Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Здравейте. Има един въпрос за чието решение търся вашата помощ. А самия въпрос е:

Как мога да почистя загар от дъното на чугунен гювен?

Какво ли не пробвах - запарих го с вряла вода, после го търках с телена четка, дори с ракетата го шлайфах :-D ...... не става и не става. Сега дори мисля да излея върху загара слаба солна киселина, но незнам дали няма да повредя чугуна.
Моля споделете вашето мнение.
stiv1961 - майстор
Извинявай за тъпия въпрос, но какво е това ,,гювен" :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Чували сме за гювендия :?
stiv1961 написа:
Извинявай за тъпия въпрос, но какво е това ,,гювен" :?
това е нещо средно м/у тава и тенджера с диаметър 70 см . използва се за почти всичко - правене на лютеница, на ошав, за врене на компоти и туршия и т.н.
joe007 - специалист
Ако имаш пърлачка или бензинова лампа го обгори и после с телената четка. :)
а дъното няма ли да се напука - все пак пламъка е концентриран :?
jekasus - майстор
При нас е чувен - чугунено гърне.
Нещо такова - Изображение
Johny - майстор
NiNEFOLD написа:
Здравейте. Има един въпрос за чието решение търся вашата помощ. А самия въпрос е:

Как мога да почистя загар от дъното на чугунен гювен?

Какво ли не пробвах - запарих го с вряла вода, после го търках с телена четка, дори с ракетата го шлайфах :-D ...... не става и не става. Сега дори мисля да излея върху загара слаба солна киселина, но незнам дали няма да повредя чугуна.
Моля споделете вашето мнение.
Сода каустик. Някои от препаратите за почистване я съдържат.
dragozow - майстор
Медикс имат едно бяло за загорели мазнини, аз с него правя дъното на тигана периодично като огледало. Нищо не му се опъва. Струва ~ 2 лв, ползвай с ръкавици.
joe007 - специалист
NiNEFOLD написа:
а дъното няма ли да се напука - все пак пламъка е концентриран :?
Е първо го позагряваш с горелката с кръгообразни движения по отдалече като постепенно намаляваш разстоянието.Като загрее добре може да се фокусираш върху загорялото.После го оставяш да изстине бавно!

Тема "гювен!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: