това с шайбите е изпълнимо кога диска е с по-голям отвор от изискуемото за машината .
Има начини разбира се, но най-добре с какъвто трябва.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб дек 21, 2024 9:40 amпишман_майстор написа:
Ти и циркуляр за плочки ли имаш?
... *
Евтин беше, от Метро, кога бе младо. Не бях виждала такова нещо, не му четох упътването :-) веднага му загубих ваничката, голяма драма и пушилка :-), обаче доста работа отметнах. Дисковете бяха по 25лв... при стотина за цялата машинка... И по други къщи ходи...Еех какви времена бяха
Конкретно по темата, не знам за какви количества става дума, но или ъглошлайф, или хубава, профилирана машина или давам на друг да нареже. Ъглошлайфа със стойка и тн. Всичко друго не си струва занимавката, мисля

* Тъпите сексистки коментари да си ги спестим, а
brum - майстор
съб дек 21, 2024 9:40 amпишман_майстор написа:
Това с шайбите е изпълнимо кога диска е с по-голям отвор от изискуемото за машината .
А, не съм съгласен. На моя си има фабрична шайба надяната на оста. Като я гледам няма да е драма и по-малка да влезе.

Ъглошлайфа е по същият начин. Сваляш заводската шайба и надяваш друга. Бях вземал едни по-малки за да ползвам дискове за камък. Пробвах и пасна, ама си останах с пробата, щото камък досега не съм рязал.

Преди малко мина през Еконт-а и взех от Ал_ стойката. Сега да стане малко по-мъжко време навън и ще кача снимки.

И имам един борч дето виси, ама Ал_ ме подсети - в една тема за навес трябва да кача снимки :) .
пишман_майстор - майстор
Тоя фланец няма ли засечка ? Или е с чист кръгъл отвор? Ако е второто- да , няма проблем и ще стане лесно и бързо. За първото ще трябва да се прежали и да се допрестържи на необходимия размер.
П.п. или е с отделна дистанционна шайба? Никаква драми в последния случай. Друга подходяща шайба и си готов.
brum - майстор
съб дек 21, 2024 9:52 pmпишман_майстор написа:
Тоя фланец няма ли засечка ? Или е с чист кръгъл отвор? Ако е второто- да , няма проблем и ще стане лесно и бързо. За първото ще трябва да се прежали и да се допрестържи на необходимия размер.
П.п. или е с отделна дистанционна шайба? Никаква драми в последния случай. Друга подходяща шайба и си готов.
Отделна шайба надяната на оста. И ъглошлайфа, и малкият циркуляр, и потапящият са така.
пишман_майстор - майстор
:? явно имаме някакво разминаване на термини . Аз казвам фланец на вътрешната "шайба" на шлайфа , там де ляга диска . Има и гайка . Шайба в смисъла на https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0 ... 0%B1%D0%B0 при ъглошлайфите няма.
На циркулярите масово съм виждал два фланеца и винт . Някой имат и шайба дистанционна, по-голямата част обаче нямат. Но често тия фланци ( поне единия , понякога и двата ) са със засечки, двуграм и други видове начини с/у превъртане на диска .
Както и да е , няма значение . Ако направиш нещо, качи снимка да видим :)
Или грабваш един диск за сандвич панели с ф-30 централен и 210 външен и бичиш желязото, вече на коя фирма и парите... не знам.
brum - майстор
Твоят фланец = моята шайба. Шайба като нормалната железарска шайба нямам. Имам фланец дето е с дупка по средата и служи за центриране на диска.
Ал_ - специалист
За едно и също говорите. Вляво е от циркуляр, вдясно - от флекс
Прикачен файл:
IMG_0654.jpeg
Прикачен файл:
IMG_0655.jpeg

Отделен въпрос е доколко добра идея е подмяната им с “шайби” за дискове с по-големи отвори от предвидените за конкретната машина
пишман_майстор - майстор
Ок. Всичко вече се изясни.
Ал_ написа:
Отделен въпрос е доколко добра идея е подмяната им с “шайби” за дискове с по-големи отвори от предвидените за конкретната машина
То там е работата, че дисковете за този тип рязане са масово с 1 инч отвор . Не са много машинките с такъв захват. И ако се наложи такъв диск да се сложи на машина с фланец ф-30 става малко играчка.
Има начини , но стругар трябва.
Аз бих пробвал с диск за сандвич панели. Има от тях с ф-30 отвор и ф-210 външен. Такива имат правилната геометрия на зъбите ( за сандвич панелите) , наклон и ограничител в задната част на зъба, за рязане на метал. Вече какви марки, колко ще устиска , там не съм запознат.

Тема "Рязане на метал с потапящ циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: