Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Fitibaldi - специалист
искам да направя шайба като тази на картинката. ще ми трябват 100-тина бройки, та не е удобно всяка да се фрезова отделно. външният размер е 45 мм, а дължината на тръбата е 10 мм.
как може да се направи?
аз си мисля да се фрезоват вътрешните фаски на тръбата, колкото позволява машината и след това на друг да се нареже тръбата на 10 мм парчета. дали е добра идея?
мисля, че няма да стане с разпробиване на тия полукръгове.
мислех си и за плътно желязо 45 мм с разпробиване на 2 малки дупки с изместен център и след това централната, но тогава се губи много материал и пак се ограничевам да се прави на парчета
някакви идеи за направата?

Прикачен файл

ring02.gif
ring02.gif (5.5 KиБ) Видяна 7431 пъти
LZ - специалист
На лазар или водно рязане :?
lyki - специалист
Fitibaldi написа:
искам да направя шайба като тази на картинката. ще ми трябват 100-тина бройки, та не е удобно всяка да се фрезова отделно. външният размер е 45 мм, а дължината на тръбата е 10 мм.
как може да се направи?
аз си мисля да се фрезоват вътрешните фаски на тръбата, колкото позволява машината и след това на друг да се нареже тръбата на 10 мм парчета. дали е добра идея?
мисля, че няма да стане с разпробиване на тия полукръгове.
мислех си и за плътно желязо 45 мм с разпробиване на 2 малки дупки с изместен център и след това централната, но тогава се губи много материал и пак се ограничевам да се прави на парчета
някакви идеи за направата?
За какво ще се използват тези шайби?
Така и не разбрах тези полудъги на вътрешния диаметър какво са точно(фаски ли малки дупки ли(отвори май бяха :wink: )
Едва ли ще намериш толко дълъг фрезер с диаметъра на полукръговете от чертежа ,който да оправдава изработването на детайлите на серий от по няколко и после рязане.А и не съм сигурен дали фрезер с такъв диаметър няма да отдава при обработването.
Това което ми идва на ум е нарязване на материала на шайби от по 10мм с размер ф-45мм.после се пробиват на подходящото място малките отвори-не дупки.Ако полудъгите са на точно определен ъгъл една спрямо друга е нужно да се правят на фреза на която има делителен апарат.И чак накрая на струг се оформя вътрешния размер на шайбата.
Fitibaldi - специалист
мислех си за лазер, смятах го дори. така май най-евтино ще излезе.
ако го правя от плътно желязо с разпробиване много амтериал ще се изхвърли и пак трудоемко и скъпо.
ако първо нарежа шайбите на по 10мм и след това се фрезоват, ще е пак много скъпо. всяка айба да се наглася и фрезова, звучи трудно и бавно.
фаските са по цялата дължина на шайбата и са с диаметър 3 мм.
sspoko - специалист
Ако имаш въртяща маса на фрезата няма да е никъкъв проблем и ще стане бързо, а ако нямаш големи изисквания към точноста на дупките може и в стягата /менгемето / на фрезата само местиш фрезера на разтояние равно на разстоянието между двата центъра на дупките май малко сложно го обясних ама ще пробвам утре да пусна чертеж. Но си мисля че най точно ще е от плътно да направиш първо дупките на фреза или на координат и после на струга.
Харалампи - специалист
Аз бих заложил на пробиването. Не съм наясно с цените на лазерното рязане, но с пробиване е по-просто. Могат да се справят и работници с по-ниска квалификация. Цялата работа може да се свърши само на универсален струг ако използваш този вариант. Дай повече подробности за детайла и материала. Каква е дебелината на шайбата.
Fitibaldi - специалист
трябва да е от някакъв метал. нямам изисквания за здравина.
мисля си, че с фрезата ако се прави на 100 мм парчета и след това да се режат тръбите ще е най-добре. иначе дебелината на нещото трябва да е 3 до 12мм. с пробиване ме е страх, че ще се счупи свредлото
brum - майстор
На техническия има един лазер, където цените са доста приемливи. Но май не могат да режат много-много дебели материали. За неръждавейка знам че режат до 3мм със сигурност.

Цените бяха нещо от сорта 2лв на линеен метър + някакви стотинки на контур. Една такава планка има 2 контура с малка дължина. Заедно с материала надали ще излезне повече от няколко лева на парче.

Но най-лесно ще е да попиташ. Изпращаш на laser@tu-sofia.bg чертеж на аутокад (размерите ги давам в мм, не знам дали имат някакво изискване) и казваш че ти трябват 100 бройки като дебелината трябва да е между Х и У. Те ще ти кажат каква е крайната цена.

Ха, намерих им и сайта:
http://www.llg-bg.com/

Има ценообразуване, така че можеш и да посмяташ сам.
sek.1 - специалист
И в осми блок на ТУ има доста мощен лазер но не знам до колко милиметра реже.
sspoko - специалист
А какъв клас на точност ти трябва за на самите отвори и дали лазера ще го постигне?

Тема "фрезоване или струговане?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: