• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Fitibaldi - специалист
искам да попитам някой знае ли от къде мога да си купя такава машинка:
Изображение
на тази характеристиките са и за медни тръби ф6, ф8 и ф10, а аз искам да огъвам поцинкована тел 3мм. дали ще стане? :)
също така за да не отварям нова тема в този раздел...
някой знае ли как да изправя тел?
купих си няколко кг. поцинкована тел 3мм, но тя идва на руло, а на мен ми трябва права. от вчера правя опити с един обтегач. единият край съм вързал в единия край на терасата, другия с обтегача на другия край и цяла нощ стоя натегнато. сутринта като разхалбих и телта все още не беше права :(
трябва като арматура да я опъна с колата ли?
velsi - Почетен майстор
Пробва ли тук? http://www.rothenberger.bg/ ?

Да, трябва да я опънеш по-силно. С колата може би ще стане.
Fitibaldi - специалист
мерси
разгледах сайта, видях къде е магазина им.
а, това с опъването с колата хич не ми харесва :( все си мисля, че може да направя беля ако се скъса телта...
velsi - Почетен майстор
Ами не знам... Опъвал съм така 6 мм арматурно желязо с бус навремето. Ако се внимава сигурно няма проблем. Но ако измислиш друг начин сигурно е по-добре, но опъването трябва да е силно. Може би дори и рязко.
teoto - специалист
Като я опънеш леко, на единия край закачаш масата, а на другия ръкохватката на електрожен. В зависимост от дължината настройваш ампеража и времето за контакт. Правил съм го и става. Внимавай, че телта се нагрява почти до червено.
Fitibaldi - специалист
аз опитах да опъна. дръпнах, дръпнах, ама ме беше шубе. поизправи се, ама не достатъчно :(
нарязах я на парчета от по 2-3 метра, сметнах, че е по-добре, отколкото пак да я навия.
може другия път в арматурния двор да им кажа за 5 лв. да ми я опънат.
velsi - Почетен майстор
teoto написа:
Като я опънеш леко, на единия край закачаш масата, а на другия ръкохватката на електрожен. В зависимост от дължината настройваш ампеража и времето за контакт. Правил съм го и става. Внимавай, че телта се нагрява почти до червено.
Не го препоръчвам! Човека е написал, че телта е ПОЦИНКОВАНА и има голяма вероятност по този метод да съсипе покритието.
Fitibaldi - специалист
по арматурните дворове няма ли машини за изправяне на тел? намирам в интернет разни, ама не са в софия. на мен не ми трябват парчета по 20 метра, а парчета по 2-3-4 метра макс
teoto - специалист
velsi написа:
teoto написа:
Не го препоръчвам! Човека е написал, че телта е ПОЦИНКОВАНА и има голяма вероятност по този метод да съсипе покритието.
Нищо не пречи да опита. Не е нужно, да се зачервява телта. Въпрос на опит.
Fitibaldi - специалист
нямам електрожен за да опитам. иначе за моите парчета от по 2 метра би било чудесно.
не ме притеснява, че може да се наруши повърхността.
  • 1
  • 2

Тема "2 въпроса, една тема (ръчен бигляр, изправяне на тел)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: