• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
gogo7777 - майстор
Тя конструкцията няма как да е само колони и покрив. Стенните панели как ще ги редиш и за какво ще ги ковеш?
Мога да ти нарисувам примерен проект, който да дадеш на проектант да го одобри, но само ако е базиран на 8 колони. С твоя вариант за анкериране в бетонния пояс няма да си губя времето.
:drinkers:
чет окт 30, 2025 8:06 amaleksnp написа:
XF4-C50/60 написа:
Столици 60х40х3
L=2м
Столици 100х40х3
L=3м
Колони 40х40х3
Столиците, не трябва ли да са дълги по шест метра?
пон окт 27, 2025 5:32 pmgogo7777 написа:
Дължината на ребрата трябва да е 6 метра. Минимум три броя.
Ребрата станаха 4бр., евентуално 5, ако има място да "разшири проекта".
gogo7777 - майстор
Може и скара да се направи за да легне панела плътно на нея. Аз лично предпочитам панела да лежи на ребрата. В неговия случай 3х6 метра. Даже повече от 6 метра поради стрехите.
чет окт 30, 2025 9:00 amgogo7777 написа:
Може и скара да се направи за да легне панела плътно на нея. Аз лично предпочитам панела да лежи на ребрата. В неговия случай 3х6 метра. Даже повече от 6 метра поради стрехите.
съб окт 25, 2025 7:56 pmaleksnp написа:
...панелите са широки 90 см. и са дълги по 13 м.
gogo7777 - майстор
Ся кое е столица и кое ребро отдавна се е размило като термин.....пиша на него за да схване нещо.
Ако трябва да сме педанти то в тая конструкция няма ребра, а само столици.
aleksnp - специалист
чет окт 30, 2025 8:27 amgogo7777 написа:
Тя конструкцията няма как да е само колони и покрив. Стенните панели как ще ги редиш и за какво ще ги ковеш?
Мога да ти нарисувам примерен проект, който да дадеш на проектант да го одобри, но само ако е базиран на 8 колони. С твоя вариант за анкериране в бетонния пояс няма да си губя времето.
Добре. Ще го подпрем и от към стената.
чет окт 30, 2025 9:23 amgogo7777 написа:
Ся кое е столица и кое ребро отдавна се е размило като термин.....пиша на него за да схване нещо.
Ако трябва да сме педанти то в тая конструкция няма ребра, а само столици.
Не мога да се бъркам в терминологията на двама инженери. Всеки има право да дава тон, а аз влизам в крак, за да няма пак- "ама другарко, пак се изложихме пред чужденците!".
Иначе
https://remonti.bg/elementi-na-pokrivnata-konstrukcia/
Какво има толкова да му се размива на Закона?!
gogo7777 - майстор
От там идва размиването. При дърводелците е едно при железарите друго. При стоманена конструкция и покриване с панели т.нар. "ребра" (както и аз ги кръстих неправилно) се слагат надлъжно на покрива и се наричат столици. По фасадите гредите, за които се коват панелите също се наричат столици.
BeTaTesTeR - специалист
Много се чудиш, то ще падне сняг докато го направиш. Сложи колони 80х80х3, освен в 4-те ъгъла, сложи и по още две колони на 6 метровите страни, така ще ги разделиш на 3х2м.
Премостваш след това 3-те метра между срещуположните греди с някакъв профил 80х40х4 или 100х50х3 или максимум 100х50х4. Върху тях напречно слагаш П-образен студеноогънат профил 80х40х3 или 100х40х4, точно ти покриват 6-те метра. Слагаш 3 такива профила през метър и върху тях слагаш термопанелите.
Вече за стените решаваш как ще слагаш панелите хоризонтално или вертикално и заваряваш някакви профили между колоните, например 80х40х3 или 80х60х3.
За прозореца съвета ми е за да не се занимаваш с дограмаджии после да ти правят специално прозорец по поръчка, купи си готов прозорец и за него си направи рамка с по 2-2.5 см по-голяма от размерите на прозореца. В Практикер има готови прозорци, харесай си там размер и действай по него.
gogo7777 - майстор
чет окт 30, 2025 8:10 pmBeTaTesTeR написа:
Много се чудиш, то ще падне сняг докато го направиш. Сложи колони 80х80х3, освен в 4-те ъгъла, сложи и по още две колони на 6 метровите страни, така ще ги разделиш на 3х2м.
Премостваш след това 3-те метра между срещуположните греди с някакъв профил 80х40х4 или 100х50х3 или максимум 100х50х4. Върху тях напречно слагаш П-образен студеноогънат профил 80х40х3 или 100х40х4, точно ти покриват 6-те метра. Слагаш 3 такива профила през метър и върху тях слагаш термопанелите.
Вече за стените решаваш как ще слагаш панелите хоризонтално или вертикално и заваряваш някакви профили между колоните, например 80х40х3 или 80х60х3.
За прозореца съвета ми е за да не се занимаваш с дограмаджии после да ти правят специално прозорец по поръчка, купи си готов прозорец и за него си направи рамка с по 2-2.5 см по-голяма от размерите на прозореца. В Практикер има готови прозорци, харесай си там размер и действай по него.
+100
...но съвета ми е с 8 колони 60×60×4
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12

Тема "Да направим метален навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: