• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
stivemaster - майстор
Целия свят ще страда колега мен ако питаш и ако си гледал онзи ден телевизия ,лошото е че не помня на кой канал гледаха в къщи, че ме светнаха след като минал репортажа ,ставаше дума за Германия .Репортажа бил точно затова за изнасянето на производствата от страната и за постепенното засилване на кризата (забележете връзката) затова как обаче хората могат да правят анализи и да преценят кое им е надалавера и кое не е.
В репортажа ставало дума за малка фирма с двадесетина работници която имала непосилни затруднения и изпаднала в невъзможност да плаща или несъстоятелност .Обявила това ,но вместо да я затворят властите и да насочат хората към трудовата борса ,са се спазарили и оправили кредита ползван от фирмата в местната банка.
Не бях чувал подобно нещо да установиш че по евтино ти е да платиш на фирмата кредита отколкото обезщетенията за безработица на хората им.
В тази насока имали хората и анализи и щели да правят постъпки за спешни законодателни решения в посока поощряване на местното производство и НАКАЗВАНЕ на индустриалците преместващи призводството си извън страната.Само че за тях не е много лесно в реална пазарна икономика да глобяват хората създаващи националния продукт.
sek.1 - специалист
stivemaster написа:
НАКАЗВАНЕ на индустриалците преместващи призводството си извън страната.
Това не го виждам как ще стане .
stivemaster - майстор
Ами колега това са обществени обсъждания във всички западни държави (такова нещо дето у нас не можем да провеждаме) и всички са за ,защото файдата от такова преместване е само и единствено за собственика -индустриалец ,всички други са на ченгела - служители ,община,държава дори за държавата имат две измерения като щети за бюджета и щети за националната сигурност.
Например онзи ден гледам следния пример - човека американец ,на вид под средната класа като финанси ,на въпроса къде пазарите ,отговаря ами в еди коя си верига .Е защо точно там техните магазини са по малки и имат само три в града ,отговора е защото е местна и парите ми ще останат тук и с тях ще открият още работни места и ще направят живота ни по добър, а другата голяма верига е от Атланта и кинтите ми ще отидат там пък аз не ща ........ без коментар.
sek.1 - специалист
Беше някъде около 2000 година . Бяхме в Германия на един фирмен семинар на една от най големите европейски фирми произвеждащи повдигателна и логистична техника . Всичките изпълнителни ; генерални и прочие директори се изредиха да ни обясняват как няма да си зарежат немските традиции и фирмата никога няма да си изнесе производствени мощности извън ЕС . Минаха 3 - 4 години и започнаха първо с транспалетните колички сега електрониката и много от силовите елементи идват от там и е само въпрос на време и тежката серия машини да почнат да ги произвеждат там . Не виждам възможност при това преливане на собственост и капитал през разни офшорни зони как ще стигнат до реалните собственици за да ги санкционират . А и лобито им в политиката е толкова голямо че заявените намерения в тази област ще си останат само добри пожелания . По скоро нещата ще се саморегулират по някое време . Китайците колкото и гладни да са в един момент стандарта и заплащането им започна да се вдига и ще дойде един момент в който всичко това плюс транспорта и митата ще стане равно на произведеното тук .
stivemaster - майстор
Колега sek.1 ти може би знаеш това което ще ти кажа но не се досещаш ,а ако не го знаеш ,сага ще разбереш че познанието носи тъга ,а именно заплатите на чайните вече не са това което бяха ето ти едно тъжно четиво http://www.webcafe.bg/id_1835783405_Kra ... ud_v_Kitay.
После ще ти кажа че ако западните държави решат да да вземат такива мерки срещу собственика на такава фирма защо да го търсят според теб ?
Нали се сещаш че тази практика съществува САМО И ЕДИНСТВЕНО заради прокараните поправки в законодателството им което им дава право "на местна фирма с филиали по света да внася БЕЗМИТНО" резнат ли им това .......
А за да се ползваш от този режим трябва да отидеш и сам да си кажеш производител на този миндил съм АЗ.
Още по тъжното и едновременно тъпо ,е това че не си правят средно и дългосрочна сметка затова ,какво дърво ще изядат в Китай ,нищо че в краткосрочен план ще бъдат конкурентноспособни ?
Фирмите като IBM не са малко ,лапаш ,лапаш и в един момент когато чайните решат че вече могат и сами - баста и сега си имат спомени.
MamaMy - майстор
Последния линк е наистина много тъжен. Евтината работна ръка в Китай е на цената на работна ръка в България. Явно Китайците отдавна са разбрали кое е гарнитурата. За нас остава да забравим кое е основното. :sad:
sek.1 - специалист
stivemaster написа:
Колега sek.1 ти може би знаеш това което ще ти кажа но не се досещаш ,а ако не го знаеш ,сага ще разбереш че познанието носи тъга ,а именно заплатите на чайните вече не са това което бяха ето ти едно тъжно четиво http://www.webcafe.bg/id_1835783405_Kra ... ud_v_Kitay.
После ще ти кажа че ако западните държави решат да да вземат такива мерки срещу собственика на такава фирма защо да го търсят според теб ?
Нали се сещаш че тази практика съществува САМО И ЕДИНСТВЕНО заради прокараните поправки в законодателството им което им дава право "на местна фирма с филиали по света да внася БЕЗМИТНО" резнат ли им това .......
А за да се ползваш от този режим трябва да отидеш и сам да си кажеш производител на този миндил съм АЗ.
Още по тъжното и едновременно тъпо ,е това че не си правят средно и дългосрочна сметка затова ,какво дърво ще изядат в Китай ,нищо че в краткосрочен план ще бъдат конкурентноспособни ?
Фирмите като IBM не са малко ,лапаш ,лапаш и в един момент когато чайните решат че вече могат и сами - баста и сега си имат спомени.
Системата на производство на една машина е доста сложна . Няма фирма в тоя свят която да си произвежда всичко сама обикновено има доста под изпълнители . Хидравликата я правят други ; електрониката ; вилиците ; въжетата ; веригите и колелата също ги получаваш от външни източници . Дори и по соца при нас нямаше предприятие в машиностроенето което на 100% да произведе едно цяло изделие . В случая вместо да плащаш на германски фирми за всичко това регистрираш търговско дружество в някой китайски град през някоя офшорна зона и почваш да си ги произвеждаш сам на 30% от цената която плащаш на германски или друг производител от ЕС. Деюре и дефакто нямаш пряка връзка с него той ти се явява под изпълнител който работи по твои спесификации . Нещо като "българските" автомобили в Ловеч всичко идва на едрогабаритни части и тук става българско . Китайците не са балами те са една от най старите държави в тоя свят . Комунизъм или не и те искат да живеят нормално като нас а не само на техен гръб една не голяма група хора да стават мулти милиардери . Камбоджа не е опция спрямо Китай населението и няма 14 милиона повечето от половината и територия е абсолютно непроходима и необитаема джунгли и блата . За капак климата е отврат до обяд +50 на сянка след обяд тропически порои . Няма изградена промишлена енергийна инфраструктора няма и достатъчно собствено производство на ел енергия дори и за малки машиностроителни предприятия .
nikolson - майстор
Разговори като този се водеха и през 70-те и 80-те години. Само че тогава страшилището беше Япония. Повишаването на стандарта води след себе си и повишаване на вноса. Към този момент китайската икономика все още е експортно ориентирана, защото тяхната валута се поддържа евтина от централната им банка. Американците отдавна настояват юана да стане конвертируем и, ако това стане, той ще поскъпне. Но има два Китая-източен, в който живеят около 300 млн.и останалата част, където нещата не са се променили много. Има много подробности, които не биха могли да се изпишат в един пост, които ме карат да мисля, че вероятността китайците да "изядат хляба" на американците и европейците е нулева.
stivemaster - майстор
Мен точно това най ме дразни бе колега ,това което казваш за невъзможността една фирма да прави цяла машина ,е просто една подробност само ,по гадното е когато не искаш да направиш нещо.Защото каквото и да вземеш да правиш тук с правилната технология и организация ще си им КОНКУРЕНТНОСПОСОБЕН - проверено !!!
Повечето хора в западния свят идея си нямат, колко сериозни са чайните и колко насериозно са взели възможността да господстват над света икономически ,политически ,пък и какво им пречи и като асимилатори (предвид броя им ,да не ни дава господ икономиката им да прегрее както предвиждат американски борсови анализатори , а пак да тръгнат да се разселват по света)
dragozow - майстор
stivemaster написа:
Драгозов точно ти ли трябва назидателно да ни натякваш че сме мързеливци ,че ако не са чайните и мътната вода в България щеше да се чудиш се .......... гладните.
Те хората да не работят като едно време само с мерак.Най съвремените технологии и машини вече са при тях както и помощ сигурно им оказва и съглашението между политическа ,икономическа и подземна власти - всичко да се произвежда там на всяка цена.
Аз съвсем не обобщавам за всички, предполагам има и хора на които им се работи, но...повечето българи наистина са мързеливи. Тази пословична българска трудолюбивост е мит. Който е ходил да работи някъде извън България едва ли закъснява за работа, почива когато си иска, пуши и се прави че мисли и т.н. Въобще нямам предвид само китайците.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15

Тема "Esab Buddy Arc 180" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: