• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Djack - специалист
ср дек 04, 2024 10:17 pmhidrazin написа:
Жив е той жив е, с ръкохватка в ръка... :-D

:partyman:
Наместиха му се чакрите на тоя пич! Сигурно вече е с 5 см. по-нисък!
hidrazin - майстор
ср дек 04, 2024 10:52 pmgogo7777 написа:
Какво ли е имало в баката....МАПП :?
К'во ми са правиш на улав с тоя МАРР бре? :-D
Цеха е за ремонт на самосвали/камиони. Гледам че такива бели варели има два.
Естествено че в тях не е имало вино или бира. Или дестилирана вода, електролит за акумулатори...
По-скоро разредител или бензин...
(шъ ти пратя друг клип (от миналата година) че не за тука...) :shock:
ср дек 04, 2024 10:52 pmgogo7777 написа:
Айде поне си любознателен и мой човек ще ти дам жокер. В първият ми пост в темата загатнах. Що е то МАПП газ. Всяка буква означава въглеводород т.е. четири съставки са.
Минало БЕШАЛО. Биле са ... три а не четири (пропин, пропадиен и пропан), ама преди години.
Сега е само един въглеводород - пропилен. Понякога с малко примеси ако не е добре пречистен.
Включително прехваления Castolin GasPro съдържа 100% пропилен и НИЩО ДРУГО.
Също като оная бутилка дето ми пристигна ...
nikolson - майстор
MAPP е търговска марка и държателят най-добре може да каже, кое и как отговаря на това.

П.П. Гледам че масово се ползва, така че може да е отпаднала патентната защита
hidrazin - майстор
чет дек 05, 2024 9:09 pmnikolson написа:
MAPP е търговска марка ...
MAPP ... БЕШЕ търговска марка на Линде а името идваше от ОРИГИНАЛНИЯ химически състав който вече го НЯМА.
Няма го от 15-16 години.
От тогава (някъде 2008-ма) американската търговска марка MAPP е ... китайска собственост. :lol:
В тоя ред на мисли използването на името МАРР в новите сурогатни продукти не е коректно.
P.S. А ти накъде така си 'ръгнал...? :shock:
gogo7777 - майстор
Глупости, ама големи. МАПП било марка, че и китайска собственост.....лелееее :lol: :lol: :lol:

По-добре да не казвам нищо повече. Не ми се пише бля бля :drinkers:

Сега разбирам, че въобще не ти е бил нужен МАПП газ. Не знаеш какво е нито защо е. :)
hidrazin - майстор
Газът MAPP беше търговска марка, принадлежаща на The Linde Group , подразделение на бившия глобален химически гигант Union Carbide , за горивен газ, базиран на стабилизирана смес от метилацетилен (пропин), пропадиен и пропан . Името идва от оригиналния химичен състав, метилацетилен-пропадиен пропан .
На 30 април 2008 г. заводът на Petromont Varennes затвори своите метилацетилен/пропадиенови крекери. Тъй като това беше единственият завод в Северна Америка, произвеждащ MAPP газ...
На 24.04.2008г китайската NINGBO KOMAN'S REFRIGERATION INDUSTRY Co Ltd подава заявление за патент.
На 08.12.2010г заявлението е одобрено.
В момента в Китай и не само в Китай това е единствения АКТИВЕН патент за търговската марка "MAPP gas" който въобще намирам.

CN101275090A

Газ MAPP - оригиналният състав е метил ацетилен-пропадиен 44%, пропан 56%, През пролетта на 2008 г. истинското производство на газ MAPP приключи в Северна Америка, когато производството беше прекратено в единствения останал завод, който го произвеждаше. Текущите продукти с надпис "MAPP" или "Map pro" всъщност са заместители на MAPP.

В Китай Ningbo Koman's Refrigeration Industry Co., Ltd е законният собственик на търговската марка Mapp Gas, също и първата компания, която разработва оптимизираната формула на Mapp. По време на тригодишно изследване сравнихме характеристиките и производителността на десетки горивни газове и добавки, накрая определихме формулата.....
Може да има и други патенти но аз да не съм ги намерил.
gogo7777 - майстор
Аааа, намерил си нещо. Браво.

Метил, ацетилен, пропин, пропан. МАПП

hidrazin - майстор
Общо взето спорим за глупости.
Няма отделно метил и ацетилен. Има метилацетилен - Propyne (Пропин).
Метилът е едновалентен свободен радикал и съществува САМО като част от химическо съединение.
Така че донякъде си прав че въглеводородите са ЧЕТИРИ но в сместа има ТРИ газа.
Между другото къде съм спорил от къде идва името МАРР ?
Още повече че оригиналния състав на МАРР от който идва името вече го няма на пазара.
gogo7777 - майстор
пет дек 06, 2024 12:42 pmhidrazin написа:
Между другото къде съм спорил от къде идва името МАРР ?
Не си спорил. Отклонението с жокера беше мое за да стимулирам любопитството ти. Нищо повече. :wink:

Ясно де. Въпроса беше за името и произхода му. За технологията на манджата от въглеводороди няма как да знам.
Идеята за създаването на висококалоричните газове е да се сведе до нула отделянето на вода при заваряване/запояване.
hidrazin - майстор
пет дек 06, 2024 1:12 pmgogo7777 написа:
Идеята за създаването на висококалоричните газове е да се сведе до нула отделянето на вода при заваряване/запояване.
Фърли ма в тъча. То убаво ама май няма как да стане съвсем да не прави вода. :?
Примерно една бутилка Castolin GasPro или оная дето взех съдържа 400g пропилен.
За изгарянето на 100g пропилен (1/4 от бутилката) се изразходва 343g кислород.
Отделя се 314g CO2 и 128 грама вода.
Демек при изгарянето на цяла бутилка от 400g сурогатен MAPP се отделя 500ml вода.
Ся много ли е или малко, нямам си на идея. :shock:

Предполагам е много защото при изгарянето пак на 100g ацетилен се отделя 338g CO2 и само 69 грама вода.

Абееее... дреме ми. При мен проблем (в частни случаи) имам само със С - въглерода.
Въобще не е желателен в продуктите на горелката... :)
За сега се оправям ... някак. Ама не ми харесва чак толкова. Ще трябва да търся варианти.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Горелка за MAPP газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: