• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Чираче - майстор
чет яну 23, 2025 7:50 pmkr1100 написа:
чет яну 23, 2025 11:43 amgogo7777 написа:
С електрожен не. Аргон или оксижен.
Да с аргон
Я пак... аргона не заварява - той е защитния газ при заваряване. ВИГ заваряване/ Волфрам Инертен Газ/. При друг вид зазаряване се ползват други газове - коргон, въглероден двуокис, разни смеси от газове и т.н.
kozl - майстор
Гогата го домързява да щрака по клавиатурата и по некой път аз му вмъквам иронични забележки :-D
Убавото е че се разбираме :partyman:

Преди години ми подариха 2,5 мм неръждаеми електроди. Много лесно се работи с тях. Пробвал съм ги и на черна стомана. Много малко шлака правят.

Освен че са скъпи, има ли основателна причина да не се ползват за неотговорни конструкции, примерно битови стелажи?

С тези електроди "капах" планки в-у 1мм неръждаема ламарина. Ламарината се накъдри. В случая това не ме притесняваше, но преди време поръчвах шкаф от ламарина неръждавейка и беше точкован с телоподаващо и почити не си личаха деформациите от заварки.
kr1100 - майстор
пет яну 24, 2025 8:29 amЧираче написа:
.....Я пак... аргона не заварява - той е защитния газ при заваряване. ВИГ заваряване/ Волфрам Инертен Газ/. При друг вид зазаряване се ползват други газове - коргон, въглероден двуокис, разни смеси от газове и т.н.
Знам много добре, просто ме мързеше да пиша.
gogo7777 - майстор
пет яну 24, 2025 8:52 amkozl написа:
Гогата го домързява да щрака по клавиатурата и по некой път аз му вмъквам иронични забележки :-D
Убавото е че се разбираме :partyman:

Преди години ми подариха 2,5 мм неръждаеми електроди. Много лесно се работи с тях. Пробвал съм ги и на черна стомана. Много малко шлака правят.

Освен че са скъпи, има ли основателна причина да не се ползват за неотговорни конструкции, примерно битови стелажи?

С тези електроди "капах" планки в-у 1мм неръждаема ламарина. Ламарината се накъдри. В случая това не ме притесняваше, но преди време поръчвах шкаф от ламарина неръждавейка и беше точкован с телоподаващо и почити не си личаха деформациите от заварки.
Внимавай с шлаката. Докато изстива се пука и хвърчи навсякъде.
Може да заваряваш прокат с тях, но какъв е смисъла.
Има аргонови машини с опция точковане. Едва ли са ползвали телоподаващо и да цапат ламарината

:drinkers:
MamaMy - майстор
Той газа охлажда заварката и е една идея по-добре за околната ламарина. Не се къдри толкова.
kozl - майстор
пет яну 24, 2025 9:28 amgogo7777 написа:
Внимавай с шлаката. Докато изстива се пука и хвърчи навсякъде.
Може да заваряваш прокат с тях, но какъв е смисъла.
Има аргонови машини с опция точковане. Едва ли са ползвали телоподаващо и да цапат ламарината

:drinkers:
Това за шлаката немаше как - установих го още в първата им употреба. Нема нужда да я чукаш шлаката, она сама си отлита като позастине :-D

Телоподаващо ми се мота в моята чутура. Не съм им влизал в цеха, но скоро минавайки от там видях нова, по-голяма постройка. Значи имат осезателен напредък, което пък ме кара да мисля, че следващия път като имам необходимост за моите дреболии може и да ми откажат.

Аз в този форум съм споделял неволите по това как питах над 20 фирми, които работят с неръждаема стомана за моето шкафче и получих отказ от всички с изключение на една.
agj - майстор
чет яну 23, 2025 6:33 pmЧираче написа:
чет яну 23, 2025 11:28 amnautilus33 написа:
Трябва да си направя мивка(корито)от инокс 0,5мм. Дали ще стане да де захари с електронен, или е твърде тънко и трябва телеподаващо?
Може, зависи от заварчика. Инверторен заваръчен апарат, тънки електроди, и много майсторлък.
Интересно колко трябва, да са тънки електродите за ламаринка 0,5. :? :-D За майсторълка е вярно -трябва много..... ама прекалено много!Ти щом го предлагаш вероятно си го правил :-D Или е много е лесно да, се пишат глупости.... :? :-D
Чираче - майстор
пон фев 10, 2025 10:48 pmagj написа:
Може, зависи от заварчика. Инверторен заваръчен апарат, тънки електроди, и много майсторлък.
Интересно колко трябва, да са тънки електродите за ламаринка 0,5. :? :-D За майсторълка е вярно -трябва много..... ама прекалено много!Ти щом го предлагаш вероятно си го правил :-D Или е много е лесно да, се пишат глупости.... :? :-D
[/quote]

Поне съм се опитвал... И не са глупости. По спомен съм пробвал селектроди ОК63.30 ф1,5мм, и ампераж около 40-50А, с точковане, обратно степенчато. Вярно, че е малко трудно, но не е невъзможно-всеки може поне да се пробва.
agj - майстор
:проба:
вт фев 11, 2025 9:45 amЧираче написа:

Поне съм се опитвал... И не са глупости. По спомен съм пробвал селектроди ОК63.30 ф1,5мм, и ампераж около 40-50А, с точковане, обратно степенчато. Вярно, че е малко трудно, но не е невъзможно-всеки може поне да се пробва.
Какъв обаче е смисъла от това пробване. За мен заваряването на ламарина 0.5 си е глупост...независимо от метода. Получава се единствено по технология на огъване и съединяване на краищара позволяваща осъществяване на заваряване с. подходящ метод и получаване на добър външен вид, всичко и останало са глупави изпълнения.
40-50А не са ли много за тази ламаринка, с тези електроди, ако въобще е възможно?
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Заваряване на инокс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: