• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
hygro - майстор
Как се пробиват осемстотин петмилиметрови отвори в 15-22mm медна тръба, без в нея да попаднат стружки? :?
velsi - Почетен майстор
Предполагам като се използва мощна прахосмукачка при пробиването, но пак няма гаранция. Медната тръба част от някаква инсталация ли е? Не е ли по-лесно да се демонтира и продуха след пробиването?
hygro - майстор
Инсталация. Не ме притесняват тези стружки, които попаднат вътре в в тръбата - тях ще издухам с компресор. Опасни ми се струват тези, които останат да "висят" по отворите и в по-късен момент се откачат и повредят пневматиката...

Мислех за някакво решение, като например снаряда с който чистят петролопроводите отвътре. Ама заседне ли в някое коляно...

Засега решението ми е, да изсипя един ловен патрон за зайци вътре и да прокарам сачмите с компресора, но не съм сигурен, че с това ще постигна чистота. Нещо като месингова четка може би...
velsi - Почетен майстор
Идеята със съчмите ми звучи добре, но ако вместо съчми за зайци използваш такива за пясъкоструен апарат мисля, че ще се получи по-добре.
Zoro5 - специалист
Има такива ръчни ножчета за почистване на чаплъци и мустаци от вътрешната страна на отвор в тръба - има ги по фирмите за металорежещи инструменти. Има такива и за медни тръби (за климатици) но не знам дали могат да се пъхат и вътре. Но ще е гадно - медта се "замазва".
Bobivan - специалист
hygro написа:
Как се пробиват осемстотин петмилиметрови отвори в 15-22mm медна тръба, без в нея да попаднат стружки? :?
Колко е дълга тази тръба?Каква е функционалноста на това изделие?
Има специализирани шабъри за медна тръба:
http://refribg.com/index.php?productID=145ипи този:
http://www.rothenberger.bg/articledetai ... ticleID=48
не знам дали ще влезнат в отвор ф5мм...Разгледай страницата на Ротенбергер ,има интересни неща..
Последна промяна от Bobivan на пон яну 18, 2010 7:33 pm, променено общо 1 път.
Стефан - майстор
hygro написа:
А можеш ли да дадеш някакъв чертеж? Нали знаеш, че аз съм по нестандартното. А това определено е голяма закачка за мен.
hygro - майстор
Стефан написа:
А можеш ли да дадеш някакъв чертеж?

Прикачен файл

6484.jpg
6484.jpg (48.61 KиБ) Видяна 4752 пъти
joe007 - специалист
Пробивай със свредло заточено за ламарина.Накрая на пробиването остават едни "тапички" които с продухване можеш да изчистиш, а осенъците са много леки и няма какво да падне от тях.
sek.1 - специалист
По оръжейните магазини продават кръгли месингови четки за почистване на оръжие купуваш с подходяш размер (струват по 3-4 лева) връзваш я за едно тънко стоманено въженце и теглиш в двете посоки къквито и чеплъци да са останали ще ги свали. С такава си чистя от наоловяване и нагар ловната пушка има и по малки размери за различните калибри.
  • 1
  • 2

Тема "Отвори без стружки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: