• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 441
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
gogo7777 написа:
От научна гледна точка, по-добре го донеси да го тествам пред тебе. Все пак да не говоря на изуст.
От практична гледна точка, НЯМА китаец, който да ми е хванал окото. Причините са много и са свързани САМО в професионалната му употреба.

Не работи при понижено напрежение (много често се случва по обектите)
Не работи по-надалече от "таблото майка"
Не работи на дълбоко
Хич го няма, когато около него са защипали и други заварчици масите си и заваряват на различни полярности
Дъгата след първия половин час работа не можеш да я контролираш (трябва ти реостат) и забравяш за таванни и вертикални шевове
При ниските токове положението е комико-трагично особено за ВИГ
Изобщо работят твърдо, не са гъвкави при пространствените положения и дължината на дъгата от електрода, което пречи на заварчика да се изяви като виртуоз :-D
Скалата на ампеража не е вярна (не коректна с прогресивна грешка)
Кабелите стоят зимно време като пружини.

Тия стигат ли? Естествено за хоби и домашният майстор, някои недъзи могат да се пренебрегнат. Не е нужно асмата да е перфектно заварена, нали?
Ей,господин тест пилот на заваръчни машини ,кого и защо заблуждаваш с горе написаното!? :x
От всичкото това е истина ,единствено че скалата на ампеража не отчита вярно,останалото са абсолютни измислици! :evil:
От миналите праз моите ръце китайци, всички работят повече от прилично на ВИГ и доста добре с почти всички видове електроди а пониженото напрежение изобщо не го усещат,за разлика от марковите които имат защита за ниско напрежение!
Пиша тези редове само заради това хората да не бъдат заблуждавани от такива като теб!
На тези които отново ще ме обвинят в мерене на инструменти и някакви други неща -ще кажа не меря нищо с никого, нито пък съм заклет фен на китайската техника - просто казвам това което съм видял и пробвал, за да не се създава грешно впечатление за китайските инвертори!Установил съм всякакви други кусури в тези евтини китайци но по отношение на работата им са си много добри !Ще ми се да направя малко клипове с някой от тези китайци, за да се види в действителност как работят... но нямам нито време ,нито пък под ръка такава машина ... но все някога ще осъществя и това!
Последна промяна от agj на ср дек 04, 2013 10:33 pm, променено общо 2 пъти.
Sof - специалист
Анатема,

недей така ще те обявят за второ качество и с ниски критерии !

Ти разби светата троица и в прекия и в преносният смисъл с тоя пост ! Очаквам буря !
=========

То и аз без да имам претенции за голям спец, написах под този коментар съвсем небрежно, за да не разгневя Владетелите на "Късоволтовата светкавица", че са ми други впечатленията от Райдъра.

Но не го натрапих за да не ме порази някоя мълния тутакси !

Но ти имаш благосклонноста на боговете на твое разположение и дано изолацията да ти е двойна :roll: ! :x
Последна промяна от Sof на ср дек 04, 2013 10:21 pm, променено общо 1 път.
agj - майстор
pansim написа:
agj написа:
Не, няма да има проблеми за инвертора ти !
Само че, преди да го включиш отново в мрежата ,изключи "копчето" за включване на машината!
Включвай винаги от това "копче" а НЕ директно щепсела в контакта ! :yawinkle:
Хайде да подходим с по-малко емоция и повече факти!
Може да има последици за инвертора, а може и да няма. Колега agj, аз не бих бил толкова категоричен като теб в мнението си. !
Няма никакви емоции!Има само личен опит !
Описаната от juvesan БГ картинка си е точно така ...а и не само ….по обекти още е възможно- непредвидено спиране на тока ,изключване на бушони и още други подобни ситуации свързани с прекъсване на електричеството и оставане на инвертора без ток по време на работа …но по всички обекти по които съм бил и от всички апарати с които съм работил независимо дали са маркови ,немаркови, китайски и всякакви др. няма нито един дефектирал от спиране на тока по време на работа !
agj - майстор
Sof написа:
Анатема,

недей така ще те обявят за второ качество и с ниски критерии !

Ти разби светата троица и в прекия и в преносният смисъл с тоя пост ! Очаквам буря !
=========

То и аз без да имам претенции за голям спец, написах под този коментар съвсем небрежно, за да не разгневя Владетелите на "Късоволтовата светкавица", че са ми други впечатленията от Райдъра.

Но не го натрапих за да не ме порази някоя мълния тутакси !

Но ти имаш благосклонноста на боговете на твое разположение и дано изолацията да ти е двойна :roll: ! :x
Не ми пука за какъв ще ме обявят !А пък и изолацията ще пробвам -имам ли друг избор !? :yawinkle:
:partyman:
А относно Райдъра- щом си доволен от него ,ползвай си го със здраве и изобщо да не ти пука!Не си длъжен да плащаш данък обществено мнение !
gogo7777 - майстор
Пиша тези редове само заради това хората да не бъдат заблуждавани от такива като теб!
А така, от време на време се включвай като коректор. Твоите намеци към мен се основават само на думи. Почти във всеки пост използваш едни и същи думи.
От миналите праз моите ръце китайци, всички работят повече от прилично на ВИГ и доста добре с почти всички видове електроди а пониженото напрежение изобщо не го усещат,за разлика от марковите които имат защита за ниско напрежение!
Направи си опит бе. Симулирай ситуацията, която упоменавам. Пусни апаратите през 50-100-200 метрови удължител и снимай клип. После обърни полярноста на единия и пак снимай.
И да те питам, какво гледаш през маската докато заваряваш, та ползваш клишето "работят повече от прилично на ВИГ и доста добре с почти всички видове електроди". Какво имаш предвид, масовите рутилки и някои базични ли? Ще ти кажа само на тебе.......с повече от половината електроди не могат да заваряват качествено. Това да не е Бенгалски огън, щом го топи значи е ОК. Дай малко професионален напън, стига си писал бля бля бля. Що ми е да заблуждавам някого, както твърдиш.

Отговори му на терзанията на Sof, щото аз не намирам подходящите думи. Искаше факти, после се оказа, че няма да става водолаз и накрая го интересува САМО дали неговия Райдер вдига 200.
Sof - специалист
Замислих се откъде да си взема 100-200 метра кабел за Апарата. Но майче няма от къде да го взема и ще ми се наложи да купя един на цената на още един Китаец.

Мъка,
любители, приятели, хоби лаици не се отчайвайте ако не можете да си позволите 200 метров кабел вие пак можете да заварявате, Боговете ще се смилят над вас !

И ако Райдъра ви е с платки Кендо, транзистори Тошиба и вдигне 200 Ампера, то или боговете са го позволили или се молете те да не го разберат !

Сериозно, отида ли на село- викам чичото, братовчеда и съседа и започваме групово заваряване ! като ще помисля и двама от тях да са на разстояние 350 метра- единия до реката ще го пратя, а другият в центъра на селото ще заварява оградата на градинката - обаче остава проблема с общото заземяване при тези разстояния !

Намене ли ми се струва или някой сериозно започва да преиграва в тази тема ???

Значи инверторните апарати не са Космическа технология, а купчина платки и не виждам нищо особено в един такъв уред- кондензатори, транзистори и тнт.

Някой хора започват да ги обожествяват тези машини !

Лично мене ме касае точно това- ЕТО ОТ ТОВА СЕ ИНТЕРЕСУВАХ- дали това дето го пише на кутията като ампери е така и дали мога да заварявам с повечето от посочените размери и видове електроди.
Понеже за сега съм оставил в хангара моя самолет-Джъмбо-джет, на които му се е появила пукнатина под десният елерон и там ще трябва да заварявам с Титаниево - Литиево - Молибденово- Родиеви електроди. и също ще ми е проблем дясната прикрилка, защото в нея има и Алумин и магнезий !

Изобщо не съм питал за 200 метрови удължители, подводно и групово заваряване и тнт !
===========

Понеже не се смятам за олигофрен, както някой се опитват тук да ме изкарат и имам познания и елементарен опит с такава техника- при огледа вътре във така отричаните от някой апарати ми става ясно че това което пише на етикета е вярно ! Но отричащите нямат интерес да го признаят това !

Има преувеличаване единствено в това че апарата може да заварява Алумин и предполагам още някой цветни сплави , които на мене не са ми известни и наистина това е лъжа !

Та невиждам защо някой любител - майстор ще се интересува от 200 метрови удължители и тнт.

Аз си направих 10 метров удължител и ми е идеален -2.5 квадрата х 3 ! Повече от това здраве му кажи !

Пробих 2 дупки на кутията, два карабинера и с ремък през рамо -мога да ти заварявам и асмата на дядото !

Е това е !

Нито отричам че марковите са супер и качеството на професионалната техника е друго нито нищо ! Но просто аз и повечето любители мисля че ще сме пре доволни от 200 А ток и един подобен на моя уред- дали от Райдер, дали от Драгозов и ли от Кендо.
Рдемонтира ли се - ДА !
Работи ли -Да !
По добър ли е от трансформаторните тупани -Да !
Заварява ли повече видове електроди и сплави - Да !
Е тогава ?

Пък вие Пилот-изтребителите и Експерт-изпитателите на Инверторни машини от клас "15 пъти-А" си правете тестове и давайте анализи, но не отричайте Хоби техниката предназначена за нас любителите !

Виждам че да ви убеждавам в преимуществата на тази любителска техника е безмислено, за това и няма да правя вече подобен опит !

agj -Абсолютно съм съгласен с тебе че при отпадане на захранването тези апарати нямат никакъв проблем !

Нали видях на дъното какви са и кондензаторите и грецовете и колко защитна електроника има един такъв уред.

Като изсъхнат тия електролитни кондензатори някога може и да е проблем отпадането на захранването, но за сега не мисля че може да има някакъв проблем от това !

На село благодарение на трафа на средно и Енерго-про колко пъти като пусне съседа трифазният циркуляр и ми пада напрежението че и телевизора един път изгасна- та до сега инвертора да е думнал ако не беше читав !

Също напрежението често пада и се задържа на 190 волта в някоя от фазите -зимата по често.
Те хората няма да хабят Тошиба транзистори ако апарата е калпав.
Последна промяна от Sof на чет дек 05, 2013 4:41 pm, променено общо 8 пъти.
bigdragon - майстор
@ gogo7777 и pansim

Колеги,
Бихте ли споделили мнение и за инверторите на Esab. Не ги споменавате, а според мен те също са от еталоните. С удоволствие бих прочел мнение на хора, познаващи материята.
pansim - майстор
Бяха добри. По наблюдение на майстори заварчици, по-новите модели /трифазен инвертор/ вече не е същия като работа. Не бяха доволни, и си караха със старите, докато бяха още в кондиция. Един по един сдадоха...ама на тонове електроди работа :supz:

Изключително добри машини са СЕЛКО. Не са евтини, но аз съм очарован от работата с базични електроди с такъв инвертор!!! Разликата е голяма.
И приказки от типа " Всички са еднакви и работят с всички видове електроди" може да ги каже само човек който или НИЩО не отбира от заваряване, или НИКОГА не е пипал друг инвертор освен евтиния китаец!
Просто трябва да се пипне...и тогава проличават нещата...
gogo7777 - майстор
ЕСАБ са добри апарати и се стремят всячески да отстояват името си. Имат модели във всички класове и все още бъдещи прототипи. Собствениците му обаче не водят ЕСАБ към прогрес. Изостават доста технологично. Вече не се занимавам със заваряване и нямам пресни впечатления от тях. Иначе доста съм заварявал със стационарните им модели и съм доволен. Имат и комерсиален модел изцяло китайски май БЪДИ-то беше, но от тях не съм очарован особено.

Скоро ЛОРХ ще се намешат при големите и за тях ще се коментира много. Руснаци и германци са се заканили :-D ама ще видим.......
agj - майстор
gogo7777 написа:
Ще ти кажа само на тебе.......с повече от половината електроди не могат да заваряват качествено. ....., стига си писал бля бля бля.
Ето показвам ти само на теб…. без бля ,бля ! :-D Пробичка правена с WSM 200 –жълт , чист китаец за 380 пари :-D
!Изображение
Никакви колебания в заваръчния ток ,устойчива дъга ,видно е че и пръските около шева са незначителни ,……! :rolleyes:
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 441

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: