• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 25
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
koko112 - напреднал
Pansim,ако искаш ще ти изпратя цялата кутия,на мен работа няма да ми върши.Стигнах до мнението че след като електрожена ми работи перфектно с NORD EV50 EVB50 и др.няма смисъл да се затормозявам че не работи добре с EV63. :partyman: Avas_co драсни някои ред като изпробваш AWS E7018-1.
koveslav - майстор
Avas_co написа:
Ясно, мерси за отговорите.
Явно ще се пробват.
Странно ми беше, че в един и същи магазин ЕВ 50 е на цена към 40 лева, а AWS E7018-1 на към 23 лева, което не е малка разлика, не че в моя случай не е без значение, че не горя толкова много електроди.
Не съм обръщал внимание на кутиите дали пише произхода на едните и другите.Възможно е разликата в цената да е заради различно производство,в различни страни.Важното е,че работят еднакво.
Avas_co - майстор
koveslav написа:
Avas_co написа:
Ясно, мерси за отговорите.
Явно ще се пробват.
Странно ми беше, че в един и същи магазин ЕВ 50 е на цена към 40 лева, а AWS E7018-1 на към 23 лева, което не е малка разлика, не че в моя случай не е без значение, че не горя толкова много електроди.
Не съм обръщал внимание на кутиите дали пише произхода на едните и другите.Възможно е разликата в цената да е заради различно производство,в различни страни.Важното е,че работят еднакво.
Сигурно е така.
Отделно чувах и нещо, че вече имало повече от един вносител на Бьолер и от там цената е тръгнала надолу.
koko112 ще дам отзиви ако не забравя, че едва ли ще е скоро.
Наскоро доста им се чудих, че ми се беше отворила повечко работа за електрожена и ... но си заложих класически на Норд и закупих някакво количество, та сега не е ясно кога ще успея да издухам остатъците.
pansim - майстор
koko112 написа:
Pansim,ако искаш ще ти изпратя цялата кутия,на мен работа няма да ми върши.Стигнах до мнението че след като електрожена ми работи перфектно с NORD EV50 EVB50 и др.няма смисъл да се затормозявам че не работи добре с EV63. :partyman: Avas_co драсни някои ред като изпробваш AWS E7018-1.
Ако не ти върши работа...
Защото аз не съм заварчик и идеята бе само и единствено за тест.Взимам и тествам различни електроди с цел подобряване на изделието.
Има си електроди които изискват много голям форсаж на дъгата за да работят добре. Може и тези да са такива...както и целулозните
В интерес на истината с НОРД съм тествал и инвертора няма никакви проблеми, както и с ЕСАБ ОК 48.00 и ОК 48.60
С EV 50 на Бьолер няма никакви въпроси. Лично съм пробвал 2.5мм и 3.2 мм.

НОРД който се правеше в Ихтиман е точно тип 7018-1
koveslav - майстор
Е7018-1(каквито са Норд и обсъжданите Бьолер) за 2,5мм имат препоръчителен ток 60-90А,а Е7018(ОК48.00) за 2,5мм работи при 80-110А.Това е според Есаб,а и на практика е така.Не си обвинявайте машините за това,че с едните електроди работят по-нестабилно отколкото с другите,ако правите сравненията при един и същи ток.
EV63 е Е8018 и също би трябвало да работи препоръчително над 80А.
gogo7777 - майстор
Електрода EV63 на Бьолер е тънкообмазан и нисководороден /по-малко от 4мл в 100гр/. Когато се заварява с него нискокачествена стомана водорода в каверната се увеличава и това "гаси" плазмата. Няма време да се разкисли /образно казано/. Ако трябва да се уползотворят за заваряване на прокат, трябва дълга дъга. Електрода е предназначен за качествени твърди стомани. Подходящ е и за наваряване и възтановяване.
Пробвайте го на някой стар лемеж или ресор :wink:
koko112 - напреднал
Опитах на един лемеж,дали си въобразявам или не разлика има.На 110-120А работи горе долу добре,но направи ми впечатление че като чукнах шлака от вътрешната му страна шлака не е гладък а целият е на много фини дупчици,иначе шлака се отделя лесно.
pansim - майстор
Дупчиците са от дълга дъга според мен. Дръж къса дъга, почти да се опира електрода до метала. Другата причина за поява на пори е нечистота на детайла. И още - съгласно описанието на производителя - 2 часа сушене при 200гр.
koveslav - майстор
koko112 написа:
Опитах на един лемеж,дали си въобразявам или не разлика има.На 110-120А работи горе долу добре,но направи ми впечатление че като чукнах шлака от вътрешната му страна шлака не е гладък а целият е на много фини дупчици,иначе шлака се отделя лесно.
По-скоро,преди да си променяш дължината на дъгата и да си изневериш на навиците(може пък да се окажат верни),огледай и кажи само шлаката ли е на дупчици,или има съоветстващи на тях микрошупли по самия шев.Ако е само по шлаката,не се впечатлявай чак толкова.Лемеж,лемеж,ама не знаеш произхода му и състава на метала.Ако си набарал някое неизвестно украинско произведение на изкуството...И не гледай предварително потенциометъра,той е само ориентация за начало.Направи проба да си регулираш тока по време на самото заваряване,докато почувстваш,че нещата започват да се получават.Независимо,че после като спреш и погледнеш показанията на които ти е харесала работата със съответния електрод и материал,тока според скалата може да ти се стори нереално висок или пък прекалено нисък...
gogo7777 - майстор
направи ми впечатление че като чукнах шлака от вътрешната му страна шлака не е гладък а целият е на много фини дупчици,иначе шлака се отделя лесно.
Така трябва да е шлаката. Ако тези порички са с приблизително еднакви размери, значи всичко е наред :wink: . Да уточним пак....дълга дъга за проката....за лемежа и тем подобни стомани нормална дъга.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 25

Тема "Електроди мнение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: