Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
doctor - специалист
Искам да попитам майсторите как и с какви инструменти се огъват готовите квадратни профили с по -малки дебелини и размери, ползвани например за парапети и огради.Предполагам, че става на студено. Има ли някаква " малка механизация " за почина направи си сам.
Благодаря предварително за отговорите.
rosenred - специалист
Има машини за огъване,които са валци по същество.Аз лично моите неща ги огъвам в Герман(ако си от софия),тази машина е специално за алуминиеви парапети обаче е яка и човека огъва и желязо.3-5 ЛВ за метър.
doctor - специалист
Толкова ли голямо усилие се изисква ?Не може ли да се направи и ръчно или със самоделно устройство - например около автомобилна джанта или нещо подобно?
rosenred - специалист
Аз лично не съм си правил експерименти,предполагам че съпотивлението ще е голямо а и времето което ще прахосаш ще струва повече-това според мен.
shotik - майстор
Ако е плътен материал ,може да се огъне на огъвачка за арматура,ако е кух квадратен профил ,трябва да има ролка със сечението на профила и като се огъва ,тя да държи странично материала да не се издува настрани.Радиуса на огъване не може да е малък,тогава ще се получи скъсване на външната част на материала.
evdoki - специалист
Или оксижен и нагряване :-D
rosenred - специалист
точно за кухи профили имах впредвид
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
doctor написа:
Толкова ли голямо усилие се изисква ?Не може ли да се направи и ръчно или със самоделно устройство - например около автомобилна джанта или нещо подобно?
Разбира се, че може! Не забравяй, че трабва здраво да застопориш джантата. И здраво да захванеш неподвижно единия край на тръбата и здраво да захванеш подвижния край на тръбата и яко усилие да приложиш...
Напълни я с пясък, за да избегнеш доколкото може сплескването на мястото на огъването.
velsi - Почетен майстор
Ровиш с Гугъл и си харесваш конструкция, която ти е по силите. Има и ръчни. Аз лично имам хидравлична, самоделна машина, малко примитивна, но огъвам тръби без проблеми. Кръгли, защото квадратни не ми се е налагало.
Lans Link - специалист
Здравей "докторе".Само не разбрах каква форма искаш да огъваш тия профили.Мога да ти обясня, стига да знам какво искаш да правиш.И снимки на шаблони мога да ти пратя.Айде със здраве.
Ланс

Тема "огъване на квадратен профил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: