• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 56
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
brad4edat написа:
Незнам, да имах друга маска да позаварявам с нея, та да имах някаква база за сравнение, ама няма от къде да взема за проба.

Ами добре си оплътнява, слагам си ръцете или хартия пред филтъра и при вдишване се получава вакуум веднага.

Съмнявам се само в изпускателната клапа, дали успява да затвори навреме, или има някакво минимално закъсняване и да се получава проблем от там.

Сега съм поръчал едни други филтри на 3М, та да опитам разни чудесии с тях.
Наистина има нещо което не е наред!
В по предните постове стана въпрос за тези маски - колегата sek.1 има същата маска и казва че е доволен и при боядисване и при заваряване !
На мен ми си налага рядко да заварявам материали с вредни и неприятни миризми затова ползвам респиратор със активен въглен. При заваряване на месинг,бронз и подобни сплави респиратора си върши добре работата миризма почти не се усеща и се чувствам много по добре отколкото без никакви средства за защита ,а без средство за защита от подобни миризми съм получавал гадене и повръщане !
sek.1 - специалист
За тези маски в Т.Г. имаше поне 10 вида филтри . Аз купувам пред последния от каталога една степен преди киселини и основи . Следващия път ще купя от последния да видя как е с него . Маската я ползвам основно като боядисвам . Цеха ни е огромен и практически задимяване не се получава . Освен това имаме и участък за тежко заваряване със заваръчни маси с двустранна аспирация . Заварявам с нея когато се уцели нещо с цинк там смрадта е уникална и като се надишаш дълго време боли глава а при по дълго обгазяване почва и световъртеж . Заварявах с нея в един тунел сменяхме тръби на парното здраво се беше одимило но маската нищо не пусна . Като я купувах ми казаха че критерия за смяна на филтъра е като през него почнеш да усещаш миризмите .
brad4edat - специалист
Привет колеги.

Другите филтри за които споменах, че съм поръчал и чакам да дойдат са ето тези - http://shop.mela99.com/browse/product/i ... od:+430375
Тези са за Метални аерозоли, до колкото знам това са пак газове, които се отделят при топене на метали. Затова поръчах от тях, понеже сегашните ми са за органични, неорганични и киселинни газове. Ще опитам и с тези как е, ще ги закрепя някак си.

Иначе днес си направих един експеримент, като на клапата за издишане поставиш отвън тънак дунапренен обръч, който да притиска леко и постоянно клапата, понеже се съмнявам, че има един тънак момент на закъснение между отварянето и затварянето и. Та изрязах си такова дунапренче, от тези дебелите жълти прахови маски и го поставих. Диша се малко по-тежко така, но ми се струва, че има добър положителен ефект. Миризма почти не се не се усеща, почти! Позаварявах днеска пак доста и за сега не усещам раздразнение в гърлото. Та тази фатка с това пръстеновидно дунапренче, което да притиска леко изпускателната клапа е явно добра идея. Интересно ми е обаче, дали се продават такива клапи, или самите мембранки някъде?

Колега би ли дал някакъв линк за тези Т. Г. и тяхния каталог, и какви филтри ползваш ти? Какво точно е това Т.Г. ?
sek.1 - специалист
brad4edat написа:

Колега би ли дал някакъв линк за тези Т. Г. и тяхния каталог, и какви филтри ползваш ти? Какво точно е това Т.Г. ?
Това е http://www.tashev-galving.com/ Не знам имат ли онлайн каталог на филтрите като купувах маската ми показаха хартиен каталог .
batkotony - специалист
Колеги,дойде момента и аз да се обзаведа с качествена фотосоларна маска.Ще я ползвам за МИГ-МАГ заваряване на дебел листов материал-между 15 и 25мм.Натоварването ще бъде сериозно.Акцентирам на надеждността както от гледна точка на изработката,така и по отношение на безопасността на работещия.Ще ми се преди покупката да разгледам все пак сътветния артикул... :) ...с други думи ако може да ми препоръчате магазин в София,където да отида и да направя покупката.
Предварително благодаря! :)
ПП.Тъй като евентуалните предложения може би биха се сметнали за реклама,моля пращайте ми ги на ЛС,за да не влизаме в конфронтация с правилата на форума.
agj - майстор
batkotony написа:
Колеги,дойде момента и аз да се обзаведа с качествена фотосоларна маска.Ще я ползвам за МИГ-МАГ заваряване на дебел листов материал-между 15 и 25мм.Натоварването ще бъде сериозно.Акцентирам на надеждността както от гледна точка на изработката,така и по отношение на безопасността на работещия.Ще ми се преди покупката да разгледам все пак сътветния артикул... :) ...с други думи ако може да ми препоръчате магазин в София,където да отида и да направя покупката.
Предварително благодаря! :)
ПП.Тъй като евентуалните предложения може би биха се сметнали за реклама,моля пращайте ми ги на ЛС,за да не влизаме в конфронтация с правилата на форума.
Заваряване на дебел листов материал-между 15 и 25мм.означава че и ампеража ще е доста сериозен а съответно ще трябва маската да има филтър DIN 13 е не като тези които по масово се продават с филтри до 12 !И при това сериозно натоварване ще ти трябва и професионална маска а такива са Speedclas 9100V SW, CHAMELEON 3 V ,Optrel ,Kemppi Beta 90X но всички струват доста сериозни пари !
Бих ти препоръчал при работа с високи амперажи използването на стъкло със златно покритие далеч по евтино и многократно по добро като защита и безопасност но това е при положение че нямаш проблеми с използване на обикновен пасивен шлем !
batkotony - специалист
Сърдечно благодаря за ценните съвети!Тъй-като времето все още не ме "подпира" ще се опитам да намеря най-точната маска за мен и моя случай.А тази със златното покритие има ли някакви специфични изисквания относно съхранение и начин на употреба и къде може да се види?
gogo7777 - майстор
И аз съм за стъклото. Лично на мен соларната маска изобщо не ме къдри :-D . Така се търкаля в гаража. Рядко я ползвам. Създават проблеми когато се заварява на открито и слънчево време. За стъклата ще кажа да не ползваш прекалено тъмно стъкло. №11 или 12 е добре. Аз винаги слагам 10-ка, но така съм свикнал от практиката и очите ми не търпят по-тъмни стъкла.
agj - майстор
batkotony написа:
Сърдечно благодаря за ценните съвети!Тъй-като времето все още не ме "подпира" ще се опитам да намеря най-точната маска за мен и моя случай.А тази със златното покритие има ли някакви специфични изисквания относно съхранение и начин на употреба и къде може да се види?
Стъклата са ето това:
Изображение
download/file.php?id=66589&mode=view
Обикновен тъмен заваръчен филтър покрит с тънък слой злато .
agj написа:
Стандартен филтър,който обаче е покрити с тънък слой злато, предназначен да отразяват повече светлина и топлина, отколкото стандартния, и позволява при заваряване дъгата да се вижда в истинските цветове и много по ясно от всички останали стандартни и автоматични филтри . Златните филтри са проектирани специално за работа с висока температура , защото метално покритие отразява 90% от топлината.В сравнение с 4% на топлинна защита на стандартните защитни филтри . Златното покритие отразява до 99% от инфрачервеното излъчване. Тези стъкла са с изключително високи стойности на защита - 10 пъти по-високи от необходимия стандарт.
Могат да се поставят на всякакъв пасивен шлем или маска .
Изображение
Изображение
Отпред и зад златното стъкло е задължително използването на прозрачни стъкла или слюда ,трябва да се внимава за да не се нарани или надраска тънкия златен слой -това е основното и най важно изискване за тези стъкла !

Относно степента на затъмнение на филтрите може ориентировъчно да се ползват таблици
в които определящи фактори са силата на тока и вида на заваръчния процес
Изображение
Освен това според останалите фактори като възраст ,състояние на очите и осветеност на помещението всеки индивидуално може да избере степента на затъмнение на филтъра .
dragozow - майстор
Вече на склад има маски с оптичен клас CE 4/6-8/9-13 YXE 1/1/1/2 EN379 и 3 години гаранция за физически лица. За съфорумци цените не са тези:
http://www.argo-market.com/Products/Details/1574
http://www.argo-market.com/Products/Details/1699
http://www.argo-market.com/Products/Details/1700
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 56

Тема "Маски и шлемове за заваряване-всичко за тях и избор на маска" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: