Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
mitko64 - майстор
Правих си едно точило с винкелова конструкция и двигател от пералня. От пералнята ми останаха ламарините и с тях мисля да облицовам двигателния отсек( при точене плиска вода и се страхувам да не изгоря мотара). Носещата конструкция е изпълнена от винкели 40/40/4мм. Мога ли да използвам самонарезни винтове за закрепване на ламарините към винкела, или да мина на туткавия вариант с болтчета и метчик?
ralev - специалист
можеш, става бързо и лесно
mitko64 - майстор
Благодаря за съвета! Предполагам, че ще трябва предварително разпробиване с по-малък отвор и ще отпадне манипулацията с метчика.
iavord - специалист
Купуваш си самопробивни - връхчето им прилича на свредло и действаш :wink:
Ето и картина:
Изображение
masterval - майстор
mitko64 написа:
Благодаря за съвета! Предполагам, че ще трябва предварително разпробиване с по-малък отвор и ще отпадне манипулацията с метчика.
Не пробивай предварително нищо, ще си усложниш живота. Само бий един център, здраво стегни двете повърхнини. Освен показаните по-горе, има и други модели винтове, например за накрайник филипс, квадратен и др. Има и с различна дължина на резбата, на по-важна е дължината на видиевия (ако наистина е такъв) връх. Чувал съм, че от дължината на този връх
зависи дебелината на пробиваната повърхност.
ЧефоС - специалист
mitko64 написа:
За тия т.н. самонарезни винтове не трябва метчик. Но много ще си улесниш работата, ако предварително разпробиеш винкела с дрелка и свредло с диаметър колкото е диаметъра на върха на винта. След това направо с винтовърта.

Става и с директно навиване, но с дрелка. Но, ако не успееш да спреш дрелката на време, се къса винта. Ако спреш предварително, донавиваш с гаечен ключ. С винтовърт си е мъка. Но сам ще се убедиш в думите ми, когато започнеш.
Lans Link - специалист
Само да вметна - от опит.При такава дебелина /4 мм./ задължително е предварително разпробиване .Самонарезните "работят" най добре до 1,5 мм дебелина на материала.В твоят случай първият ако мине,то вторият със сигурност ще се скъса по средата на навиването.Успех.
ЧефоС - специалист
Колега Lans Link,
и аз пиша от личен опит.
ZEDYCUS - майстор
Завивали сме покривни панели върху столици дебели по около 5 мм без разпробиване. Просто отпред перото на самопробивния винт трябва да е поне 6мм иначе не става. Работехме с ел.винтоверт Хилти, а на предната ми работа с бормашини Райдър :-D
ivanovrg - специалист
завивал съм в П-уайзен 10мм дебелина без проблем с винтоверт на хилти(той си е специално за тази цел)
но надали ще използваш такъв
така че за няколко винта завивай директно с каквото имаш(дрелка,винтоверт и т.н.)само карай на по бавни обороти и внимавай да не превъртиш ,че се късат

и си вземи от тези като на снимката на колегата но има и едни с една гумена шайба(продава се и отделно)

Тема "Самонарезни винтове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: