Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
BeTaTesTeR - специалист
пон фев 10, 2025 12:39 amagj написа:
нед фев 09, 2025 3:31 pmBeTaTesTeR написа:
.... Има възможност да заварява и като електрожен, дори има опция за променлив ток при заваряване с електроди, но някакси звука при заваряване е много странен, металически, не е мекото шумене с което съм свикнал ами сякаш е много твърда дъгата. На мен не ми хареса, не бих заварявал на електроди с нея. :-D
Струва ми се че бъркаш променливия ток с импулсен! При работа с електрожен на прав и променлив ток звука е почти еднакъв. Различен звук дава само импулсния ток,в зависимост от честотата.
Не бъркам променливия ток с импулсен. Машината наистина позволява заваряване с електроди на променлив ток, тя така или иначе си е променливо токова заради ТИГ-а и просто са решили да оставят този режим достъпен и при ММА. Но този звук и усещане не е заради тока и при прав и при променлив ток е така, много е странно. Заварявал съм и с Кракра и няма нищо общо. Сега едва ли човек, който дава 2000+ лв. за тая машина ще разчита да работи с електроди на нея, но все пак споделям какво ми е направило впечатление.

Относно Jasic-a, колко пък да му е ниско ПВ–то. Те поне са честни и го дават това ПВ при 40 градуса околна температура. Ти няма да издържиш да заваряваш на 40 градуса. Като заваряваш при 20-25 градуса, ПВ-то ще е поне 40%, това са 4 минути непрекъснато заваряване при 200А, предоволно е според мен. Това не е телоподаващо да правиш еднометрови шевове без прекъсване, на ВИГ основно се заваряват по-дребни и прецизни неща и е много трудно да докараш машината до изключване заради прегряване. Това ПВ можеш да го стигнеш само ако заваряваш алуминий, нещо по-масивно и трупаш да възстановяваш някакъв детайл. Ако често ти се налага да заваряваш такива неща и да си на ръба на възможностите на машината то значи, че си за трифазна машина, монофазна машина дори и с 60% ПВ няма да те подпре особено в такъв случай.
Отделно хич не е сигурно 60% ПВ на масовите китайски машини, което сме свикнали да виждаме, колко е реално. Така, че да гледа какви функции има, да вземе съвременна машина, да работи добре и да му харесва, ПВ-то му е последна грижа, особено за начинаещ. Като вземе да му омалява тази машина да мисли за трифазна, а не за някакви проценти повече ПВ.
aig_welding - специалист
Благодаря на Колегата за добрите думи! ;-)

За да няма цензура и да сме политически коректни на "цензура-а" казваме "крачно дистанционно". :-)

При избора на по-сложен апарат, какъвто е аргонов AD/DC, освен възможности, характеристики и цена и т.н. също важно е и дали има на кого да се обадиш при проблем или нужда от съвет. :-)
gogo7777 - майстор
нед фев 09, 2025 3:31 pmBeTaTesTeR написа:
Има възможност да заварява и като електрожен, дори има опция за променлив ток при заваряване с електроди, но някакси звука при заваряване е много странен, металически, не е мекото шумене с което съм свикнал ами сякаш е много твърда дъгата. На мен не ми хареса, не бих заварявал
Не си заварявал с правилните електроди. Освен, че напрежението е АС честотата също трябва да е курдисана. Сравнително нова технология, която в Европа няма да види развитие. Поне не масово. Тук са фенове на ВИГ метода и всичко заваряват по този метод.....тъпанари, евро-гейове.
gogo7777 - майстор
Тоя клип не е подходящ за онагледяване.
aig_welding - специалист
вт яну 28, 2025 10:24 amjdg написа:
Гледам новият DEL MMA 140 е с нов дизайн - добавена е цифрова индикация за тока, за DEL MMA 145 ще има ли фейслифт?:)
145-цата я подмина фейслифта, но 160-цата вече също има цифров дисплей. :)
gogo7777 - майстор
Цифровия дисплей е за шарани.
Предлагайте машините си поне с 5 метра кабел за ръкохватката или въобще не предлагайте кабели към машините.
:drinkers:
agj - майстор
пон фев 10, 2025 7:43 amBeTaTesTeR написа:

Не бъркам променливия ток с импулсен. Машината наистина позволява заваряване с електроди на променлив ток, тя така или иначе си е променливо токова заради ТИГ-а и просто са решили да оставят този режим достъпен и при ММА. Но този звук и усещане не е заради тока и при прав и при променлив ток е така, много е странно. Заварявал съм и с Кракра и няма нищо общо. Сега едва ли човек, който дава 2000+ лв. за тая машина ще разчита да работи с електроди на нея, но все пак споделям какво ми е направило впечатление.

Относно Jasic-a, колко пък да му е ниско ПВ–то. Те поне са честни и го дават това ПВ при 40 градуса околна температура. Ти няма да издържиш да заваряваш на 40 градуса. Като заваряваш при 20-25 градуса, ПВ-то ще е поне 40%, това са 4 минути непрекъснато заваряване при 200А, предоволно е според мен. Това не е телоподаващо да правиш еднометрови шевове без прекъсване, на ВИГ основно се заваряват по-дребни и прецизни неща и е много трудно да докараш машината до изключване заради прегряване. Това ПВ можеш да го стигнеш само ако заваряваш алуминий, нещо по-масивно и трупаш да възстановяваш някакъв детайл. Ако често ти се налага да заваряваш такива неща и да си на ръба на възможностите на машината то значи, че си за трифазна машина, монофазна машина дори и с 60% ПВ няма да те подпре особено в такъв случай.
Отделно хич не е сигурно 60% ПВ на масовите китайски машини, което сме свикнали да виждаме, колко е реално. Така, че да гледа какви функции има, да вземе съвременна машина, да работи добре и да му харесва, ПВ-то му е последна грижа, особено за начинаещ. Като вземе да му омалява тази машина да мисли за трифазна, а не за някакви проценти повече ПВ.
Така или иначе, машината( Paton), не е само променливо токова. :-D ВИГ-а работи и на прав и на променлив ток. ММА работи на - постоянен ток. Това по характеристика. Която виждам от сайта който си дал
Прикачен файл:
IMG_20250210_182059.jpg
И да, естествено че който си купува такава машина ще разчита машината да работи във всички режими който са заложени в нея. Ако машина за 2000лв. не работи добре и в двата режима означава че си си дал парите на вятъра.

Относно Jasic-a, ПВ-то му е 25% на TIG и 30% на ММА.и това на по мощната... :? Пак по характеристики от сайта. 25%на ВИГ за заваряване на алуминий е твърде малко. За ММА също е малко.Вервай ми! Това от скромния ми опит- 30+години....
Последна промяна от agj на пон фев 10, 2025 7:41 pm, променено общо 2 пъти.
agj - майстор
пон фев 10, 2025 7:43 amBeTaTesTeR написа:
..Не бъркам променливия ток с импулсен. Машината наистина позволява заваряване с електроди на променлив ток, тя така или иначе си е променливо токова заради ТИГ-а и просто са решили да оставят този режим достъпен и при ММА. Но този звук и усещане не е заради тока и при прав и при променлив ток е така, много е странно. Заварявал съм и с Кракра и няма нищо общо....
[/quote]

Все пак продължавам да си миля че нещо бъркаш в настройките и режимите. И понеже обичам да съм точен в мненията и твърденията си, си направих труда да намеря инструкцията на този Патон.
Прикачен файл:
IMG_20250210_213456.jpg
IMG_20250210_213456.jpg (83.43 KиБ) Видяна 1314 пъти
Прикачен файл:
IMG_20250210_213537.jpg
Ето две странични от инструкцията:
Оказа се че апарата работи в режим ММА и на постоянен и на променлив ток. Като на правия ток може и с импулсното заваряване.Точно като и си мислех! Затова си прочети отново инструкцията и си уточни режимите, за да си вкараш апарата в правилната работа. Настройката на импулсния ток е малко сложно, особено ако не си много наясно кое и как да регулираш.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: