• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
arxd129 - специалист
Видях едно много просто устройство за огъване на ламарина. Ставало било за ламарина с дебелина до 1.5 мм. Ама за малки парчета ламарина - с размер до 50 см.... Не знам дали е вярно.

Мисля да опитам да сглобя за себе си следното подобно устройство. Ама се притеснявам резултатът от работата му да не бъде смешен. Че и смешно плачевен.

Бихте ли дали мнение?
Най дългия диагонал в моя случай ще е 1.83 м

Та... вземам два винкела 50/50/5 - всеки с дължина 1.90м
В двата края на единия винкел /в самия му ъгъл/ заварявам по една гайка М14. Нека този винкел го наречем "долен винкел".
В двата края на другия винкел /горен винкел/ заварявам по една гайка /или втулка/, такава че през нея свободно да минава болт М14. Но главата на болта да не минава.
Вземам и два болта М14 с дължина 20-30 см - не знам с каква дължина болтове М14 има по магазините.

Прикачен файл:
abkant-page-001.jpg
abkant-page-001.jpg (108.81 KиБ) Видяна 2069 пъти
И....
Слагам диагонала на моята ламарина да съвпадне с вътрешния ъгъл на долния винкел. После върху ламарината слагам горния винкел, така че външния му ъгъл да съвпадне с въпросния диагонал. И почвам да стягам болтовете.

Дали резултатът ще е положителен? Или позорен за мен!
Дали ще имам ламарина с ръб по диагонала. Или ще имам две гърбави парчета винкел и зяносана ламарина? И подигравки от форума!

Благодаря за мненията ви.
шоп - майстор
Без усилване на винкелите няма да стане. Ще се получи сгъвка само в краищата при болтовете, а средата ще се издуе-корем.

1.90 си е много сериозна дължина и трябва яко усилване. Усилването може да е под всякаква форма. С П-уайзен, с направа на ферма...изобщо каквото имаш под ръка, защото ако купуваш железата ще надминеш 70 лв, които ти иска майстора:-)
fill - специалист
arxd129 написа:
...

А на мен знаете ли каква цена ми поискаха?! 1.20 лв на килограм!!!
За огъването на 2 листа 1000/1500, на два листа 1000/1000 и на два листа 500/1000 - за ОБЩО 12 диагонала...
Ще се опитам да ти пиша ЛС.Да не се изтълкува като реклама.
arxd129 - специалист
шоп написа:
Без усилване на винкелите няма да стане. Ще се получи сгъвка само в краищата при болтовете, а средата ще се издуе-корем.
Ами ето едно чертежче:
Прикачен файл:
abkant2-page-001.jpg
Подреждането на няколко винкела вложени в "долния" винкел спомага за по прецизно постигане на ъгъл на сгъване около 150 градуса /ъгъл който бе препоръчан/.

А дали тези допълнителни винкели ще направят и така, че да не се "издуе корем". Все пак се получава обща дебелина на "долния винкел" 18 мм. Или и тя би била недостатъчна?

А за усилване на горния винкел... още един винкел 50/50/5 ли да сложа?
А ако заваря един уайзен /П/ - отворът на уайзена в коя посока следва да е? Нагоре спрямо 'горния' винкел ли? Или надолу спрямо 'горния винкел? /моля да бъда извинен за невежеството/
fill - специалист
И цял сноп винкели да наредиш,пак ще се издуят.По добре инвестирай в шина 100х10...
arxd129 - специалист
fill написа:
По добре инвестирай в шина 100х10...
:shock: :?

И... какво да я правя въпросната шина 100/10?
Не мога да вдяна. За съжаление.
fill - специалист
arxd129 написа:
fill написа:
По добре инвестирай в шина 100х10...
:shock: :?

И... какво да я правя въпросната шина 100/10?
Не мога да вдяна. За съжаление.
Завари я по вертикалната ос,така че сечението да прилича на стрелка.
Фитилчо - майстор
fbr написа:
arxd129 написа:
На кого да вярвам!
Човека ти пуснал снимка, ти се чудиш на кого да вярваш. :?
Пхахахаххахаха
На Катерицата Беатрис :))))
Чираче - майстор
fill написа:
И цял сноп винкели да наредиш,пак ще се издуят.По добре инвестирай в шина 100х10...
Най добре двойно Т от 12 нагоре
fill - специалист
[quote="Чираче"...[/quote]
Най добре двойно Т от 12 нагоре[/quote]

То най добре да си купи абкант...Само трябва да добави няколко нули към сумата дето му искат за услугата :-D
Няма евтин вариант за няколко огъвания.Моя абкант огъва 5 мм,ама тежи 6 тона... :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Огъване на полудиагоналите на ламарина /без абкант-машина/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: