• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Mapek - специалист
Задължително ли е предварително да се грундира?
ebahti - майстор
не знам дали тр. да се грундира,ама знам че ще съсипеш ламарината.от къф зор ше боидисваш бакър??? ааа,добре дошъл!!! :-D
Mapek - специалист
Добре заварил :winken:
Нещо като: "Направи си сам слънчев колектор" :)
В какъв смисъл ще я съсипя?
iavord - специалист
Доколкото знам в този случай медта не е боядисана, а оксидирана по някакъв начин.
Ако разбираш руски виж тук: http://techno.x51.ru/index.php?mod=text&uitxt=54
evdoki - специалист
Може да се боядисва, но ще се олющи ( хубава българска дума ). Най лесно със спрей (черен :-D ), но за 3-4 години ще се надигне
bigshop - специалист
Зависи от боята. Но в общия случай трябва да се грундира. Виж повече тук:
http://www.lackprom.com/osnovni-pravila ... dukti.html

Пак там в "Продукти" можеш да потърсиш подходяща боя за висока температура.

Сподели резултатите. Ще бъдат интересни за много хора.
Mapek - специалист
Известно време не бях следил темата /... след десетина дневния антракт :wink: /
Та първо: благодаря на отзовалите се!
Второ: вчера писах на "Лакпром" и ето какво ми отговориха -
"ДА медната ламарина трябва да се грундира
с УНИВЕРСАЛЕН ГРУНД ЗА ЧЕРНИ И ЦВЕТНИ МЕТАЛИ - ЧЕРЕН"

Междувременно рисковах и боядисах с черна боя без грундиране. Направих го на "две ръце" като първата - значително по-рядка /вместо грунд :wink: /

За почернянето чрез химикали не бях се и сетил. Хареса ми, но предполагам ще е проблем сдобиването с химикалите /киселините/ :?
Обещавам след време да пиша какво е станало.
pavkatay - майстор
какво ще стане е ясно.всички горе са го написали. интересно е това с грунда-ЧЕРЕН. мисля, че е един куршум-два заека.
Mapek - специалист
То за ставане сигурно ще стане, въпроса е колко ли все пак ще издържи. Боядисвал съм поцинкована ламарина така - без грундиране /бяха ми казали, че цинка влизал в химична реакция с миниума и това било предпоставка за олющване/. Вече 7-8 тодини няма проблем. Ако и в този случай издържи толкова мене ме устройва :)
Това с черния грунд - добре, ама колко ще изкара само на грунд :?
Все пак грунда е основа върху, която да се положи трайната боя. То по принцип има бои, които съдържат грунд в себе си и не е нужна предварителната обработка, но са по скъпи, а и го разбрах със закъснение най-вече :lol:
iavord - специалист
@Марек
Има доста фирми дето продават химически реактиви. На времето баща ми искаше да се занимава с галванични покрития и му бяха обяснили, че само за разните цианиди и тем подобни особено опасни неща се иска разрешение от полицията. Иначе тея за оксидацията едва ли ще е проблем да се купят.
Бтв ми идва на акъла, че има разни масла за оксидиране... Миналата година давах на един стругар да ми прави една втулка и той си поиграл да я оксидира - беше с цвят... като калашника ми от казармата да речем.
  • 1
  • 2

Тема "Боядисване на медна ламарина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: