• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Здравейте, приятели ! Някой можели да помогне със схема на казан за варене на ракия. Благодаря предварително!
Ето много информация по въпроса:http://www.rakiyata.com/forum/index.php
Най добре е да кажеш с какви материали разполагаш !?
Най популярният и най евтиния вариант е от перални ,лулата и охладителя от медна тръба !
Имайте в предвид, че не всеки кожух от пералня става за казан. Става само тоя, на който не се залепва магнит.
Стефко написа:Имайте в предвид, че не всеки кожух от пералня става за казан. Става само тоя, на който не се залепва магнит.

Интересно ! :?
Всички перални са неръждаеми независимо дали ги хваща магнит или не !
Само руските (те са само с наклонени дъна и се ползват за капак) не ги хваща магнит но само от такива перални не става казан.
Колега agj,
явно се изказах неподготвен.

Но не мисля, че всички перални са от неръждаема стомана. На тоя материал му казват алпака.
от agj » ср юли 06, 2011 10:03 pm
Стефко написа:Колега agj,
явно се изказах неподготвен.

Но не мисля, че всички перални са от неръждаема стомана. На тоя материал му казват алпака.

Алпаката също е корозиоустойчива! http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%BA%D0%B0
Неръждаемите стомани се делят на две групи аустенитни със съдържание на хром над 16.5 % (немагнитни) и феритни със съдържание на хром от 10.5 до 16 % (магнитни) . В зависимост от предназначението се добавят никел ; манган ; титан и тнт в различни проценти . В случая за казанче за ракия няма никъкво значение каква е стоманата и двата типа са подходящи . На времето правих казанче на един приятел едната перална беше магнитна другата не но стана перфектно завариха се идеално една за друга .
от joe007 » пет юли 08, 2011 12:13 pm
sek.1 написа:Неръждаемите стомани се делят на две групи аустенитни със съдържание на хром над 16.5 % (немагнитни) и феритни със съдържание на хром от 10.5 до 16 % (магнитни) . В зависимост от предназначението се добавят никел ; манган ; титан и тнт в различни проценти . В случая за казанче за ракия няма никъкво значение каква е стоманата и двата типа са подходящи . На времето правих казанче на един приятел едната перална беше магнитна другата не но стана перфектно завариха се идеално една за друга .


Долу горе е така.Само тези проценти са много относителни.(страшно важни са и Ni и C).Но не е там работата. :). Просто феритните са по склонни към образуване на пукнатини.И отнесено към пералните,ако отворите отдолу са кърпени с парчета ламарина и особено по-дебела от казана то много често той се пука до заварката. Варианта е да се смени цялото дъно и тогава всичко е ок.
от agj » пет юли 08, 2011 10:23 pm
joe007 написа:И отнесено към пералните,ако отворите отдолу са кърпени с парчета ламарина и особено по-дебела от казана то много често той се пука до заварката. Варианта е да се смени цялото дъно и тогава всичко е ок.

Абсолютно вярно! Но смяната на подобни кръпки се налага след около година - две а някой издържат и много повече .
Бих искал да попитам как една кръпка от 5 см. се пука а 50см. не се пука.Не се заяждам
от agj » пет юли 08, 2011 11:52 pm
mraveca написа:Бих искал да попитам как една кръпка от 5 см. се пука а 50см. не се пука.Не се заяждам

Причините са много !По принцип неръждаемите стомани имат ниска топлопроводимост и висок коефициент на топлинно разширение и при директно нагряване върху кръпки с различна дебелина от основния материал създава предпоставки за пукане на шева .Освен това се използват и различни видове неръждаеми стомани за кръпки .и т.н.А като се постави цяло дъно ,шевът на заварката вече не се нагрява директно .
Горе-долу е това ,може би някой друг ще го обясни по добре от мен !
Изнвинявам се че се намесвам защото съм далеч от професионалистите но алпака за която се лепи магнит се запоява идеално с калай. По този начин няма пукане на материал и спокойно си залепваш и медните части .
А този калай дали не е вреден за ракийката :?
не, не е вреден за ракийката :)
от agj » чет юли 14, 2011 11:38 am
Не е вреден за ракийката но много "весело" става когато кръпките залепени с калай се отлeпят :lol: Има доста подобни случай на такива цигански изпълнения ! :-D
И после ....хоп пак при аргончика.Само дето и калай трябва да се чисти. :-D
Не се занимавайте с глупости с тоя калай. Неръждаемите стомани перфектно се запояват с почти всички разновидности на сребърния припой както и с чист месинг и боракс само повърхноста трябва предварително да се надраска с флекса . Това има смисъл само ако присъединяваме елемент от друг метал примерно мед във всички останали случаи е най добре заварката да се изпълни с ВИГ или МИГ - МАГ .
от agj » пет юли 15, 2011 10:04 am
sek.1 написа:Не се занимавайте с глупости с тоя калай. Неръждаемите стомани перфектно се запояват с почти всички разновидности на сребърния припой както и с чист месинг и боракс само повърхноста трябва предварително да се надраска с флекса . Това има смисъл само ако присъединяваме елемент от друг метал примерно мед във всички останали случаи е най добре заварката да се изпълни с ВИГ или МИГ - МАГ .

Мед а също така и повечето медни сплави успешно се заваряват към неръждаеми стомани с ВИГ и МИГ !Но при МИГ обаче се изисква специална машина ,специална тел и газова смес .
http://vse-sam.ru/9759-samogonnyj-appar ... ukami.html
Ето ти статия с подръчни средства как да си направиш "Самогонный аппарат своими руками"
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Металообработване”