Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Здравейте, приятели ! Някой можели да помогне със схема на казан за варене на ракия. Благодаря предварително!
Ето много информация по въпроса:http://www.rakiyata.com/forum/index.php
Най добре е да кажеш с какви материали разполагаш !?
Най популярният и най евтиния вариант е от перални ,лулата и охладителя от медна тръба !
Имайте в предвид, че не всеки кожух от пералня става за казан. Става само тоя, на който не се залепва магнит.
Стефко написа:Имайте в предвид, че не всеки кожух от пералня става за казан. Става само тоя, на който не се залепва магнит.

Интересно ! :?
Всички перални са неръждаеми независимо дали ги хваща магнит или не !
Само руските (те са само с наклонени дъна и се ползват за капак) не ги хваща магнит но само от такива перални не става казан.
Колега agj,
явно се изказах неподготвен.

Но не мисля, че всички перални са от неръждаема стомана. На тоя материал му казват алпака.
от agj » ср юли 06, 2011 10:03 pm
Стефко написа:Колега agj,
явно се изказах неподготвен.

Но не мисля, че всички перални са от неръждаема стомана. На тоя материал му казват алпака.

Алпаката също е корозиоустойчива! http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%BA%D0%B0
Неръждаемите стомани се делят на две групи аустенитни със съдържание на хром над 16.5 % (немагнитни) и феритни със съдържание на хром от 10.5 до 16 % (магнитни) . В зависимост от предназначението се добавят никел ; манган ; титан и тнт в различни проценти . В случая за казанче за ракия няма никъкво значение каква е стоманата и двата типа са подходящи . На времето правих казанче на един приятел едната перална беше магнитна другата не но стана перфектно завариха се идеално една за друга .
от joe007 » пет юли 08, 2011 12:13 pm
sek.1 написа:Неръждаемите стомани се делят на две групи аустенитни със съдържание на хром над 16.5 % (немагнитни) и феритни със съдържание на хром от 10.5 до 16 % (магнитни) . В зависимост от предназначението се добавят никел ; манган ; титан и тнт в различни проценти . В случая за казанче за ракия няма никъкво значение каква е стоманата и двата типа са подходящи . На времето правих казанче на един приятел едната перална беше магнитна другата не но стана перфектно завариха се идеално една за друга .


Долу горе е така.Само тези проценти са много относителни.(страшно важни са и Ni и C).Но не е там работата. :). Просто феритните са по склонни към образуване на пукнатини.И отнесено към пералните,ако отворите отдолу са кърпени с парчета ламарина и особено по-дебела от казана то много често той се пука до заварката. Варианта е да се смени цялото дъно и тогава всичко е ок.
от agj » пет юли 08, 2011 10:23 pm
joe007 написа:И отнесено към пералните,ако отворите отдолу са кърпени с парчета ламарина и особено по-дебела от казана то много често той се пука до заварката. Варианта е да се смени цялото дъно и тогава всичко е ок.

Абсолютно вярно! Но смяната на подобни кръпки се налага след около година - две а някой издържат и много повече .

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Металообработване”