Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
nikolson - майстор
hidrazin - майстор
нед ное 24, 2024 8:30 ambrum написа:
... да си карам с нормалните работни дрехи?
Не знам какво разбираш под нормални работни дрехи.
Днешно време голяма част от работното облекло е с голям процент полиестер, найлон ... демек синтетика.
Такова НЕ СТАВА дори за заваряване с тел.
Само памучни дрехи (примерно за панталон стари дънки) и още по-добре памук с кожа отпред.
Все пак няма да режеш огромни дЖилеза с кислородно копие я. :-D

:partyman:
BeTaTesTeR - специалист
Принципно коженото е най-доброто, но да се опаковаш целия с кожа за домашни заварки е малко излишно. Така заваряват в тежки условия когато се завират под тръби, на някакви тесни места където всичко пада върху заварчика и т.н.
Зависи от позицията на заваряване, като заваряваш нещо на маса не е нужно кой знае какво, тогава пръските ти падат най-вече върху краката, трябват затворени обувки, с джапанки е кофти, почваш да играеш хоро докато заваряваш :-D
Както казаха по-горе важно е дрехите да са памучни, синтетиката се топи и ти залепва за кожата. Памучен панталон и някакво памучно горнище, евентуално и едни кожени ръкавели. Аз ги ползвам ако заварявам нещо на по-високо тогава ми пръска и на ръцете. Ако заваряваш нещо на височина над главата тогава ти пръска върху главата зад маската и трябва и някаква шапка.
Но винаги целия покрит, не само заради пръските, а защото кожата изгаря много бързо.
MamaMy - майстор
Имам ковашка кожена престилка. Идеална е за целта. Лятото я слагаш за две секунди през врата, заваряваш и веднага я сваляш. Не е да се потиш като прасе. Както казаха преди мен, дългите кожени ръкавици са почти задължителни. Все ще се облегнеш на някоя прясна заварка, на някоя пръска шлака или ще хванеш да наместиш някое желязо което не е до изстинало. Високите кожени обувки също не са задължителни, но са силно препоръчителни. Топче разтопен метал между пръстите е едно от най-неприятните усещания. Докато свалиш обувки и чорапи и мехурите са по-големи от 2 стотинки. И на двата пръста по един. Много често дори е линия по кожата където се е стекъл метала.
dragozow - майстор
нед ное 24, 2024 8:30 ambrum написа:
Електрожена добре, ама с какви дрехи заварявате? Чета и препоръчват кожени дрехи дето са за това правени. Обаче не съм виждал по спомен някой да заварява с такива...

Ще се боря да заварявам с тръбно флюсова тел. Там май пръска повече отколкото при електродите. Да си търся ли нещо кожено? Или ако ще заварявам рядко и по малко да си карам с нормалните работни дрехи?
Доста хора, които заваряват повечко си ползват кожени предпазни средства. Разбира се има и идиоти, които го правят с шушляково яке. Те хората за това продават предпазни средства. Някои режат и дърва по джапанки..
brum - майстор
За сега яке, ръкавици, шлем и стари дънки. За друго ще мисля нататък. Нека първо да видя дали ще потръгне, че нямам проекти пред мен, а само бегли идеи за проекти.
hidrazin - майстор
нед ное 24, 2024 6:27 pmbrum написа:
... и стари дънки...
Ей ги, баш за заваряване. Ще усещаш метала... :-D

Прикачен файл:
Стари дънки.jpg
Стари дънки.jpg (78.5 KиБ) Видяна 1043 пъти

:partyman:
brum - майстор
Аааа, моите са доста по-стари! От преди модата на дупките и все още нямат дупки :) .

Шегата настрани, ама са шити преди 20 години. Карах мотор с тях едно време. Последните 10тина години са работни. Нямат ни скъсано, ни протрито. Момичето което ги ши тогава каза, че тоя плат бил много здрав. Нямало да се скъса ако падна с мотора. И беше права - падал съм няколко пъти.
bigdragon - майстор
Истинските дънки са направени от брезент.

Леви Щраус при златотърсачите в началото
ги е правил от стари палатки...
gogo7777 - майстор
Не е лошо и шапка или кърпа на главата. Процеса е такъв....фърчи навсякъде. Заварчиците мразят Миг/Маг, съсипва им дрехите, маските, косата, очите и т.н.
:)

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: