Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
bikerider_ - специалист
Здравейте!
Проблемът е следния - как да се предпази от корозия външна стоманена врата, изложена на изпръскване със солената вода и киша през зимата?
Прилагал съм почти какво ли не - чистене с механична четка, грундиране и боядисване. Или пък боядисване с боята 3 в 1 на Оргахим(боя, грунд и ръждопреобразувател в 1) но понеже вратата е бяла и всяка година най отдолу, където винаги бива изпръсквана от колите със солена вода избива ръжда. Не стига всичко, ами сега, преди да почна работа боята се беше и напукала на люспи! А е само на 2 години!
Сега свалих отново ръждата, намазах с ръждопребразувател и се чудя, понеже има някои неравности в метала от ръждата - преди или след нанасянето на грунда да ги изравня с кит? Доколкото знам преди грунда, но предвид това, че металът е постоянно изложен на солена вода, дали да не грундирам, за да го предпазя и после да китвам?
И най важното - каква бяла боя(марка и вид) ще ме посъветвате да сложа за максимална протекция от враждебните условия наоколо? Очавидно евтините бои и емайллакове по 10лв. не вършат работа.
Благодаря в аванс за съветите!
shotik - майстор
Има защита на пода на кола отдолу с марка Боди ,тя е като каучук,черна е и като нанесеш от нея и изсъхне отгоре с друга боя за цвят.Имаше и някаква сива,но сега не си спомням дали е на същата марка.Утре ако намеря по мазето кутия ще пиша пак.
sek.1 - специалист
Черното боди е на битумна основа сивото се води силиконово и е по добро по принцип и двете не са точно антикорозионно покритие а предпазват от механично въздействие .
shotik - майстор
Със сивото боди ще предпази вратата от изхвърлени камъчета и пясък и от солените пръски,затова му препоръчвам боди ,но съм забравил кое на каква основа е направено.Мисля ,че аз бих направил така,но ако има и други начини ,ще предпочета най-добрия.
Стефан - майстор
Аз бих заменил черната ламарина с неръждавейка. Вярно, доста по-скъпо е, но забравяш за проблема.
sek.1 - специалист
Предполагам че въпросната врата има рамка (винкел или профил) така че и неръждаема ламарина да сложи пак остава проблема със защитата на рамката. Чувал съм много добри отзиви за някъкъв препарат на Зинга води се нещо като химическо поцинковане но не съм работил с него.
bikerider_ - специалист
Точно за винкела/рамката на вратата най-отдолу става въпрос! Е, гние и ламарината над него, но не толкова. Затова не мога да ги сменя. Не че на съседа чисто новата врата не прогни и тя за 5г. на същите условия, но все си мисля, че има някакъв начин да я защитя.

Въпросната боя Боди съм я виждал намазана на метал, но тя е по-скоро за механична защита, доколкото знам. Пръскат калниците на автобусите, под седалките, за да защитят ламарината от протъркване и от солените подметки на хората с нея, доколкото съм виждал. Обаче това покритие стои доста грапаво. А и не знам как би се държало на външни условия. Боди ли се казва точно и на коя фирма е? И дали друга боя би стояла стабилно на подобно силиконово покритие?

Иначе коя е най-добрата на външни условия боя? Алкидната и авто-емайллаковате по 10-12лв. се пукат от температурните амплитуди -15 - +40 градуса.
sek.1 - специалист
Боди се казва и има номер ама не сам сигурен мисля че беше 930 но това не е фатално в магазина питаш за сивото боди. Струва 6-7 лева един килограм.
Стефан - майстор
Сивото Боди е 999. Що не пуснеш една снимка?
bikerider_ - специалист
Качествена снимка най-рано утре мога да пусна по обясними причини :-D
Иначе след ръждопреобразувателя всички ръждиви язви вече са в сиво. Въпросът сега е да грундирам ли, да китосвам и след това да грундирам ли и с коя боя да действам след грунда?
Дали с боди и бяла върху нея и дали бялата ще държи върху непрекъснато пулсиращото силиконово покритие Боди?(съмнявам се, понеже съм боядисвал силикон с боя преди)
Коя блажна боя според вас е най-добра на свиване и разширение, причинено от температурни амплитуди? Още повече, че ако сложа силиконова(подвижна) основа, обикновена алкидна или авто емайллак ще стане на юфка за отрицателно време.

Тема "Защита от корозия на стоманена врата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: