пон фев 10, 2025 12:39 amagj написа:Не бъркам променливия ток с импулсен. Машината наистина позволява заваряване с електроди на променлив ток, тя така или иначе си е променливо токова заради ТИГ-а и просто са решили да оставят този режим достъпен и при ММА. Но този звук и усещане не е заради тока и при прав и при променлив ток е така, много е странно. Заварявал съм и с Кракра и няма нищо общо. Сега едва ли човек, който дава 2000+ лв. за тая машина ще разчита да работи с електроди на нея, но все пак споделям какво ми е направило впечатление.нед фев 09, 2025 3:31 pmBeTaTesTeR написа: .... Има възможност да заварява и като електрожен, дори има опция за променлив ток при заваряване с електроди, но някакси звука при заваряване е много странен, металически, не е мекото шумене с което съм свикнал ами сякаш е много твърда дъгата. На мен не ми хареса, не бих заварявал на електроди с нея.Струва ми се че бъркаш променливия ток с импулсен! При работа с електрожен на прав и променлив ток звука е почти еднакъв. Различен звук дава само импулсния ток,в зависимост от честотата.![]()
Относно Jasic-a, колко пък да му е ниско ПВ–то. Те поне са честни и го дават това ПВ при 40 градуса околна температура. Ти няма да издържиш да заваряваш на 40 градуса. Като заваряваш при 20-25 градуса, ПВ-то ще е поне 40%, това са 4 минути непрекъснато заваряване при 200А, предоволно е според мен. Това не е телоподаващо да правиш еднометрови шевове без прекъсване, на ВИГ основно се заваряват по-дребни и прецизни неща и е много трудно да докараш машината до изключване заради прегряване. Това ПВ можеш да го стигнеш само ако заваряваш алуминий, нещо по-масивно и трупаш да възстановяваш някакъв детайл. Ако често ти се налага да заваряваш такива неща и да си на ръба на възможностите на машината то значи, че си за трифазна машина, монофазна машина дори и с 60% ПВ няма да те подпре особено в такъв случай.
Отделно хич не е сигурно 60% ПВ на масовите китайски машини, което сме свикнали да виждаме, колко е реално. Така, че да гледа какви функции има, да вземе съвременна машина, да работи добре и да му харесва, ПВ-то му е последна грижа, особено за начинаещ. Като вземе да му омалява тази машина да мисли за трифазна, а не за някакви проценти повече ПВ.