Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Genesis - специалист
Здр.
Всички те са породени по производството на една метална врата.
Първото, което се чудя. В профил 50x20x2 са направени 4-ри дупки по 5мм за закрепването на бравата с болтове. Но сега въпроса е как след като е сложена брвата да мушна болтовете и и да ги завия. Единия вариант, който не ме грабва е да се навърти резба на тези 2мм. Другия номер, който съм правил, но на по-големи гайки е да ги капна е електрожена на отвора и после болтовете да се завият, но проблема ми е че толкоз малки и все пак тънки гайки май няма да мога да ги капна. Вече мисля 3 дни и не мога да го измисля в каквои как да завия болчетата, за това моля за помощ.
Другата ми чуденка е по отношение на огъване без абкант. Външната ламиран е 2мм и искам да челата да не са дебели тези 2мм а да я извия ламарината да стане като "П" чисто вътрешно около 10мм и да препокрива по касата около 12-15мм. Единствения гаражен начин, за който се сещам е да я прорежа по малко с 1мм диск после да блъскам с чука по нея докато стане П-то и да сложа вътре около 8мм за да не стане дунавски вълни. Дали този метод би ми свършил работа или ако има друг по-интелигентен гаражен чалъм малко да ме подсетите.
И последно, тъй като да сега съм правил няколко, но по-непретнциозни и макар, че се старах и бая оребрих предишните врати ламарината малко или много стана на вълни. Тъй като при сегашната ще търся естетика дали ще стане номера ламарината да китна за да я изправя и после отгоре ще има фолио.
Благодаря за търпението и за помоща :)
mladkal - майстор
Здравей, колега!
На въпроса с гайките: откажи се, защото, щом ги парнеш с електрожена е твърде вероятно да прегорят и после резбата им да ти направи проблем и да не ти работят.
Бих подходил към варианта да капна някоя планка (парче шина) с достатъчна дебелина; да разпробия предварително и да навия необходимата ми резба (в случая М5 или М6)...
Може би можем да дадем и други решения на твоя казус, но лично на мен ми е труднод а си го представя чисто визуално от твоите обяснения.(с което не те нападам по никакъв начин - куца ми въображението)

Поздрави
Младен
Стара Загора
mcm - специалист
Не се чуди, ами доразпробий дупките на 5,5 и прави резба 6 мм, после с подходящи 6мм болтчета с фрезенкова глава завиваш бравата. За огъването стягаш здраво ламарината между 2 винкела и бой с чука, но пак не е гаранция че ще го направиш както трябва, затова търси вариант, да отсечеш шина с нужният размер и заварявай п-образно, по ще го докараш на вид.
Колкото и да я китваш и шлайфаш, като залепиш фолиото ще изпъкне всяка неравност, чукнеш ли ще се бели и фолиото. Аз бих сложил върху ламарината mdf плоскост, нещо от тоя род.

http://www.rosi.bg/laminiran-mdf---veng ... m-388.html

П.П. За разпробиването, пробвай първо да навиеш резбата без да разпробиваш на 5,5, капваш масло и внимателно с метчика, ако се затрудниш тогава си помогни с 5,5 мм.
Стефко - специалист
За резба М6 се разпробива със свредло Ф4,8 до Ф5,0 мм. В зависимост от вида на материала. Не го лъжете човека да разпробива с Ф5,5 мм, защото нищо няма да се получи. Най-лесния вариант е да се намести добре бравата, и с електрожена да се точкова най-долу и най-горе предната планка на бравата. Ако се наложи вадене на бравата след време, лесно се отделя с ъглошлайфа.
За огъването - няма как да стане качествено огъване в гараж без подходящ за дебелината абкант. Още повече между винкели.
За нагъването на ламарината - При подходящ начин на заваряване огъването от нагряването е минимално. А и има начин за изпъване на ламарината чрез нагряване и охлаждане по подходящ начин на определени места. Правил съм го, и ламарината се изпъва като тъпан.
Genesis - специалист
Благодаря за съветите.
За нагъването на ламарината колкото и да се старая не мога да го избягна тъй като се наварва с електрожен. Иначе и аз си мислех после с оксижен да се напари и изпъне, както го правят като изпъват на коли. А за гайките ще пробват това с планките.
complast - специалист
За да не ти се гъне ламарината,ще я сложиш върху рамката и ще я разпробиваш/само ламарината/ и в дупката ще заваряваш.После
пилене и кит/авто кит/.За препоръчване е да не е по-тънка от 1.5мм.
Успех!

Тема "Няколко технологични въпроса." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: