Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Здравейте, извинявам се ако притеснявам някой. Мисля, че сбърках в кой форум да пусна запитването си и ЗАТОВА ГО ПУСКАМ И ТУК, понеже още не съм много наясно с нещата тук.
Та искам да попитам дали някой няма схема за система за мазилно охлаждаща течност на някоя металорежеща машина като струг, фреза или друго, тъй като трябва да направя такава система за хидравлична преса. Не съм правил подобно нещо, но с такава схема би трябвало да се оправя, целта е да се обезопаси пресата и затова е нужна такава система. Благодаря предварително на ангажиралите се да прочетат и отговорят!
karimddd - напреднал
аз не те разбрах
система за охлаждане на маслото или детайла
или система за безопастност
Ами като чета сега как съм писал в бързината, наистина съм се омотал в обясненията. Значи трябва ми схема на системата за мазилно охлаждащата течност на лентоотрезна машина или струг, за да направя такава инсталациика на хидравлична преса, че да не си пъхат ръцете да поливат с шише когато работят нещо на нея, защото често ползват тази хидр. преса за набиване на детайли със стегнатост. Трябват ми параметрите на помпичката, на ел. двигателчето дето я захранва...дебит, напор, мощност и обороти на двигателчето, тия неща. Въобще какво ми трябва за тази инсталация, филтъра с какви параметри е, щото то ще има две, три сита, ама точно преди помпата все пак и едно филтърче трябва да има нали. Та общо взето е това. Лек ден желая, малко, но доходна работа!
Да добавя към горното - Добих представа за това какво ми е нужно, но ми трябват параметри на потопяемата помпичка, разбрах, че ще е такава. Предполагам, че ще е около 200, 300 вата мощност, но незнам с какъв дебит да е, то ще трябва да преодолее височина от около 1.5м, та напорът ще е съвсем мъничък. Ще се използва по-основно за мазане на детайлите, като се прошиват, по-рядко за охлаждане, но то маслото за смазване пак е тънко като охлажд. течност, така че помпичката ще става сигурно и за двата варианта? Май е това за сега. Желая весел живот!
shotik - майстор
Инсталацията може да се изпълни лесно ,като се направи тава ,където да пада охладителната вода/за машините се ползва борол / борьол/ и оттам да се прецежда през цедка и да се засмуква от помпа от перална,която да нагнетява по маркуча и някакъв накрайник ,към мястото за охлаждане и т.н. Борола/ борьола/е охлаждаш ,смазващ и не предизвиква ръжда.Помпата ще трябва да я предпазиш от обливане с течността, да я занулиш за безопасност от ел.поражения.
Разбирам те, но то не е за в къщи, а там където работя и трябва да го направя както трябва, а не знам тия неща, като ги уточня и ще се купи каквото трябва, та иначе идеята ти е добра, но нали разбираш в този случай няма как да стане така. Затова ми трябват тия параметри, че да знам какво да поръчвам. Лек ден!
crez - майстор
От бракуван стар струг свали помпата за охл.течност контактора за управлението и и кнопките, от там и ще проследиш системата. Много е проста shotik я обяснява.
Благодаря, ще видя къде мога да разгледам такова нещо, аз отварях една лентоотрезна машина, при нея същото ли е? По ел.моторчето с помпата няма табелка да разбера нещо. Незнам тия помпи, които се ползват за мазилно охлаждаща течност, дали стават и само за мазилна течност, в смисъл за ПО-ТЪНКО МАСЛО, понеже при прошиване е необходимо леко смазване, а не охлаждане. Тия ги открих случайно, като търсех някакви материали по темата, дали мога да ги ползвам само за смазване, като се има в предвид, че системата не изисква високо налягане да слагам зъбна помпа, тия дали стават да въртят такова масло за охлаждане - http://www.troyan-motor.dir.bg/BgPumps.htm ??? Желая ви спорна и успешна работа!
Чаро - Акълия
Тъй като не мога да си представя системата на която искаш да инсталираш смазването, не съм спец, но съм си Акълия и няма как да не се изкажа... :lol:

Ще е добре да дадеш някоя снимка.
Върти ми се в главата и идеята с помпичка (от чистачки на автомобил примерно или подобна), пръскачка насочена към всеки детайл и автоматично впръскване при спускане на пресата, ръчно натискане на бутон по преценка на оператора или постоянно обтичане( при регулиран дебит, може и на самотек дори)

Доколкото разбрах по-важно е смазването, не толкова охлаждането.

Тия помпи дет ги гледаш, май изобщо не подхождат...
По-скоро помпа за фонтанче, пералня, чистачки.
Няма ли да е проблем, ако детайлите са омазани?
sek.1 - специалист
Помпите от чистачки перални и други битови уреди не стават за масло . Помпите на металорежещите машини са конструирани за масло и подобни течности на петролна основа . Има и машини които работят с нафта за мазане и охлаждане.

Тема "Мазилно охлаждаща течност - схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: